Cătălin Predoiu, anunță la aniversarea DIICOT: Ministerul Justiției va promova desființarea SIIJ

Cătălin Predoiu, anunță la aniversarea DIICOT: Ministerul Justiției va promova desființarea SIIJ
Publicat: 15/12/2019, 10:30

În cadrul discursului susținut în plenul reuniunii festive, ministrul Justiției a felicitat DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu cheie pentru siguranța cetățenilor, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și terorismului, se arată într-un comunicat de presă.

Predoiu a abordat mai multe chestiuni legate de activitatea DIICOT, cum ar fi semnificația statisticii activității în anul 2019, structura organizatorică, dar și alte subiecte de interes pentru Ministerul Public și sistemul judiciar în general.

„Cu aproape 10.000 de dosare soluționate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpați, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigații, cea mai bună performanță în cadrul Ministerului Public; Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare și să continue performanțele, inclusiv în cazuri complexe și sensibile din perspectiva interesului cetățenilor față de combaterea infracționalității”, le-a spus Predoiu.

Acesta a abordat, în discursul său, și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Ministerul Justiției va promova desființarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care țin de opțiunile magistraților consultați și criticile formulate în rapoartele de țară”, se mai arată în sursa citată.

Ministerul Justiției consideră că ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul președinte al CSM să fie ales în urma unei majorități generate de magistrații din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiției.

Acest lucru ar răspunde și criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată tensiunile din cadrul CSM și sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcționalității sistemului.

„Ministerul Justiției își exprimă speranța că până la următoarele ședințe de Secție de judecători și de Plen, magistrații din CSM să dea dovadă de dialog, înțelepciune și moderație și să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou președinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieșirea din blocajul CSM este o condiție pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiției și ale Codurilor Penale, îmbunătățirea Raportului de țară”, a mai punctat Predoiu în discursul său.

Începând cu luna februarie 2020, instituția va demara un proces de evaluare a reparațiilor care trebuie aduse Legilor justiției și Codurilor penal și de procedură penală. În viziunea Ministerului Justiției, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

„Ministerul Justiției va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe această bază, pentru a fi dezbătute și aprobate în proceduri parlamentare; Ministerul Justiției reiterează invitația către procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selecția candidaturilor pentru procurorii de rang înalt; Ministerul Justiției subliniază obiectivitatea concursurilor, precum și faptul că nu există favoriți sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor față de acest proce”, mai arată comunicatul ministerului.

„DIICOT este principala „armă” de ripostă judiciară a societății împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice și terorism și MJ așteaptă de la DIICOT o acțiune energică și profesionistă în continuare. (…) Am notat opțiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desființarea SIIJ. În câteva luni, sperăm să fim pe drumul cel bun în acțiunea de reparare a daunelor aduse legislației și structurii Ministerului Public, să facem pași în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” și a Justiției în general”, a declarat ministrul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”