Cum se sărbătorea Ziua de 1 Iunie pe vremea lui Ceaușescu: Disciplină, muncă și cântece patriotice (FOTO)

Publicat: 01/06/2021, 18:15
Actualizat: 01/06/2021, 18:16

În perioda comunistă, România sărbătorea 1 Iunie într-un mod cu totul diferit față de astăzi. Munca patriotică, extrem de bine organizată și structurată, era o vocație prin excelență cultivată în rândul tineretului. Munca era printre altele, calea spre profesie, cunoscută drept ”brățară de aur”.

Deși am fi tentați să credem că Nicolae Ceaușescu a fost exponentul unei astfel de filosofii a muncii în rândul tineretului cu prilejul Zilei Copilului, nu comuniștii au fost cei care au dat curs unor astfel de practici.

Tonul și ideea a venit de la regimurile de extremă dreapta din perioada interbelică. Astfel, istoria îl surprinde pe regele Carol al II-lea care alături de consilierul său, marele sociolog Dimitrie Gusti, se folosea în a-și legitima regimul de educarea tineretului și de disciplinarea sa prin muncă.

Citește Și VIDEO | De ce nu a vrut Elena Ceaușescu stație de metrou la Romană. Misterul celui mai îngust peron, dezlegat de inginerul ales de dictator să construiască metroul 

Munca patriotică

Accentul pe muncă patriotică rămâne apanajul comuniștilor care au dorit și reușit să înregimenteze copiii și tinerii în diverse organizații pentru a fi formați în spiritul „omului nou”, demni să trăiască în „societatea socialistă multilateral dezvoltată”, expresie populară, extrem de prezentă în discursurile patriotice ale lui Nicolae Ceaușescu.

Astfel, tineretul beneficia de o educație „multilateral dezvoltată”, care cu ocazia zilei de 1 Iunie organiza din plin activități specifice în ton cu propaganda dorită a sistemului.

Sursă foto: Revista Cutezătorii

De la șoimi la pionieri

Organizarea începea de la grădiniță, unde copiii deveneau șoimi ai patriei. Uleterior, la școală, elevii deveneau pionieri, iar la facultate, studenții intrau în UASCR – Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România. Tinerii se înrolau și în UTC (Uniunea Tineretului Comunist).

Șoimii Patriei a fost o organizație de masă creată în 1976 ce cuprindea copiii cu vârste între 4 și 7 ani. Numărul de membri era de aproape 1,5 milioane la finalul anilor ’80. Organizația a fost creată de către PCR din dorința de a manipula și educa în spiritul comunist copiii de vârste fragede.

Universul copiilor din comunism era fabricat în laboratoarele Partidului Comunist Român. Un întreg arsenal de instrumente erau folosit pentru a se atinge acest ideal. Presa pentru copii a jucat și ea un rol fundamental în modelarea micilor pionieri ce-și așezau cravata pentru propășirea socialismului din România.

Celebra revistă Cutezătorii era nelipsită din casa unui copil. De la o vârstă cât mai crudă cei mici trebuiau să știe cât de speciali sunt ”eroii comuniști”.

Sursă foto: Revista Cutezătorii

1 iunie, poezii și cântece pentru Ceaușescu

Pe lângă munca fizică (munca patriotică) Ziua de 1 iunie era o ocazie unică pentru sistem să fie legitimat (aclamt și adulat în același timp) prin poezii și cântece care ridicau în slăvi regimul și pe Ceaușescu inclusiv.

La nivelul fabricilor și uzinelor, se formau delegații de muncitori care mergeau, în special, la casele de copii unde se duceau cadouri. În odele de la serbări copiii ”închină gânduri de recunoștință partidului pentru condițiile asigurate realizării lor multilaterale, dezvoltării lor armonioase”.

La televizor, programul începe la ora 19.00 cu Telejurnalul, urmat de documentarul de la 19.40, Copiii Epocii de Aur și se închidea la ora 22.00 cu Telejurnalul.

Ziua Internațională a Copilului se sărbătoreșe în fiecare an, la 1 Iunie, aceasta fiind menţionată pentru prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, în august 1925.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai