Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: „FACEM ULCERAȚII”. EXCLUSIV

Chemată în Armata Europeană, România își ia scutire medicală: FACEM ULCERAȚII. EXCLUSIV
Publicat: 20/09/2012, 11:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:11

România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a fost invitată, în urmă cu câteva luni, să participe la discuțiile pe marginea unui proiect de lege privind întărirea securității UE, formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, însă Guvernul României nu a luat încă în discuție acest proiect, potrivit informațiilor furnizate gândul de foști și actuali reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Pe scurt, este vorba despre un proiect avansat de ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, și care este susținut de 11 state membre UE, între care nu se numără și Marea Britanie, potrivit presei brirtanice.

Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării Naționale, a explicat că România, la fel ca și alte state membre UE, are angajamente asumate față de NATO, dar și față de Uniunea Europeană, însă el se plânge că bugetul ministerului pe care îl conduce este atât de mic, încât îi provocă „ulcerații”.

„La nivelul Guvernului nu s-a discutat despre acest proiect. În ce privește armata, capabilitățile angajate la NATO le avem angajate și la nivelul Uniunii Europene, așa cum procedează și alte state europene. Avem un buget atât de limitat, încât facem ulcerații că nici la NATO nu ne putem asigura angajamentele așa cum ne-am dori„, a declarat pentru gândul ministrul Corneliu Dobrițoiu.

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a propus un proiect de lege pentru întărirea securității UE și formarea unui Minister European de Externe și a unei posibile Armate Europene, potrivit publicației The Guardian.

Westerwelle a mai precizat că, pe lângă o armată a UE, Germania și alte zece țări din Uniune doresc și formarea unei singure piețe a industriei de apărare europene.

Cristian Diaconescu: Am primit o invitație la discuții pe marginea proiectului ministrului de externe al Germaniei

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu ne-a precizat că, pe vremea când era ministru de Externe, a primit din partea omologului său german o invitație la dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind , însă nu a putut să o onoreze din cauza schimbărilor politice.

„Pe vremea când eram ministru, eu am primit o invitație la discuții din partea ministrului de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, dar din cauza schimbărilor politice din România nu am putut să o onorez”, a arătat Diaconescu, care a explicat că deocamdată este vorba de un proiect personal al ministrului de externe al Germaniei.

„Proiectul nu a fost conturat încă, este doar în faza inițială, el nu a fost încă însușit statal la nivelul UE”, a declarat pentru gândul consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Pentru ca România să susțină un astfel de proiect este necesar ca mai întâi acesta să capete o formă conturată, crede Diaconescu.

„Problema este că tendința de fracționare care se manifestă la nivelul UE trebuie privită cu foarte mare atenție. Se pune în discuție fracționarea zonei euro, a nordului de sudului Europei, nu numai a vestului de est. Împărțirea Europei nu poate fi susținută, aș merge pe varianta de integrare, decât pe cea de separare la nivelul UE”, a menționat Cristian Diaconescu.

Consilierul prezidențial Iulian Fota: „Este o adevărată efervescență de proiecte care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”

La rândul său, Iulian Fota, consilier prezidențial, șef al Departamentului Securitate Națională, spune că România, ca stat membru UE, „este datoare” să participe la toate dezbaterile organizate la nivelul UE, fie că sunt pe tema întăririi securității, fie pe alte subiecte.

„În această perioadă este o adevărată efervescență de proiecte care se discută și care încă nu sunt asumate la nivel statal în UE”, spune Fota.

El a adăugat că toate statele din UE se confruntă cu bugete reduse, însă acest lucru nu înseamnă că România nu își păstrează „zone de excelență” în mai multe domenii, între care și cel din domeniul armatei.

Ce presupune proiectul pentru întărirea securității UE și pentru crearea unei Armate Europene
Publicația, care notează că Marea Britanie nu este de acord cu această inițiativă, scrie că propunerea lui Westerwelle ar face ca adoptarea legilor în UE să nu mai poată fi blocată prin drept de veto de o singură țară, ci de un vot comun.

„Pentru ca UE să aibă un rol mai important din punct de vedere internațional, ar trebui să prevenim posibilitatea ca un singur stat membru să blocheze inițiativele”, se arată într-unul dintre pasajele documentului, care i-a deranjat cel mai tare pe britanici.

Astfel, dreptul de veto al Marii Britanii ar fi „ocolit”, sugerează Guardian. „Cinci dintre cele mai importante șase țări din UE, Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia, excluzând Marea Britanie, cer o revizuire totală a politicii externe și a securității Uniunii. Ele vor vota înființarea unui Minister de externe pan-european și vor ocoli dreptul de veto al Marii Britanii”, se arată în presa britanică.
Guardian scrie că proiectul este susținut, pe lângă puterile de mai sus, și de Portugalia, Austria, Danemarca, Luxemburg, Olanda și Belgia.

Cum arată bugetul MApN din România

Anul Bugetul Ministerului Apărării Naționale din România

2008 8,34 mld lei

2009 7,65 mld lei
2010 7,00 mld lei
2011 4,8 mld lei *
2012 7,57 mld lei

Sursa: Ministerul Apărării Naționale

* Începând cu anul 2011, pensiile militare de stat (conform Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat) sunt plătite din Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult