GUVERN. Premierul Orban mărește pensiile românilor, dar nu cu 40%! Află câți bani vor lua în plus românii de la 1 septembrie

GUVERN. Premierul Orban mărește pensiile românilor, dar nu cu 40%! Află câți bani vor lua în plus românii de la 1 septembrie
Publicat: 10/06/2020, 09:06

Guvernul este pregătit să își asume majorarea pensiilor, dar nu cu procentul așteptat și promis românilor prin „Legea Olguța Vasilescu”. Premierul Ludovic Orban are de gând să intervină serios pe lege și să facă modificări, astfel că de la 1 septembrie vor crește veniturile cetățenilor de vârsta a treia, dar cu mult mai puțin decât sperau ei!

Conform RTV, Guvernul Orban va da o OUG prin care va modifica Legea pensiilor. Din câte se pare, informațiile vehiculate sunt că românii trebuie să se aștepte la o majorare de doar 10% și nu de 40%, așa cum este stipulat în legea pe care chiar președintele Klaus Iohannis a promulgat-o!

Poziția PSD față de „hăcuirea” Legii pensiilor

Interesantă de urmărit care va fi reacția PSD. Partidul Social Democrat este cel care a dat această lege, inițiată de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Surse din piață spun că OUG pregătită de liberali va fi atacată de PSD în Parlament, urmând același traseu ca actul normativ care stipula majorarea alocațiilor copiilor. Așa cum a declarat în nenumărate rânduri chiar liderul Marcel Ciolacu, se pare că PSD este categoric în favoarea majorării cu 40% a pensiilor începând cu 1 septembrie.

Majorarea pensiilor doar cu 10%, cerută de Cîțu?

„Guvernul Orban va crește pensiile de la 1 septembrie, dar abia după ce va evalua primul semestru al anului 2020 va anunța cu ce procent”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, în urmă cu câteva zile.

Deși oficial nu s-a anunțat nimic, se pare că ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, este cel care insistă pentru majorarea pensiilor cu numai 10%.

Este un scenariu de lucru la Ministerul Finanțelor, cel pe care l-a enunțat domnul ministru Florin Cîțu, însă procentul exact, cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie, putem să-l aflăm doar după ce avem evaluarea pe primul semestru legată de evoluția finanțelor publice, situația veniturilor bugetare, situația economică.

După această evaluarea a primului semestru, în conformitate cu Legea responsabilității fiscale, vom putea avansa un procent rezonabil, realizabil pentru creșterea pensiilor. Ceea ce putem spune însă tuturor pensionarilor este că facem eforturi ca aceste pensii să crească de la 1 septembrie și cu siguranță vor crește. Rămâne, într-adevăr, o necunoscută procentul cu care aceste pensii vor crește”, a mai completat Dancă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase