VIDEO | Deputatul Laura Vicol, inițiatorul legii dedicate persoanelor cu autism, votată în timp-record. „Proiectul corectează o nedreptate evidentă”

Publicat: 22/11/2023, 21:02
Actualizat: 22/11/2023, 21:03

Camera Deputaților a votat cu majoritate covârșitoare, miercuri, un proiect de lege privind oferirea tratamentelor stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. S-au dat 264 de voturi pentru, iar un ales nu a votat pentru acest proiect, inițiat de Laura Vicol, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, și care a finalizat procesul legislativ într-un timp-record, de mai puțin de trei luni.

Laura Vicol consideră că votul exprimat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, for decizional, pe proiectul de lege privind oferirea tratamentelor stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist reprezintă nu doar o decizie politică, ci o declarație morală.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist a fost votat de Camera Deputaților miercuri, și merge la promulgare după finalizarea termenului de control constituțional, la scurt timp după ce a fost introdus în Senat, pe 12 septembrie, și adoptat de camera superioară, pe 7 noiembrie.

„Primul meu proiect de suflet a fost pentru copii cu autism”

„Votul favorabil al Camerei Deputaților pentru acest proiect reprezintă nu doar o decizie politică, ci o declarație morală despre valorile noastre ca societate și despre angajamentul nostru pentru o viață mai bună și mai echitabilă pentru toți cetățenii noștri”, a scris Laura Vicol, pe contul de Facebook.

Într-o scurtă declarație pentru Gândul, Laura Vicol s-a declarat fericită că proiectul a trecut în timp record.

„Este al doilea proiect pe care îl trec în timp-record, în mai puțin de trei luni. M-am dus, am bătut la toate ușile, am vorbit cu toți colegii, le-am explicat tuturor ce înseamnă acest proiect. Proiectul copiilor cu autism l-am inițiat la începutul mandatului. Am citit de asemeni, iar într-un alt ziar că am început cu pomenile electorale. Exclus. De când am intrat în primul meu mandat de politici an, primul meu proiect de suflet a fost pentru copii cu autism”, a declarat Laura Vicol pentru Gândul.

„Sunt foarte mândră că a trecut cu unanimitate, și de Senat, și de Camera Deputaților. La Camera Deputaților avem un coleg deputat care nu votează la absolut niciun proiect niciodată, stă doar în bancă și de aia îmi apare tot timpul un «nu votează»”, a precizat președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților.

„Nu este corect să excludem acești copii speciali din rândul beneficiarilor”

Declarația de la pupitrul Camerei Deputaților, Laura Vicol a subliniat că acest proiect de lege vizează o schimbare în bine în viața unor copii speciale.

„Așa îi numesc eu pe copiii care au această afecțiune autismului. Este vorba despre proiectul care propune oferirea tratamentelor stomatologice gratuite și pentru copiii cu tulburări di spectrul autist. Sunt mândră să fiu printre inițiatorii acestui proiect, proiect care nu este doar o simplă propunere legislativă, ci un angajament moral față de o categorie de copii vulnerabili și familiile acestora. Nu este corect să excludem acești copii speciali din rândul beneficiarilor și mă bucură nespus de mult că acest lucru au fost foarte bine clar înțeles de către Senat, care a votat în una limitate și într-un timp record acest proiect. Am toată convingerea că și aici, în Camera Deputaților, inițiativa pe care o propunem va întruni o largă majoritate, în cel mai fericit caz, au unanimitate de voturi”, a spus Laura Vicol.

„Prin acest proiect ne propunem să corectăm, evident, o nedreptate. Costurile tratamentelor stomatologice sunt, în multe cazuri, foarte greu de suportat de familie, ale căror cheltuieli sunt deja grevate de  tratamente și terapii. Așadar, propunerea noastră nu este doar un simplu act legislativ, ci o expresie a dreptății sociale și a responsabilității față de cei care au nevoie de sprijinul nostru. Vă îndemn să vă gândiți nu doar la textul acestui proiect, nu la banii care ar trebui să fie implicați în acest proiect, ci la impactul să uman. Votul vostru nu este doar o decizie politică, ci o declarație morală. Vă rog să susțineți acest proiect și să votați în favoarea lui. Vă mulțumesc”, a declarat deputatul PSD înainte de votul din plen.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?