VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee

VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee
VIDEO. În Hagia Sofia a răsunat prima rugăciune musulmană după ce catedrala a redevenit moschee / Sursă foto: Pixabay
Publicat: 24/07/2020, 15:44
Actualizat: 06/04/2021, 18:32

Vineri a avut loc prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia, după ce catedrala a redevenit moschee. Gândul a analizat acest eveniment în editorialul Petiție în numele creștinismului: Sexul îngerilor nu e politically correct! Trăim a doua cădere a Constantinopolului!”

Erdoğan a fost cel care a insistat ca Sfânta Sofia să redevină moschee

Recep Tayyip Erdoğan a fost cel care a insistat ca Sfânta Sofia să redevină moschee, acesta nerăspunzând cererilor Uniunii Europene sau a altor organisme de a reveni asupra deciziei.

Slujba musulmană de vineri a fost deschisă chiar de Erdogan, care a rostit o serie de cuvinte din Coran.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde İlk Cuma

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde İlk Cuma

Publicată de Recep Tayyip Erdoğan pe Vineri, 24 iulie 2020

„Petiție în numele creștinismului”

Gândul a analizat acest eveniment în editorialul Petiție în numele creștinismului: Sexul îngerilor nu e politically correct! Trăim a doua cădere a Constantinopolului!”

29 mai 1453. Istoria consemnează căderea Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin și, practic, sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit. Zidurile fumegânde ale actualului Istanbul cedează sub ghiulelele oștirilor musulmane. În timp ce asediul ordonat de sultanul Mehmed al II-lea sugrumă malurile Bosforului, Europa creștină dezbate problematica suavă a sexului îngerilor: îngerii sunt bărbați sau femei?! Constantinopolul cedează în chinuri și, sub spadele otomane, impunătoarea catedrală „Sfânta Sofia”, unul dintre simbolurile creștinismului, devine moschee.

24 iulie 2020. Rănile istoriei se redeschid, sângerând din nou. Vechiul Constantinopol, prezentul Istanbul, se prăbușește a doua oară. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan – un sultan de modă nouă – asediază Europa! Printr-o decizie mascată sub forma unui act juridic, „Sfânta Sofia” redevine, ÎNCEPÂND DE AZI, moschee. Este o zi pe care cărțile de istorie ale creștinătății și-o vor aminti cu lacrimi. De azi, Iisus ”moare” a doua oară la Istanbul. Peste icoanele care au însămânțat creștinismul aici, se toarnă varul durerii. Icoanele sunt acoperite (la propriu) într-un ritual dureros al răstignirii, iar chemarea la rugăciunea mohamedană se ridică în locul chemării clopotelor. Este o nouă patimă a creștinismului.

Azi, nu se mai dezbate sexul îngerilor. Azi, Europa – și, de altfel, întreaga lume creștină aflată dincolo de hotarele continentale – flutură drapelul toleranței. Este dulcele (și neputinciosul) limbaj al morții în fața iataganului. A iataganului care, în 1453, dar și (cel puțin metaforic) în 2020, decapitează un simbol al creștinilor. Istoria se scrie sub spadă, prin sentințe tăioase, nu prin decizii șovăielnice și prin cuvântări „politically correct”.

La distanță de cinci secole și jumătate, afecțiunile istoriei recidivează. Papa Francisc se declară îndurerat! Dar atât! Europa creștină își exprimă, prin comunicate, indignarea. Glasul de catifea se stinge sub lovitura de iatagan a unei atitudini dictatoriale. Azi, Turcia, din vocea unui hoge, răspândește noua politică prin minaretele ”Sofiei” islamice. Nesocotind valorile lumii creștine.

Erdogan reafirmă nu doar o ”Împărăție” religioasă, ci și una politică. În urmă cu câțiva ani, una dintre declarații îi profețea aspirațiile: „Nu Turcia va vrea să se integreze în Europa, ci Europa își va dori să se integreze în Turcia!” (nu am pretenția să fi reprodus cuvintele lui ad-litteram, dar am conservat esența acelor vorbe!).

Miniștrii de Externe din UE s-au opus deciziei lui Erdoğan

Uniunea Europeană a solicitat în această lună Turciei să revină asupra deciziei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul, scrie agenţia Associated Press.

Șefii misiunilor diplomatice din statele Uniunii Europene „condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum Sfânta Sofia”, a spus Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„În mod inevitabil, această decizie va alimenta neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare”, a mai spus Borrell.

„Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia”, a mai adăugat diplomatul.

Rusia a criticat și ea decizia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, luni, prin intermediul unei convorbiri telefonie, nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a retransforma din nou fosta bazilică Sfânta Sofia în moschee.

Astfel, liderul de la Kremlin „i-a atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, precizează preşedinţia rusă, într-un comunicat citat de Agerpres, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri.

Potrivit Administrației de la Kremlin, „Erdogan a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.

O instanță din Turcia a decis, vineri, să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU