Dăncilă: Mă astept ca raportul MCV să fie pozitiv / Despre protejarea lui Tăriceanu în Parlament: A fost o greșeală / Vom încerca să formăm o majoritate. Putem avea un alt nume din partea PSD la Palatul Victoria

Dăncilă: Mă astept ca raportul MCV să fie pozitiv / Despre protejarea lui Tăriceanu în Parlament: A fost o greșeală / Vom încerca să formăm o majoritate. Putem avea un alt nume din partea PSD la Palatul Victoria
Publicat: 21/10/2019, 17:43

Dăncilă: Vom încerca să formăm o majoritate. Putem avea un alt nume din partea PSD la Palatul Victoria

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că în momentul ce șase partide care au votat moțiunea nu pot forma o majoritate parlamentară, PSD-ul va încerca să formeze o majoritate și să vină cu o propunere de premier, care să formeze un alt guvern.

„În momentul în care șase formațiuni nu reușesc să formeze o majoritate, vom încerca să formăm noi o majoritate. Deocamdată suntem în Opoziție și îi lăsăm pe cei care au dărâmat acest Guvern să vină cu o soluție și cel care trebuei să regleze această situație este Iohannis. Îi vom aștepta și a doua oară cu Guvernul în Parlament. Pornim de bună credință că vor reuși să creeze o majoritate și să treacă acest Guvern”, a decalrat, luni, Viorica Dăncilă.

Președintele social-demcoraților a adăugat că în PSD există și alți colegi care pot prelua funcția de premier și că ar putea fi un alt nume desemant la Palatul Victoria.

„În PSD sunt mai multe colege și colegi care pot fi premier. Eu am fost premier. Acum, dacă reușesc să ajung la Palatul Cotroceni, bineînțeles că putem avea un alt nume la Palatul Victoria”, a conchis Dăncilă.

Ludovic Orban a purtat negocieri săptămâna trecută, cu partidele parlamentare, în vederea susținerii unui nou Guvern care îl va avea pe el ca premier. Negocierile continuă și în această săptămână. Ludovic Orban va purta discuții inclusiv cu ONG-uri, sindicate și universități.

Dăncilă, întrebată despre PNDL: Trebuie să găsim metodele legale, astfel încât să direcționăm banii

Viorica Dăncilă a afirmat, întrebată de ce nu a aprobat luni Guvernul măsurile pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL), că trebuie găsite pârghiile legale pentru a putea fi direcționați banii către primării, deoarece Executivul interimar nu poate adopta orice tip de act normativ.

„Trebuie să găsim toate pârghiile legale, astfel încât acest guvern interimar să nu facă nicio greșeală. Vom da PNDL către primării. De ce nu a fost adoptată astăzi (luni – n.r.)?”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței grupurilor parlamentare ale PSD, luni, la Parlament.

Chestionată de ce nu a adoptat Executivul măsurile care vizează PNDL, premierul interimar a răspuns: „V-am spus că trebuie să găsim metodele legale astfel încât să putem să direcționăm acești bani. Trebuie să vedem din punct de vedere legal cum direcționăm acești bani către PNDL. Știți foarte bine că sunt acte normative pe care nu le putem adopta, atâta timp cât deținem interimatul”.

Întrebată dacă Executivul a cerut Comisiei Europene să primească finanțare pentru PNDL 2, prin fonduri europene, Viorica Dăncilă a replicat: „Am văzut și eu. Cred că s-a cerut. Este foarte bine. Eu nu văd de ce această știre e luată ca o știre negativă, pentru că noi vrem și din bugetul local și din bugetul european să dezvoltăm și comunitățile din România. Deci dacă aveam și o finanțare europeană, o dublam, și co-finanțare guvernamentală, ajutam cât mai multe comunități”.

Referitor la posibile nemulțumiri în rândul primarilor PSD din cauza că ar fi fost alocate sume mai mult către edilii liberali, Viorica Dăncilă a spus că „la această întrebare răspunsul trebuie să îl dea ministrul Finanțelor”.

În discuțiile cu Ministerul Fondurilor Europene, departamentul Comisiei pentru politica Regională și Urbană (DG Regio) a semnalat faptul că nu este de acord cu integrarea proiectelor de apă finanțate de PNDL, au afirmat surse politice, pentru MEDIAFAX. Nu a fost menționat un proiect anume.

Îngrijorările REGIO privind astfel de proiecte sunt că nu au fost pregătite în linie cu standardele și strategia agreată pentru proiectele finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care deja finanțează o mare parte dintre proiecte.

Mai mult, proiectele de apă din PNDL nu sunt eligibile pentru acest program deoarece beneficiarii sunt municipalități, iar programul acoperă doar companiile regionale de apă și canal, au adăugat sursele citate.

Dăncilă: Impozitarea bacșișului a fost o greșeală pentru că nu a fost discutată

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că propunerea legislativă, depusă de Orlando Teodorovici, care prevede impozitarea bacșișului și includerea acestuia pe nota de plată și pe bonul fiscal a fost o greșeală. Președintele PSD a precizat că această propunere nu a fost discutată în partid.

Întrebată dacă propunerea legislativă depusă de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a fost o greșeală, Viorica Dăncilă a răspuns: „Da, a fost o greșeală pentru că nu a fost discutată”.

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege depus de senatorul PSD Eugen Teodorovici, care prevede impozitarea bacșișului și includerea sumei denumite „bacșiș” pe bonul fiscal. Propunerea se aplică serviciilor de restaurant, baruri, nivelul bacșișului oferit de client fiind între 0% și 15%.

Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi „pentru”, 23 de voturi „contra” și șase abțineri și urmează să fie dezbătut și votat în Camera Deputaților.

Dăncilă, despre protejarea lui Tăriceanu în Parlament: Cred că a fost o greșeală

Viorica Dăncilă a declarat că a fost o greșeală protejarea președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu, prin respingerea Senatului a cererii DNA pentru începerea urmăririi penale.

Întrebată dacă protejarea lui Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul începerii urmăririi penale a liderului ALDE, a fost o greșeală a PSD, Viorica Dăncilă a răspuns: „Cred că da. Eu nu am fost parlamentar, deci nu am votat”.

Pe 3 iunie 2019, Senatul a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu. Cererea DNA a fost respinsă cu 38 de voturi „pentru” și 71 „împotrivă”.

Fostul președinte al Senatului era acuzat că a primit mită, indirect, 800.000 de dolari.

Dăncilă, despre draftul MCV

„Mă astept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Din punct de vedere al guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greșit din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție „nu ține de guvern”.

„Dacă vă amintiți a fost un referendum în care guvernul nu mai are voie să dea ordonanțe de urgență și am spus de fiecare dată că nu o să permit nimănui din guvern, cu atât mai puțin am să fac eu acest lucru, să intervenim în actul de Justiție. Eu nu-mi asum să fac nimic în care să fie interferența politicului în Justiție. Noi suntem un guvern politic. Acțiunea noastră ar fi o acțiune politică în Justiție”, a adăugat premierul interimar.

Draftul raportului MCV la adresa României va fi publicat la începutul acestei săptămâni, potrivit anunțului ministrului Justiției, Ana Birchall.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Adrian Minune nu s-a putut abține. Ce l-a făcut pe manelist să plângă în hohote
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări