Avocatul lui Sile Cămătaru: Nu am sesizat CEDO, vom face demersuri privind pedeapsa de executat

Avocatul lui Sile Cămătaru: Nu am sesizat CEDO, vom face demersuri privind pedeapsa de executat
Publicat: 12/05/2012, 20:17
Actualizat: 13/05/2012, 00:16

Avocatul lui Sile Cămătaru, Daniel Caraman, a declarat, pentru Mediafax, că nu a formulat recent nicio sesizare la CEDO în numele clientului său, însă, începând de luni, va începe demersurile judiciare pentru a se constata că acesta a stat deja în închisoare mai mult decât i-a fost dedus de ICCJ.

„După calcule, a fost în detenție mai mult de nouă ani, în timp ce curtea supremă i-a dedus, vineri, doar aproximativ șapte și jumătate. Există soluții, pe partea procedurii de executare, pentru a remedia acest lucru”, a spus Caraman.

Apărătorul lui Sile Cămătaru a mai subliniat că nu a făcut sâmbătă, vineri sau în ultima perioadă, nicio sesizare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) în numele clientului său. Precizarea vine după ce televiziunile de știri au anunțat, sâmbătă, că s-ar fi făcut acest demers, pe motiv că Sile Cămătaru ar fi nemulțumit de hotărârea dată vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

„Singura sesizare la CEDO a fost făcută acum mai mulți ani, prin 2005, dacă îmi amintesc bine, după ce dosarul a plecat la instanță, și viza încălcarea unor proceduri în cursul urmării penale. Așadar, este o sesizare veche, pentru probleme dintre care unele au fost remediate, iar pentru altele așteptăm în continuare soluții”, a mai spus Caraman.

Întrebat dacă Sile Cămătaru este plecat din România la această oră, avocatul a răspuns: „Pot să spun doar că este plecat”.

Fiul lui Sile Cămătaru, Mario Balint, a declarat anterior, tot sâmbătă, că tatăl și unchiul său, care sunt dați în urmărire națională, nu au fugit din țară și nu intenționează să fugă de lege, ci vor doar „să se clarifice anumite lucruri”.

„Trebuie să se clarifice anumite lucrurile ca să se întoarcă. Nu sunt fugiți”, le-a mai spus el reporterilor, în fața locuinței din Capitală a lui Sile Cămătaru.

Potrivit lui Mario Balint, „clarificările” ar avea legătură cu pedepsele definitive dictate de instanță în cazul fraților Cămătaru.

Frații Ion și Vasile Balint, cunoscuți drept Nuțu și Sile Cămătaru, au fost dați în urmărire națională după ce polițiștii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, cele două mandate vor fi puse în aplicare de Poliția Județului Ilfov, respectiv Poliția Capitalei, pentru că „una dintre cele două persoane căutate are domiciliul în Ilfov”. Niculae nu a precizat însă care dintre cei doi frați domiciliază pe raza județului Ilfov.

„Cele două mandate au sosit la Poliția Capitalei și la Poliția Județului Ilfov, vineri, la ora 22.00. De aceea, cele două unități de poliție au demarat procedurile de căutare la domiciliul acestora, precum și la alte adrese cunoscute. Deoarece aceste persoane (frații Cămătaru – n.r.) nu au fost găsite, a fost sesizat Inspectoratul General al Poliției Române, pentru darea lor în urmărire la nivel național”, a mai spus Niculae.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a precizat că împotriva celor doi nu exista restricția de a pleca din România. „Este foarte important de știut că Poliția Capitalei nu a fost informată și nu a primit niciun document care să releve faptul că atunci când cele două persoane au fost puse în libertate, împotriva lor a fost luată o măsură obligatorie, preventivă sau altă obligație”, a arătat Niculae.

Întrebat dacă Poliția are informații privind plecarea din țară a fraților Cămătaru, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a răspuns: „Această informație a venit de la familia uneia dintre persoanele căutate. În acest moment, noi nu putem confirma această afirmație. Chiar în momentul de față, colegii mei sunt în teren și îndeplinesc toate activitățile procedurale pentru identificarea persoanelor căutate”.

Frații Ion și Vasile Balint au fost condamnați, vineri, de instanța supremă, printr-o decizie definitivă, la șase și, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menținând, în cazul celor doi, sentința din faza inferioară a procesului.

În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanței supreme au admis parțial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenție perioada 2 mai 2004 – 19 decembrie 2011, pe care au și dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel București.

Potrivit deciziei instanței supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ șapte ani și jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani și jumătare de detenție.

Frații Cămătaru au fost judecați, alături de rude și apropiați, într-un dosar privind săvârșirea de fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecați Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurențiu Roman, Laurențiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuț Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ștefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuț Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiță, Sile Stan și Angela Stoica.

Departamentul Social, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!