Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci
Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 21/01/2021, 20:44
Actualizat: 06/04/2021, 15:09

Ministerul Finanțelor a redeschis o emisiune de titluri scadentă în iunie 2026, împrumutându-se cu 1,54 mld. lei faţă de nivelul de 600 mil. lei programat, la o dobândă anuală de 2,38%.

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei din care ofertele competitive au totalizat 2,39 mld. lei, iar cele necompetitive 218 mil. lei. Din valoarea nominală adjudecată de 1,54 mld. lei, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 1,36 mld lei, iar în contul clienţilor la 30 mil. lei.

Valoarea ofertelor necompetitive a fost de 150 mil. lei.

Ministerul de Finanţe a redeschis, la începutul acestei săptămâni, o emisiune de obligaţiuni scadente în septembrie 2031 şi s-a împrumutat cu 801,7 milioane lei, peste volumul programat de 500 milioane lei, la un cost mediu anual de 3,09%, în diminuare cu 31 puncte bază raportat la nivelul înregistrat la licitaţia din decembrie, arată o analiză a Băncii Transilvania.

În luna ianuarie, Ministerul Finanțelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,1 miliarde lei, cu 14,9% sub nivelul realizat în luna decembrie 2020.

Ministerul Finanțelor a decis menținerea a trei facilități fiscale

Ministerul Finanţelor a decis, la începutul lunii ianuarie, menţinerea a trei facilităţi fiscale, iar contribuabilii care aveau datorii la buget în 31 martie 2020 pot cere anularea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale.

Termenul până la care aceștia pot solicita Fiscului acest lucru este 31 martie 2021, inclusiv, termen care a fost prelungit prin OUG nr. 226/2020, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

1. Debitorii care doresc să beneficieze de ștergerea dobânzilor și a penalităților pentru întârzieri, prevăzută de OUG nr. 69/2020, trebuie să achite integral obligaţiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 până la data depunerii cererii pentru anulare, să achite integral obligaţiile fiscale principale şi accesorii restante exceptate de la amnistia fiscală şi să depună toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea.

Este important de menționat că, prin această decizie, practic Fiscul dă semnalul că în această perioadă de trei luni – ianuarie – martie 2021 – contribuabilii încă sunt păsuiți și îndemnați să își plătească datoriile restante la 31 martie anul trecut. Au timp, pe de o parte, să și le achite, dar și, pe de altă parte, să solicite anularea sumelor penalizatoare care s-au adunat pentru neplata acestora la termen.

2. O altă facilitate fiscală menţinută de Ministerul Finanţelor până la 31 martie 2021, inclusiv, este eşalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusă prin OUG nr. 181/2020.

Conform MFP, contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea, să-şi fi plătit toate obligaţiile bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

Pot beneficia de eşalonarea simplificată şi debitorii care beneficiază deja de eşalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eşalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanţii.

3. Obligaţiile principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurării prevăzut în OG nr. 6/2019 se extinde şi la cele restante în perioada 31 iulie – 31 decembrie 2020.

Celelalte termene prevăzute în OG nr. 6/2020 rămân neschimbate (termenul-limită pentru notificarea intenţiei de a beneficia de acest tip de restructurare a obligaţiilor fiscale este 31 martie 2021, iar cel pentru cererea de restructurare este 30 iunie 2021).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer