Cum vor fi organizate festivitățile de final de an școlar – DOCUMENT

Cum vor fi organizate festivitățile de final de an școlar - DOCUMENT
Liber la nunți și botezuri din 1 iunie. Petrecerile organizate acasă rămân interzise / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/05/2021, 11:41

Guvernul României a implementat noi măsuri de relaxare în ceea ce privește organizarea festivităților de final de an școlar. Astfel, aceste evenimentele pot fi organizate în spații deschise, însă în anumite condiții.

Elevii și profesorii au militat pentru relaxarea restricțiilor prinvind organizarea festivităților, astfel că Guvernul a adoptat o Hotărâre pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Documentul prezintă condițiile în care aceste evenimente pot fi organizate.

În ce condiții se organizează festivitățile școlare

„Se permit festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar, cu participarea personalului didactic, a elevilor, precum și a însoțitorilor acestora. Participarea însoțitorilor este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul menționat.

Elevilor din anii terminali nu le mai sunt „răpite cele mai frumoase amintiri din viață”

Parlamentarul liberal Gabriel Avrămescu, lider al filialei PNL Buzău, a anunțat pe contul său de Facebook faptul că hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea se înseamnă că măsurile de relaxare menționate intră în vigoare de la 1 iunie.

„Așa cum am spus acum câteva zile, am pledat în Parlamentul României și am cerut ministrului sănătății și secretarului de stat MAI, Raed Arafat, să găsească o soluție pentru ca elevilor din anii terminali să nu le fie «răpite cele mai frumoase amintiri din viață», respectiv ultimul clopoțel și petrecerile de rămas bun între colegii și profesorii alături de care au petrecut ultimii 4 ani de școală.
Am reușit!

Hotărârea de guvern prin care este permisă organizarea festivităților prilejuite de terminarea anului școlar a fost publicată în monitorul oficial!

Firește că avem de a face cu anumite condiții pentru ca aceste evenimente să se desfășoare în condiții de siguranță în contextul stării de alertă existente încă în țara noastră, însă cu mici eforturi reușim pas cu pas să revenim la normal”, a transmis acesta.

Documentul poate fi descărcat AICI – H O T Ă R Â R E pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

CITEȘTE ȘI

Florin Cîțu: Masca nu va mai fi obligatorie în spații închise pentru cei vaccinați, în anumite condiții

Raed Arafat, explicații cu privire la măsurile de relaxare de la 1 iunie: „Dacă e o singură persoană nevaccinată, toți trebuie să poarte mască”

Noile măsuri de relaxare. Persoanele vaccinate cu două doze sunt exceptate de la mai multe restricții