Bulgaria expulzează doi diplomați ruși pentru spionaj

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși pentru spionaj
Bulgaria expulzează doi diplomați ruși pentru spionaj / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 02/03/2022, 20:59
Actualizat: 02/03/2022, 21:00

Bulgaria le-a dat celor doi diplomați ruși 48 de ore pentru a părăsi țara după ce i-a acuzat de spionaj, a declarat miercuri ministrul de externe Teodora Genchovska.

Potrivit Reuters, cei doi diplomați au fost expulzați în urma unei scrisori primite de ministrul de externe bulgar de la procurori.

”Doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata, după ce am primit o scrisoare de la procurorul șef”, a declarat Genchovska reporterilor.

Procurorii l-au acuzat miercuri pe un diplomat rus de spionaj și au declarat că un general în rezervă bulgar este anchetat pentru că i-a transmis diplomatului rus informații considerate secrete de stat. Procurorii nu au oferit detalii despre momentul evenimentelor.

În urma invaziei ruse a Ucrainei, Bulgaria și-a intensificat anchetele legate de securitatea națională, iar autoritățile evaluează dacă mai mulți diplomați ruși și-au încălcat statutul, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului, mai notează Reuters.

Ministerul de Externe a înmânat o a doua notă unui reprezentant al ambasadei Rusiei la Sofia, pentru a protesta împotriva unei publicații recente văzute ca ofensatoare pentru Bulgaria și aliații săi occidentali pe rețelele de socializare.

Într-o postare pe Facebook din 28 februarie, ambasada a spus că o serie de site-uri web guvernamentale ruse au fost blocate sau au fost afișate incorect în Bulgaria, din cauza ”agresiunii informaționale a Washingtonului și a slujitorilor săi euro-atlantici”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase