Cei doi polițiști din Pitești, arestați preventiv pentru uciderea inginerului Zaharia Barbu

Cei doi polițiști din Pitești, arestați preventiv pentru uciderea inginerului Zaharia Barbu
Polițiștii care au intervenit violent la Pitești, arestați preventiv / Sursă Foto: Captură
Publicat: 19/04/2021, 16:45
Actualizat: 19/04/2021, 17:54

Tribunalul Argeș a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 30 de zile a agenților de poliție Daniel Drăghici și Ilie Florea, acuzați în cazul morții inginerului Zaharia Barbu, după ce l-au trântit și imobilizat la pământ. Medicii legiști au stabilit că inginerul a murit asfixiat, din cauza presiunii pe gât și pe piept.

Procurorii au cerut instanței să îi aresteze pe cei doi agenți de poliție pentru acuzațiile de lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă și au depus la dosar toate înregistrările video și declarațiile de martor din ziua în care l-au imobilizat pe Zaharia Barbu.

Avocatul lui Daniel Drăghici a încercat să explice judecătorului că există circumstanțe atenuante pentru modul în care a fost imobilizat inginerul Zaharia Barbu. El a depus la dosar inclusiv manualul cu procedurile care se folosesc la imobilizare, din fotografiile de acolo rezultând că polițistul a acționat conform procedurilor.

În manual scrie că ”polițistul întărește și fixează controlul asupra suspectului prin blocarea în extensie, flexie ori torsiune forțată a articulațiilor brațelor sau picioarelor, cauzând dureri interne care impugn supunere imediată și totală”. În fotografiile care exemplifică procedura se vede cum cel care face imobilizarea îi ține piciorul pe gât și o mână la spate suspectului, care este ținut de picioare de un alt polițist.

În fața instanței, polițistul Daniel Drăghici a spus că nu a vrut să intervină, dar când l-a văzut pe colegul lui Ilie Florea că încearcă să îi ducă inginerului Zaharia Barbu o mână la spate, a perceput mișcarea ca intenție de imobilizare. Atunci l-a tras spre pământ, i-a pus un genunchi pe spate și l-a imobilizat. Intervenția a fost mai fermă, spune el, după ce bărbatul s-a ridicat cu doi dintre ei în spate.

Avocatul lui Drăghici a cerut instanței să se facă o nouă expertiză medicală, argumentând că există mai multe contradicții în ceea ce privește necropsia care i-a fost făcută victimei.

„Sunt multe contradicții. Fracturile costale, în opinia noastră, sunt din cauza resuscitării, se produc la majoritatea resuscitărilor, sunt cazuri clasice, iar aici sunt determinate ca fiind una din cauzele decesului. O să propunem și noi un expert pentru clientul nostru, să asiste la efectuarea acestei expertize, e o procedură normală”, a precizat avocatul.

Judecătorul i-a audiat pe cei doi agenți de poliție și a ascultat acuzațiile procurorului și pledoariile avocaților, iar la final a dispus ca Daniel Drăgan și Ilie Florea să stea în arest preventiv pentru 30 de zile.

Decizia nu este definitivă, contestația celor doi polițiști urmând să se judece la Curtea de Apel Pitești.

După decizia instanței, cei doi polițiști au fost duși înapoi în Arestul Poliției, unde vor sta cel puțin până când se judecă apelul lor în cazul mandatelor emise de Tribunalul Argeș.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că după ce a fost reținut, polițistul Ilie Florea a făcut cerere de pensionare.

Moartea a fost violentă, prin asfixie

Zaharia Barbu, bărbatul de 63 de ani care a decedat în timp ce era imobilizat de către poliţişti, a avut o moarte violentă, susține medicul legist Dan Manu.

Medicul legist a prezentat duminică primele concluzii ale raportului medico-legal, din care rezultă că bărbatul a murit asfixiat, în urma comprimării părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui. Acesta a precizat că victima avea mai multe traumatisme, dar şi o alcoolemie de peste 2 la mie.

Lucian Bode: „Cei vinovați vor plăti”

Lucian Bode, ministrul de Interne, a spus că este regretabil ce s-a întâmplat în timpul intervenției polițiștilor din Pitești și că vinovații vor plăti. 

Pentru mine, ca ministru, orice misiune încheiată tragic este o palmă dată sistemului de ordine şi siguranţă publică, care zdruncină încrederea românilor în această instituţie fundamentală în stat care este Poliţia Română. Filmul evenimentelor îl cunoaşteţi, nu îl reiau, doar ştiţi că este o anchetă penală în curs, s-a început cu cercetarea faptei, in rem, legat de uciderea din culpă, iar acum vorbim despre o acuzaţie a procurorilor, lovituri cauzatoare de moarte, ştiţi că sunt doi poliţişti reţinuţi cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Cei vinovaţi vor plăti, iar un lucru să fie foarte clar, fiecare răspunde pentru faptele sale”, a afirmat Lucian Bode.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier