OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale

OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale
Autoritățile locale pot prelua în execuție proiecte de infrastructura pe rute rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 12/06/2020, 12:09

Guvernul a adoptat, joi seară, o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie, pentru rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile, proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional.

„Un alt act normativ adoptat în ședința de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus și a fost adoptată o ordonanță de urgență, care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes local, de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale”, a declarat, vineri, șeful șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă.

„O soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale”

„În traducere liberă, ceea ce instituie această ordonanță de urgență este o soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale, care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens pur și simplu aglomerau comunitățile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor orașe și localități, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri. Prin această ordonanţă de urgenţă, se dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional”, a subliniat Ionel Dancă.

„Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare, care, până în present, nu erau în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, de exemplu, vor putea fi transferate la autorităţile locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea acestor lucrări, să revină în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi”, a detaliat Dancă.

Se evită un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro

Astfel, potrivit șefulului Cancelariei, prin acest mecanism, se rezolvă, de asemenea, o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare. Este vorba de „un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare, din lipsa de interes, din lipsă de competenţă şi acum, acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local – unde există voinţă şi interes major pentru realizarea acestora – şi vor putea fi realizate astfel încât România să nu piardă banii europeni atât de importanţi pentru realizarea acestor proiecte”.

În ședința de ieri au mai fost adoptate măsuri de protecție socială, care vizează prelungirea concediului de creștere a copilului, pentru angajații din domeniile cu restricții.

În plus, premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția