Comuna în care o fabrică care face haine pentru marile magazine internaționale nu găsește angajați. Primar: „Sunt toți niște leneși și pretențioși”

Comuna în care o fabrică care face haine pentru marile magazine internaționale nu găsește angajați. Primar: Sunt toți niște leneși și pretențioși
Publicat: 25/07/2014, 10:23
Actualizat: 02/09/2019, 20:00

Bărbătești, o comună din zona deluroasă a județului Vâlcea. O firmă de confecții care exportă haine în străinătate caută de mai bine de o lună angajați în noua fabrică pe care au deschis-o în comună. Din cele 300 de posturi disponibile s-au ocupat doar 50. Motivul, potrivit angajatorului, dar și primarului, oamenii nu sunt interesați să aibă un serviciu.

„Părerea mea este clară, sunt leneși. Noi nu ducem în România lipsă de locuri de muncă, nu suntem săraci, suntem leneși. Guvernul i-a învățat cu ajutoare de șomaj, mai puțin cu ajutoate sociale”, afirmă primarul Constantin Bănacu, contactat de gândul.

La nivelul comunei Bărbătești, alcătuită din patru sate, trăiesc în total circa 3.200 de oameni, din care numai 43 iau un ajutor social care poate ajunge la un maxim de 140 de lei pe lună. Primarul Bănacu afirmă că doar cinci dintre asistații sociali ar fi apți de muncă, restul fiind în situații critice. „În comună sunt vreo 3570 de locuitori, din care vreo 450 sunt în străinătate. Deci, sunt destui tineri în comună care pot munci. Sunt leneși și pretențioși. Ei nu pun problema ce știu să facă de banii aia, pe care i-ar primii drept salariu, ci cu ce vin de la un kilometru distanță. E autobuz care face naveta cu muncitorii la fabrica. Știți și dumneavoastră câți își caută de muncă astăzi”, susține primarul care a pus la dispoziția fabricii, pentru desfășurarea activități,două foste școli. Necazul acestuia este că nu a găsit muncitori nici în comunele învecinate și că investitorii aduși de el ar putea pleca din lipsă de personal. „Am dus și afișe acolo că se caută muncitori”, precizează el.

Soluția găsită de primar

Primarul din Bărbătești spune, însă, că s-a gândit să organizeze chiar cursuri de calificare pentru localnici. „Sperăm să găsim măcar vreo 60 – 70 care să învețe, dar să și muncească apoi”, adaugă Constantin Bănacu.

La fabrica de textile, cu capital integral românesc, angajații primesc salariul minim de 900 de lei brut, la care se adaugă bonuri de masă. „Ei ajung, astfel, la 900 de lei. Eu am angajați la primărie, la alimentarea cu apă, care primesc 630 de lei în mână. Acum, că s-a mărit salariul minim brut, vor ajunge probabil la un net de 670. Am alți trei la lopată, care muncesc de dimineață până seara, și mai ales când sunt intervenții, nu stau pe scaun și dau la mașină. Ăștia ce să mai spună săracii?”, se mai plânge primarul (foto).

Din ce trăiesc, însă, femeile care nu vor să facă croitorie în Bărbătești? Din salariul soțului, din veniturile părinților și socrilor sau din agricultură . „Aici nu sunt oameni cu animale multe, și nici grădini mari. Se pot descurca și cu serviciul și cu gospodăria. Se mulțumesc, însă, cu puțin. Ei nu gândesc să facă un viitor pentru copiii lor ca să trăiască mai bine”, spune în continuare Constantin Bănacu,adăugând însă că îi respectă pe mulți dintre localnicii lui.

În comuna Bărbătești sunt și circa 50 de șomeri care primesc maximum câte 450 de lei pe lună și care, în opinia primarului, ar putea fi folosiți la muncile primăriei. „Dacă s-ar întrerupe miloaga asta de la stat cu ajutoarele alea. O să propun eu și la câțiva parlamentari, dar nu cred că are nimeni voința asta să depună în Parlament un proiect de lege. Domne, pe raza comunei respective, să îi pună la dispoziția primăriei pe acești șomeri cu 400 – 450 de lei. Le mai dăm noi 100 și ceva de lei și îi punem la muncă. Sunt dezamăgit total. Am în comună de ordinul sutelor care ar putea munci și nu o fac”, se mai plânge primarul.

Programul de lucru la fabrica de confecții este de opt ore, exceptând o zi pe săptâmână în care angajații mai stau circa 2 ore în plus în care remediază confecțiile cu probleme. Sâmbetele și duminicile sunt libere. „Deși cerințele de angajare sunt să aibă liceul, am primit angajați și cu opt clase. Nu este nicio problemă dacă nu știu să lucreze cu mașina, noi îi putem învăța”, afirmă Marilena Sandu, administratorul fabricii. Printre cei 50 de angajați de la fabrică este și o femeie în vârstă de 55 de ani, precum și cinci bărbați.

Hainele care sunt produse laBărbătești sunt exportate în Spania, Anglia sau Franța pentru retaileri internaționali de îmbrăcăminte, prezenți și pe piața din România.

Șomaj în scădere la nivel național

La finalul lunii iunie 2014, rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 4,87%, fiind în total 441.601 de șomeri. Rata șomajului a scăzut, însă, cu 0.03 puncte procentuale comparativ cu cea înregistrată în luna mai a anului 2014 și a fost cu 0.09 puncte procentuale mai mică decât cea din luna iunie a anului 2013.

Cât despre rata șomajului înregistrat pe sexe, în luna iunie 2014, în comparație cu luna precedentă, rata șomajului la bărbați este în scădere de la 5,43% (înregistrata în mai) la 5,35% (în iunie).

Rata șomajului feminin a crescut de la 4,32% în luna mai, la 4,33% (în luna iunie).

În ceea ce privește rata șomajului pe medii de rezidență, la finalul lunii iunie 2014, erau 152.047 de șomeri din mediul urban și 289.554 de șomeri din mediul rural.

În continuare, însă, în România, rămâne o discrepanță mare între numărul numărul angajaților și cel al pensionarilor. Potrivit INS, în luna mai erau 4,4 milioane de angajați și 5,2 de pensionari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?