Senatul vrea „educație sanitară” în școli, cu acordul părinților. Sociologul Gelu Duminică: Aruncăm anual 14.000 – 15.000 de fete la marginea societății

Senatul vrea „educație sanitară” în școli, cu acordul părinților. Sociologul Gelu Duminică: Aruncăm anual 14.000 – 15.000 de fete la marginea societății
Sociologul Gelu Duminică atrage atenția că „zilnic aflăm despre copii care nasc copii” / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 11/06/2021, 16:03

Senatul a decis ca legea privind educația sanitară în școli să rămână în varianta inițială, după ce președintele Klaus Iohannis o trimisesese la reexaminare. Astfel, elevii vor participa la ore doar cu acordul părinților, aspect care nu rezolva problema educației sexuale pentru copiii care nu au acces la informații, potrivit sociologului Gelu Duminică.

Președintele Klaus Iohannis a trimis pentru reexaminare legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului pentru a putea fi clar precizată componenta educației sexuale. Senatul, însă, a decis la legea să rămână în varianta inițială, folosindu-se termenul de educație sanitară, care poate fi făcută doar cu acordul părinților. Doar cei de la USR au susținut că termenul „educației sanitară” ar trebui înlocuit cu „educație sexuală”.

Votul Senatului vine în contextul în care România se află pe locul în Uniunea europeană în ceea ce privește sarcinile în rândul adolescenților, deci al minorilor.

Mii de minore rămân însărcinate în fiecare an

Sociologul Gelu Duminică a declarat într-o intervenție la Digi24 faptul că în România, anual, rămân însărcinate peste 15.000 de fete minore, iar cifra crește în fiecare an cu 1.000-2.000 de caszuri.

„Încă mulți ne creștem copiii cu «te-a adus barza» și îi învățăm să se rușineze de sexualitatea lor și ei ajung să își ia informații din alte surse decât cele credibile. Încă avem fete care cred că dacă se săruta rămân însărcinate”, a explicat specialistul.

Una dintre principalele cauze, ignoranța

De asemenea, acesta a subliniat faptul că una dintre principalele cauze este ignoranța și îi invită pe parlamentari să meargă alături de el în anumite comunități unde adoelscenții își încep viața sexuală la vârsta de 13 ani, neștiind ce înseamnă de fapt acest lucru.

„Una din principalele cauze pentru cifrele astea îngrijorătoare e ignoranța, lipsa de cunoaștere. Cunoașterea se dă prin familie și prin școală. Nu înțeleg în ce lume trăiesc parlamentarii români, dar i-aș invita pe cei care au rezistență la acest subiect să vină cu mine în comunitățile unde astfel de realități sunt la tot pasul și să le spună că e bine să își înceapă viața sexuală la 13 ani în totală necunoștință de cauză. Zilnic aflăm despre copii care nasc copii”, a mai explicat Gelu Duminică.

Totodată, sociologul atrage atenția asupra faptului că „încă ne raportăm la elemente de secol XVIII”, fapt care „spune ceva despre noi și despre societatea pe care o croim”.

Zilnic aflăm despre copii care nasc copii

„Dacă ne uităm de unde vin aceste realități o să ne dăm seama că părinții nu sunt interesați de subiect, pe de altă parte nu își vor da acordul, iar cei care și-l vor da sunt tot cei care au discuții acasă cu copiii lor. Și atunci legea nu îi va ținti pe cei aflați cu adevărat în nevoie. Asta arată fața hâdă a policianismului românesc, a populismului pseudo-creștin”, a punctat Gelu Duminică.

Sociologul a prezentant cifre înrijorătoare, care arată o realitate ancorată parcă în alte timpuri.

„Să nu uităm că dintre 15.000 de mame minore, doar 900 mai sunt în școală, iar noi aruncăm anual 14.000 – 15.000 de fete la marginea societății. Asta trebuie să rezolvăm, iar răspunsul stă în educație”, a transmis sociologul Gelu Duminică.

Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului în luna noiembrie 2020. În fapt, Parlamentul a înlocuit „educația sexuală” cu „educația sanitară”, dear a condiționat și participarea la aceste ore de acordul părinților.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis susține faptul că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”. De asemenea, acesta explica faptul că eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” duce la o confuzie întrucât nu este clară intenția legiuitorului – materia devine o disciplină predată pe parcursul întregulu isemestru sau, din contră, garanția ca măsar o dată pe semestru elevii să beneficieze de aceste ore este eliminată.

Totodată, președintele preciza că nu este clar momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru educația sanitară. O altă problemă semnalată era cea privind programele în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor despre care nu se precizează în legea dacă sunt curpinse în educația sanitară sau nu.

„În forma legii transmise la promulgare, din redactare nu reiese cu claritate dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor (…) Din analiza acestor dispoziții, este neclar momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație, nerezultând fără echivoc dacă acesta se stabilește ca etapă premergătoare conceperii măsurilor necesare de către autoritățile mai sus precizate, sau acordul părinților este necesar ulterior, cu ocazia implementării acestora”, scria președintele în cererea de reexaminare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului