EXCLUSIV| Cum văd părinții problema drogurilor în școli. ”Există consum pentru că ofițerii specializați stau într-o zonă de confort, vin doar la pont”

EXCLUSIV| Cum văd părinții problema drogurilor în școli. ”Există consum pentru că ofițerii specializați stau într-o zonă de confort, vin doar la pont”
Publicat: 23/03/2023, 10:00

Despre creșterea consumului de droguri în rândul elevilor se știe de mult timp, au semnalat-o autoritățile în rapoartele anule, au avertizat medici, psihologi și societatea civilă. Operațiunea ”Meduza” a polițiștilor și procurorilor DIICOT, care au deschis de câteva zile cel mai mare dosar de trafic de droguri în școli, a readus în atenție amploarea fenomenului. Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, spune, pentru Gândul, că s-a ajuns aici pentru că școala, părinții și autoritățile care trebuie să se ocupe de combaterea traficului și consumului de droguri au stat prea mult timp într-o zonă de confort.

  • 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună, potrivit datelor din Raport din 2022 al Agenției Naționale Antidrog.
  • În rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii este de 9,5% . Consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an a fost declarat de 9% dintre elevi.
  • Printre cei care au declarat consum de canabis în ultimele 12 luni, peste un sfert dintre ei au consumat și ecstasy (29,3%), respectiv cocaină (26,3%). Totodată, un sfert dintre ei consumă și amfetamine (20,7%), în timp ce aproximativ 16% au declarat și consum de metamfetamine sau de noi substanţe psihoactive.
  • Vârsta debutului în consumul de droguri a scăzut la 13 ani.

În contextul dosarului de trafic de droguri din școli, în care ar fi implicați și elevi, directoarea unuia dintre cele mai bune licee din București, Colegiul Național ”I.L. Caragiale”, a dezvăluit că știe că există o mare problemă cu consumul de droguri în rândul elevilor și că le-a atras atenția părinților, dar s-a lovit de reacții agresive și de amenințări că va fi dată în judecată. Mai mult, susține că a sesizat Poliția și a chemat ambulanța pentru unele cazuri întâmplate în școală, dar ”lucrurile au rămas tot așa”.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți susține că acest fenomen va fi greu de controlat, pentru că elevii sunt ușor de influențat și dealerii profită de asta. De aceea, primul pas ar fi ca autoritățile care urmăresc rețelele de trafic de droguri să se asigure că dealerii nu mai ajung în apropierea școlilor.

„Acest fenomen devine din ce în ce mai greu de controlat. Acum, practic, nu facem altceva decât să culegem lipsa acțiunilor din ultima perioadă. Noi tot vorbim la nivel teoretic, știm că trebuie să facem prevenție, știm că trebuie să informăm la nivelul unităților de învățământ, știm că familiile trebuie să fie atente și informate, și pregătite să recunoască acel comportament al propriului copil, dacă s-ar întâmpla să consume stupefiante, să știe care ar fi reacțiile și modul în care el se comportă. Sunt multe lucruri pe care noi le știm în teorie, dar din păcate, în practică, nu. Exact așa este și în sistemul educațional.

La teorie, suntem buni, la practică, suntem deficitari. Avem nevoie de intervenții serioase nu doar la nivel de prevenție. Trebuie să ne asigurăm că acești dealeri nu-și mai pot desfășura activitatea cu lejeritate în preajma unităților de învățământ.

Copiii sunt supuși unor riscuri. Unii dintre ei nu au experiență, unii dintre ei pot încerca doar de curiozitate și de la tot felul de chefuri, de anturaje. Pot continua astfel încât să aibă impresia că nu va fi nicio problemă. Mulți cred că e de moment, dar se pare că ajung în capcana asta„, a afirmat Iulian Cristache.

„Dacă îndepărtează dealerii de lângă școli, nu mai există riscul de consum de droguri”

Iulian Cristache susține că dealerii de droguri au putut ajunge atât de aproape de elevi și de școli pentru că autoritățile care ar trebui să combată traficul de stupefiante nu fac prevenție, ci intervin doar atunci când primesc un pont că este un caz la o școală.

„Știm cu toții ce se întâmplă, doar că suntem într-o zonă de confort. Instituțiile trebuie să-și facă datoria și să pună oamenii în jurul unităților de învățământ. Vorbim despre ofițeri specializați pentru așa ceva, n-o să-i învăț eu ce trebuie să facă. Deci, dacă îi îndepărtează de lângă școli, atunci nu mai există riscul de consum de droguri.

Stăm într-o zonă de confort cu toții, de aceea există acest consum de droguri, pentru că nici unii dintre ei nu-și fac datoria până la capăt. Dacă stau în birouri și vin doar la ponturi, asta se întâmplă„, a mai spus Iulian Cristache, pentru Gândul.

„Pentru cazurile de consum ocazional, trebuie să existe consiliere”

Iulian Cristache susține că, mai departe, acasă, părinții trebuie să își cunoască foarte bine copiii, să le observe comportamentul în diferite situații, ca să poată vedea când ceva se schimbă.

„Avem nevoie ca părinții să fie informați, să știe cum să facă diferența între un copil care are un comportament normal și un copil care are un comportament în urma consumului acestor substanțe.

Părinții nu trebuie să refuze, cum a reclamat doamna directoare de la Colegiul I.L. Caragiale, nu ar trebui să refuze dialogul, în sensul în care, dacă există suspiciune asupra propriului copil, să nu se supere și să nu amenințe conducerea cu instanța de judecată, ci pur și simplu să meargă la psiholog.

Pe de altă parte, eu susțin 100% controalele inopinate la nivelul unităților de învățământ, fără să vorbim de treaba cu arestarea. Arestarea este pentru dealeri. Pentru consumul ocazional, acolo sunt alte situații în care trebuie să intervenim cu prevenție, cu consiliere. Pentru controale inopinate sunt 100%„, a mai spus președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Iulian Cristache crede însă că cel mai mare rol în prevenirea acestor situații îl are familia.

”Statul nu o să fie la fel de aproape cum ar trebui să fie părinții față de un copil. Știți cum se spune, maieul este mai aproape de piele decât cămașa. Deci, noi nu avem un stat atât de responsabil și atât de generos astfel încât să aloce toate resursele necesare și financiare și să vină în sprijinul copiilor noștri. Trebuie să fim corecți. Deși școala ar trebui să facă o parte de prevenție, până la urmă, tot familia este baza”, a precizat președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

„Unii părinți nu merg nici măcar la ședințe”

Iulian Cristache susține că, în multe situații, părinții nu sunt interesați de parcursul școlar al copiilor, de ce fac ei cât timp sunt la cursuri ce fac până ajung acasă.

„Că vorbim despre familie, că vorbim despre școală, că vorbim despre autorități naționale și locale, acestea trebuie să acționeze unitar, în sensul în care trebuie să avem într-adevăr campanii de informare. Unii părinți nu merg nici măcar la ședințe, o dată sau de două ori pe an, astfel încât să vedem ce se întâmplă cu copiii noștri. Ne ducem la ciclul primar, acolo unde suntem foarte interesați, mai mergem unii dintre noi la ciclul gimnazial, iar unde este riscul mare, la liceu – pentru că vorbim despre liceele acelea unde sunt familii cu posibilități financiare și copiii își pot procura aceste substanțe interzise -, deja acolo nu mai mergem”, a mai spus Iulian Cristache, pentru Gândul.

Legătura cu părinții, informarea lor permanentă despre astfel de situații periculoase pentru copii și prezența unor experți, a unor consilier care să le vorbească elevilor despre riscurile la care se expun, despre efectele grave ale consumului de droguri, ar fi, în opinia lui Iulian Cristache, o cale de a lupta cu acest fenomen care se extinde în școli.

”Grupurile de părinți ar trebui să fie folosite nu în sensul în care ele sunt folosite acum, doar pentru strângerea de fonduri și de cadouri pentru profesori, ci la modul în care profesorii ar trebui să distribuie pe aceste grupuri tot ceea ce ține de aceste lucruri care sunt periculoase pentru copiii noștri. Ar fi nevoie de tutoriale video în care să vorbească experți la nivel național, fie că vorbim de consilieri, fie că vorbim de juriști, fie că vorbim de specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog, prin care să arate riscurile la care sunt expuși copiii, în primul rând din punct de vedere fizic, dar și al posibilității de a ajunge chiar după gratii dacă sunt prinși cu niște cantități foarte mari la nivel personal”, a explicat președintele Federației Asociațiilor de Părinți.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cât de grav a ajuns consumul de droguri în școli. ”Combină medicamente cu alcool. La 13-14 ani ajung la spital după stupefiante în exces”

EXCLUSIV VIDEO | Consumul de droguri în rândul elevilor, un fenomen scăpat de sub control? Directorul Agenției Antidrog: ”Sunt tot felul de substanțe la îndemâna copiilor, combinații de medicamente care pot crea senzații halucinogene”

EXCLUSIV VIDEO | Medicul Radu Țincu: „A scăzut foarte mult vârsta consumatorului de droguri, copii de 12-13 ani ajung la spital cu supradoze. Este absolut necesară introducerea screening-ului toxicologic la începerea anului școlar”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!