EXCLUSIV. Ce act gratuit poate atașa o persoană în izolare sau carantină pentru a solicita urna mobilă. Răspunsul CNAS

Redactor:
Madalina Prundea
EXCLUSIV. Ce act gratuit poate atașa o persoană în izolare sau carantină pentru a solicita urna mobilă. Răspunsul CNAS
Pentru a cere urna mobilă, românii cu drept de vot trebuie să atașeze acte medicale doveditoare / Sursă Foto: Mediafax Foto

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, la solicitarea Gândul.ro, care este actul, gratuit, pe care românii aflați în izolare sau carantină pot să îl atașeze cererii pentru urna specială. Răspunsul CNAS a venit în contextul solicitării adresate de Autoritatea Electorală Permanentă către Ministerul Sănătății și CNAS să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor la alegerile locale de duminică, argumentând că taxarea lor fiind de natură să contravină principiului universalității dreptului de vot.

„CNAS consideră că persoana aflată în izolare sau carantină poate atașa la cererea de solicitare a urnei speciale o copie a avizului DSP de carantinare sau izolare, document care se eliberează cu titlu gratuit și atestă faptul că persoana solicitantă nu se poate deplasa la secția de votare pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis instituția, pentru Gândul.ro cu privire la un punct de vedere privind solicitarea AEP de a facilita eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condițiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din 27 septembrie.

CNAS: Modificarea actelor normative nu poate fi făcută în timp util

AEP explica, în documentul făcut public marți, printr-un comunicat de presă, că „demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat. AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicție cu principiul universalității dreptului de vot, putând restricționa accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

În acest sens, CNAS a transmis: „Considerăm că solicitarea AEP de modificare a actelor normative în vigoare, Legea 95/2006 și HG140/2018, care prevăd că eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor se eliberează solicitanților contra cost, nu poate fi realizată în timp util, astfel încât să își producă efectele până la organizarea scrutinului de alegeri din data de 27 septembrie 2020”.

Ce trebuie să conțină cererea pentru urna mobilă și care e termenul pentru depunere

Alegătorii care nu își pot ajunge la secțiile de votare la alegerile din 27 septembrie din cauză de boală sau invaliditate, dacă sunt internați în spitale, cămine pentru persoane vârstnice ori alte aşezăminte sociale, publice sau private, precum și persoanele private de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă responsabilii biroului electoral de circumscripție apreciază, din documentele anexate cererii, că aceste persoane nu se pot deplasa.

Cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secția la care sunt arondați din cauză de boală sau de invaliditate pot depune cereri pentru deplasarea urnei speciale, cu o zi înaintea zilei scrutinului, cereri la care trebuie să anexeze orice acte medicale sau alte acte oficiale, din care să să se poată stabili lipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”. Mențiunea este inclusă în Hotărârea Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, datată luni, 7 septembrie.

Cererile se pot depune prin intermediul altei persoane, în 26 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la secția de votare la care este arondat imobilul unde se solicită urna specială. Cererile pot fi depuse după termenul precizat, în situația în care boala sau invaliditatea survin ulterior.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, echipa care se va deplasa la solicitările pentru urna specială, care va avea echipament, mască, mănuși, dezinfectant, va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă care au o patologie non-COVID. Urmează secundar cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare, pentru patologie COVID.

 

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Dan Bittman: „Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizația. Să ne omoare ca...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Despărțire secretă în showbiz. Și-au spus ADIO după 16 ani de mariaj: ”Viața merge...
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Cum se poartă de fapt Oana cu Viorel Lis? Deja s-a decis ce se va...
Inchide