Nici o mașină nu mai poate circula pe piața auto fără RAR Auto Pass. Ce spune noua lege a kilometrajului

Nici o mașină nu mai poate circula pe piața auto fără RAR Auto Pass. Ce spune noua lege a kilometrajului
Foto: Envato Elements
Publicat: 30/05/2023, 16:33
Actualizat: 30/05/2023, 16:34

Legea referitoare la Registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România a fost promulgată de președinte. E vorba de informațiile obţinute de către Registrul Auto Român cu ocazia prestațiilor efectuate, care implică identificarea vehiculului rutier, sau cu ocazia Inspecției Tehnice Periodice. La vânzarea autoturismului, proprietarul va fi obligat să solicite RAR documentul RAR Auto Pass, din care să rezulte cu certitudine numărul real al kilometrilor parcurși de mașină de la ieșirea de pe poarta uzinei. În cazul în care nu există informații anterioare referitoare la istoricul mașinii, RAR va elibera un document special care să ateste acest lucru. Falsificarea kilometrajului este infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare până la un an.

Registrul istoricului vehiculelor rutiere va fi constituit cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al stațiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate, din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați care desfășoară activități de reparaţii, de întreținere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor etc.

Închisoare pentru falsificarea kilometrajului

Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul – kilometrajul, cum este cunoscut de popor – precum și solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. Fapta constituie infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare până la un an, prevede legea.

Stațiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus inspecției.

Este interzisă introducerea pe piață, punerea la dispoziție sau utilizarea de echipamente, programe informatice și de servicii conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere. Constituie contravenţii sau infracțiuni falsificarea kilometrajului sau a datelor în RAR Auto Pass. Amenzile pot ajunge până la 30.000 de lei.

Obligațiile firmelor autorizate

De asemenea și operatorii economici autorizați sunt obligați:

  • să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei prestaţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus prestaţiei în cauză;
  • să transmită către RAR informații legate de repararea și/sau înlocuirea odometrului din dotarea autovehiculelor, inclusiv valoarea indicației acestuia înainte de intervenție, cât și după intervenția efectuată;
  • să transmită informații către RAR referitoare la numărul de identificare al vehiculului, precum și la principalele operații de reparații pentru toate vehiculele rutiere la care au fost efectuate reparații în urma unor evenimente care au produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistenţă a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Istoric contra cost

Românii pot solicita RAR, contra cost, informații complete referitoare la autoturismul, motocicleta, camionul, autobuzul etc pe care vor să îl achiziționeze. În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR AutoPass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

Citiți AICI textul complet referitor la Registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
FOTO Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski printr-un meme. Kievul reacționează: „Era băgat în...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este cea mai...
Medicamente ce te transformă în PIETON dacă ești prins la volan
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Gheorghe Dincă, ELIBERAT! Răsturnare de situație în cazul Caracal
Gabriela Cristea, jignită crunt: „Și ce vrei mamaie, să facă el tot”
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse