VIDEO | Arafat, despre amenda aplicată pentru bradul construit din doze de vaccin: Este exagerată și distructivă

Publicat: 10/12/2021, 17:24
Actualizat: 10/12/2021, 17:40

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus, vineri, că amenda aplicată pentru bradul construit din doze de vaccin consumate este „distructivă” și „exagerată”. „Riscul de utilizare a acestor flacoane a fost unul minim”, a adăugat el.

„Când abordăm astfel de situaţii, trebuie să ne uităm şi la spiritul legii şi la aspectele conexe. Amenda care a fost dată, de 90.000 de lei, pentru o persoană, cel puțin dacă este dată pe persoană fizică, este distructivă, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei a fost una foarte bună. Riscul care a fost făcut prin utilizarea acestor flacoane a fost unul minim. Faptul că aceste flacoane nu conţineau produse biologice, nu conţineau lucruri care să pună viaţa în pericol, care să contamineze pe cineva, asta este deja un semn că nu era o problemă majoră. Omul și oamenii lui de acolo au vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj: ‘Uită-te la Crăciun, aceste flacoane au salvat vieţi’. Poate că a comis o anumită greşeală din punct de vedere al literei legii, poate că a comis o greşeală că a păstrat aceste flacoane să facă acest lucru, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că intenţia a fost una foarte bună. A fost în afară de a pune viața cuiva în pericol. La acest moment, amenda de 90.000 de lei este un mesaj de descurajare totală la orice iniţiativă”, a explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a adăugat că îl încurajează pe directorul centrului de vaccinare care a fost amendat să depună în instanță contestație cu privire la această sancțiune.

La rândul lui, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a spus că, din punct de vedere al riscului biologic, acele flacoane de vaccin sunt deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase”.

„Dacă nu s-au respectat prevederile legale în vigoare, cred că acest lucru a fost sesizat, a fost constatat şi s-au aplicat sancţiuni. Dar pot să vă spun în felul următor: Centrul de vaccinare de la Palatul Naţional al Copiilor şi personalul medical din acest centru este ireproşabil din punct de vedere al activităţii medicale. Au fost implicați în activitatea de vaccinare, în promovarea activității de vaccinare, e un centru cu cea mai mare adresabilitate. Din punct de vedere al riscului biologic efectiv, acele flacoane de vaccin sunt într-adevăr deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Mai departe, el a explicat de ce aceste doze de vaccin nu sunt periculoase.

„În primul rând, ele conţin vaccin, acest vaccin se administrează oamenilor, al doilea lucru puncţia, înţeparea flaconului, se face cu un ac steril, care nu se foloseşte la pacient. Practic, pentru fiecare persoană în parte se foloseşte un alt ac. În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Al treilea lucru, aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic, pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi, repet, suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor cu dezinfectante pe care le folosit peste tot. Consider că riscul real biologic era zero”, a declarat Gheorghiţă.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institului Național de Sănătate Publică, a spus, în același context, că autoritatea care a aplicat această amendată ar fi putut să ofere o recomandare, nu să dea o amendă de 90.000 de lei.

„Mesajul care ar fi vrut să fie un simbol, care ar fi vrut să schimbe sărbătorile, mesajul că se salvează vieți ar fi trebuit perpetuat către toți cetățenii acestei țări”, a spus Adriana Pistol.

Un brad din doze de vaccin consumate a fost asamblat la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Bucureşti. Această idee a dus la sesizarea Gărzii de Mediu. Coordonatorul centrului, dar şi firma care trebuia să preia deşeurile medicale au fost amendaţi cu 90.000 de lei.

Bradul a fost realizat din 19.000 de doze de vaccin Pfizer şi Moderna.

Este un brad altfel, pro sănătate şi pro viaţă, fiind utilizate peste 19.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. “Bradul” are o înălţime de 3 m, o anvergură de 2.2 m şi este realizat din doze Pfizer şi Moderna. Cutiile de cadouri şi căsuţa sunt realizate din doze Johnson&Johnson. Meritul este al personalului din centru şi al tuturor celor care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, cea mai la îndemână soluţie de protecţie”, anunţa, în 5 decembrie, Comitetul de coordonare a vaccinării.

„Am fost sesizaţi în privinţa existenţei unor construcţii din deşeuri medicale, în incinta centrului de vaccinare organizat în interiorul Palatului Copiilor, din sectorul 4 al Bucureştiului, iar echipa de control a GNM a găsit şi sancţionat mai multe abateri legate de folosirea şi transportul deşeurilor medicale de acolo. Cele trei sancţiuni contravenţionale au totalizat 90.000 de lei. De asemenea, construcţiile respective au fost desfiinţate şi ne-am asigurat că recipientele utilizate din care fuseseră realizate, considerate deşeuri medicale nepericuloase, au fost transportate la un operator specializat, pentru a fi eliminate, aşa cum prevede legea”, a declarat comisarul general al GNM, Marioara Gătej.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...