„Alexia mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!”. Fata căreia i-au fost amputate mâinile în accidentul din Pașcani începe să se recupereze

„Alexia mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!”. Fata căreia i-au fost amputate mâinile în accidentul din Pașcani începe să se recupereze
Alexia are mari șanse de recuperare / Foto: Facebook
Publicat: 20/12/2022, 11:45
Actualizat: 20/12/2022, 15:14

Alexia, adolescenta de 15 ani, căreia i-au fost amputate ambele mâini, în urma accidentului din Pașcani, dă primele semne de recuperare. A început să își miște degetele. 

În urma accidentului din Pașcani, fetei i-au fost amputate ambele brațe, iar apoi membrele i-au fost replantate de o echipă de medici. Adolescenta își revine în mod spectaculos după operație, spun medicii.

„Am rugat-o să-mi arate ce poate face cu mâna și deja fetița mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!”, a spus Sidonia Susanu, medicul chirurg plastician care a operat-o pe Alexia, scrie Digi 24.

Operația a durat aproape 20 de ore

În total, 10 medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au stat în sala de operație 20 de ore, pentru a-i salva viața Alexiei.

Operația a durat aproape 20 de ore, potrivit medicului Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Sf. Maria.

„Intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputat, celălalt devascularizat, fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare în proporție de aproximativ 85%”, a declarat dr. Sidonia Susanu, imediat după operație.

Potrivit medicului, tânăra va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie.

„Sperăm că evoluția va fi foarte bună”

„Faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. (…) Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primire Urgențe a Spitalului Pașcani și pe această cale doresc să mulțumesc colegilor de la Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv a copilului care ne-a permis nouă o intervenție de lungă durată”, mai spune medicul.

Potrivit Sidoniei Susanu, un lucru extraordinar de benefic pentru adolescentă a fost și faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a realizat și intervenția chirurgicală.

„Asta se datorează colegilor de la SMURD și în special doamnei doctor Graur, colega noastră, care a supravegheat copilul pe parcursul transportului și bineînțeles colegii din ATI care au fost primii care au inițiat terapia suportivă a pacientei. La operație au participat practic 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri”, explică medicul, care mai susține că adolescenta are mari șanse de recuperare.

„Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de 85%”, a mai declarat medicul.

Rănită grav într-un accident de autocar

Tânăra, Alexia Tudose, este membră a ansamblului folcloric implicat în cumplitul accident de autocar de la Pașcani, de vineri noapte.

Un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în localitatera Paşcani din judeţul Iaşi. 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spital, dintre acestea 12 fiind adolescenți.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer