Cine este bărbatul care l-a denunțat la DNA pe șeful DGA Prahova, Constantin Ispas

Cine este bărbatul care l-a denunțat la DNA pe șeful DGA Prahova, Constantin Ispas
Publicat: 19/08/2015, 12:53
Actualizat: 19/08/2015, 14:11

Denunțătorul din dosarul în care șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, comisarul șef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție, este omul de afaceri Nicolae Stanciu (fost Ceapchie), care, potrivit anchetatorilor, are puternice legături în lumea politică din județul Prahova. Nicolae Stanciu a fost condamnat anul trecut, de Tribunalul Prahova, la judecarea în fond a dosarului, la patru ani de închisoare pentru fraude de aproape două milioane de euro în dauna unei firme de leasing, de la care a cumpărat mai multe tiruri, pe care nu le-a mai plătit, iar autotrenurile au fost scoase din țară și li s-a pierdut semnalul GPS în țări din Orientul Mijlociu.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii anticorupție în dosarul șefului DGA Prahova, în 2 februarie 2015, Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a formulat la Direcția Națională Anticorupție Ploiești un denunț împotriva comisarului șef Constantin Ispas, căruia pretinde că i-a dat diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea omului de afaceri, în dosarul în care el, nepotul acestuia, Mădălin Ceapchie, și actuala sa soție, Ana Ruxandra Stanciu, fiica unei consiliere locale din Ploiești, au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Conform documentului, denunțătorul a declarat la DNA că, în luna aprilie 2010, cunoscând relația de prietenie dintre Valentin Vasile Șchiopulescu și Constantin Ispas, l-a rugat pe primul să-i intermedieze o întâlnire cu Ispas, motivându-i că a fost chemat la DIICOT Ploiești, unde a fost întrebat despre activitatea SC De Construcții Investiții și Comerț Import-Export SRL Câmpina.

La scurt timp, Șchiopulescu a stabilit întâlnirea dintre Nicolae Stanciu și Ispas, care a avut loc la o balastieră din comuna Rîfov, situată lângă Ploiești, balastieră al cărei asociat și administrator este finul lui Șchiopulescu.

„Cu ocazia discuțiilor purtate, Ispas Constantin a pretins denunțătorului suma de 10.000 euro, ca și preț al intervenției sale la ofițerul coordonator din cadrul BCCO Ploiești, respectiv Saghel Emanuel. Denunțătorul a declarat că, ulterior discuțiilor, respectiv după o perioadă de 2-3 zile, la solicitarea telefonică a lui Ispas Constantin, s-a întâlnit cu acesta într-o locație situată lângă DN 1 – Centura de Vest a municipiului Ploiești, sub podul rutier aflat în proximitatea Combinatului Petrobrazi, unde a remis personal lui Ispas Constantin suma de 10.000 de euro, ocazie cu care acesta l-a asigurat că problema lui se rezolvă, iar el să stea liniștit. Faptul descris a fost confirmat prin probe”, au scris procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a șefului DGA Prahova.

Ulterior, spre sfârșitul anului 2010, Nicolae Stanciu, îngrijorat că urmărirea penală continuă, i-a solicitat lui Șchiopulescu să-i aranjeze o nouă întâlnire cu comisarul Constantin Ispas, lucru care s-a și întâmplat, la aceeași balastieră din Rîfov.

„Cu această ocazie, Ispas Constantin l-a asigurat pe martor că a discutat personal cu Saghel Emanuel, șeful structurii ce instrumenta dosarul penal, și că acesta îi va fi soluționat favorabil. Cu aceeași ocazie, Ispas Constantin a solicitat martorului denunțător să sprijine financiar societatea comercială SC Sandcompany SRL, deținută de cei doi prieteni ai săi, Mihai Alexandru și Schiopulescu Valentin Vasile, prin acordarea unui împrumut între societăți. Ulterior acestei întâlniri, în luna februarie 2011, Ispas Constantin, prin intermediul lui Șchiopulescu Valentin Vasile, o întâlnire la domiciliul său, astfel încât (denunțătorul – n.r.) s-a deplasat la domiciliul lui Ispas Constantin, situat în comuna Brazi, sat Bătești, unde i-a mai înmânat încă 10.000 euro, pentru rezolvarea pozitivă a problemei sale judiciare”, potrivit referatului procurorilor.

În pofida intervențiilor, Nicolae Stanciu, care la acea vreme se numea Ceapchie, a fost arestat preventiv, iar prietena acestuia, actuala sa soție, a fost reținută, apoi eliberată și trimisă în judecată alături de el.

Când au constatat că au dat cei 20.000 de euro fără niciun rezultat favorabil lor, soții Stanciu au cerut înapoi banii.

„În repetate rânduri, soția celui arestat fie a luat legătura telefonic cu numitul Șchiopulescu Valentin Vasile, fie s-a întâlnit personal cu acesta, pentru a-i cere să îl contacteze pe Ispas Constantin, cu scopul de a-i restitui suma de 20.000 euro, deoarece în ciuda promisiunilor anterioare, acesta nu le-a ușurat situația juridică. Martora a precizat că, de fiecare dată, Șchiopulescu îi transmitea mesaje de răspuns din partea lui Ispas Constantin, în sensul că aceștia să fie răbdători, că starea de arest preventiv va înceta, iar lucrurile se vor rezolva”, se arată în document.

Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, că tot în cursul anului 2010, mai exact în luna decembrie, ofițerul Constantin Ispas i-a cerut denunțătorului Nicolae Stanciu să ajute financiar o firmă deținută de prietenii săi, prin acordarea unor împrumuturi bănești sau gajuri imobiliare necesare accesării de împrumuturi bancare, în schimbul acestui serviciu urmând să facă demersuri pentru rezolvarea favorabilă a situației juridice a denunțătorului.

Potrivit denunțului formulat la DNA, Nicolae Stanciu i-a împrumutat, la cererea șefului DGA Prahova, 200.000 de lei lui Valentin Vasile Șchiopulescu și a acceptat să treacă în acte pe numele acestuia un imobil pentru obținerea unui credit bancar.

„În acest sens, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare, autentificat conform căruia societatea comercială «Egna Imobiliare» Ploiești, prin asociat unic, a vândut numiților Șchiopulescu Valentin Vasile și Mihai Alexandru, mai multe imobile, prețul vânzării fiind de 1.704.000 lei, echivalentul a 400.000 euro. Deși în cuprinsul contractului se menționează că vânzătoarea a primit în întregime prețul la data autentificării, Stanciu Ana Ruxandra a declarat că, în realitate, nu a primit nicio sumă de bani. Această afirmație este confirmată de înscrisul sub semnătură privată intitulat – contract de împrumut bani, datat 11.01.2011 și semnat de Stanciu Ana-Ruxandra, Șchiopulescu Valentin-Vasile și Mihai Alexandru, conform căruia cea dintâi împrumuta celorlați doi suma de 400.000 euro, ce urma a-i fi restituită în aceeași monedă, până la data de 11.04.2011”, se precizează în referatul DNA.

Nicolae Ceapchie a fost trimis în judecată, în 29 iunie 2011, de DIICOT Ploiești, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, iar trei ani mai târziu, în iunie 2014, a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, înșelăciune și spălare de bani. Soția lui Ceapchie, Ana Ruxandra Stanciu, și nepotul acestuia, Mădălin Ceapchie, au fost condamnați tot la patru ani și șase luni de detenție pentru aderare la grup infracțional și înșelăciune. Cu toții au făcut apel, iar dosarul se judecă la Curtea de Apel Ploiești.

Soția lui Ceapchie este fiica Marilenei Stanciu, consilier local în Consiliul Local Ploiești, aleasă pe lista PDL, în prezent fiind membru PSD.

La momentul la care a fost trimis în judecată, Ceapchie era cunoscut drept unul dintre apropiații deputatului PDL George Ionescu, actual copreședinte al PNL Prahova.

Șeful Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului Poliției Județene Prahova, Adrian Rădulescu, și Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești, au fost reținuți luni seară de procurorii DNA Ploiești.

Ulterior, comisarul șef Constantin Ispas, reținut pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.

Emanuel Saghel, care fusese reținut pentru șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită, a fost pus sub control judiciar, în urma deciziei instanței.

Decizia Tribunalului Prahova privind măsurile preventive față de cei doi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploiești.

Pe de altă parte, procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul șef Adrian Rădulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică