Adomniței: Cel mai important proiect pentru Iași este cel al aeroportului

Adomniței: Cel mai important proiect pentru Iași este cel al aeroportului
Publicat: 28/05/2013, 16:53
Actualizat: 28/09/2018, 21:26

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Cristian Adomniței, a declarat, marți, la conferința „Cities of Tomorow”, că cel mai important proiect pentru județ este cel al aeroportului din orașul reședință, exprimându-și speranța că și Guvernul va contribui la realizarea acestuia.

„Cel mai important proiect pentru noi este proiectul aeroportului ieșean, respectiv construcția unei piste noi. Suntem, după Aeroportul din Cluj, cel de-al doilea aeroport din România care construiește o pistă nouă, în lungime inițială de 2.400 de metri, care ulterior va fi extinsă la 3.000 de metri”, a spus Adomniței, la evenimentul organizat în Capitală de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și agenția de presă MEDIAFAX.

Cristian Adomniței a precizat că noua pistă reprezintă doar prima etapă din proiectul aeroportului, urmând ca, în cea de-a doua, să fie amenajate și piste de taxi și o parcare nouă, iar în a treia etapă, noile terminale și hangarul pentru reparații.

El a mai spus că, după ce luni au fost respinse contestațiile depuse în urma licitației pentru construcția noii piste, cel mai probabil vineri va fi semnat contractul cu câștigătorul, compania germană Max Boegl, în asociere cu Vega 93 Galați și UTI Grup.

„Cred că dezvoltarea aeroportului este fundamentul principal al dezvoltării durabile a Iașiului și a regiunii întregi a Moldovei, sunt convins”, a declarat Adomniței.

Acesta a mai precizat că promite că lucrările din etapa a doua a proiectului vor fi finanațate prin fonduri europene, Aeroportul Iași fiind selectat, alături de cele din Oradea și Craiova, drept singurele din țară eligibile pentru accesarea de fonduri din POS Transport, în timp ce construcția noii piste plănuiește să o facă din bani românești. „La ora aceasta, sunt toți banii consiliului județean blocați în această lucrare”, a spus Adomniței.

Președintele CJ Iași a adăugat, în același context, că speră în suportul Guvernului legat de proiectul aeroportului.

„Eu sper că și Guvernul va interveni, pentru că, o spun și aici, atunci când aeroporturile București – Otopeni, Timișoara, Sibiu și Cluj au fost modernizate, ele au fost modernizate cu bani de la buget, deci și de la Iași, acum că este rândul nostru mă aștept la un tratament egal”, a declarat Cristian Adomniței.

În ceea ce privește finanțarea lucrărilor prevăzute pentru cea de-a treia etapă a proiectului, Adomniței a spus că este deschis la o colaborare cu mediul privat.

Adomniței a prezentat, în continuare, proiectul centrului intermodal de transport de marfă, care va fi conectat de primul parc industrial ce va fi dezvoltat la Iași.

„Este un lucru fundamental pentru companiile din Uniunea Europeană care-și propun să vină și să producă și să transporte marfă la limita Uniunii Europene și înăuntrul ei totuși, cu privire spre spațiul CSI”, a spus Adomniței, despre proiectul centrului intermodal, precizând că acesta costă aproximativ 40 de milioane de euro și se dorește finanțarea lui tot prin fonduri europene.

Președintele CJ Iași s-a referit, cu același prilej, la viața culturală din Iași. „Poate, în ultima perioadă, ați văzut Iașiul cu foarte multă efervescență, viață culturală – Gala UNITER, organizată acum câteva zile, vom avea și Gala Operelor naționale din România -, un oraș în care se întâmplă foarte multe lucruri și pe care lumea nu l-a descoperit încă în efervescența sa”, a spus Adomniței.

Cristian Adomniței, a afirmat și joi, la Iași, că Guvernul ar trebui să dea bani pentru modernizarea aeroportului din Iași, așa cum s-a întâmplat la Cluj sau Sibiu, vicepremierul Liviu Dragnea replicând ironic că este de acord, cu condiția să nu fie luați bani de la teleormăneni.

Victor Ponta a declarat, pe 24 ianuarie, întrebat fiind, într-o conferință de presă la Iași, de ce în bugetul pe acest an nu este prevăzut niciun leu pentru modernizarea Aeroportului Iași, că Guvernul nu are baza legală pentru a finanța proiectul, aeroportul ieșean nefiind unul strategic.

„Nu avem încă baza legală. Aeroportul Iași aparține Consiliului Județean (CJ). La Ministerul Transporturilor sunt trecute aeroporturile strategice, iar Iașiul nu se află printre ele, din păcate. Va trebui să modificăm legea ca să-l putem finanța. Nefiind un obiectiv care aparține Guvernului nu putem să-l finanțăm”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus atunci că președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, îi amintește în fiecare zi despre acest proiect, dar că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte.

În discursul ținut în aceeași zi la manifestările dedicate Zilei Unirii, la Iași, Cristian Adomniței a spus că proiectul modernizării aeroportului nu a fost inclus în bugetul pe acest an, adăugând că își pune „nădejdea în bunăvoința premierului” pentru alocarea de fonduri pe parcursul acestui an.

În campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare, liderul PNL Iași Relu Fenechiu, actual ministru al Transporturilor, afirma, la o acțiune USL, în prezența premierului, că parlamentarii USL de la Iași nu vor vota bugetul pe 2013 dacă nu va exista finanțare pentru aeroport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping