Daniel Horodniceanu nu pleacă de la șefia DIICOT. Decizie surprinzătoare a procurorului general. Tudorel Toader anunță ve se va întâmpla cu propunerea făcută de el. UPDATE

Daniel Horodniceanu nu pleacă de la șefia DIICOT. Decizie surprinzătoare a procurorului general. Tudorel Toader anunță ve se va întâmpla cu propunerea făcută de el. UPDATE
Publicat: 18/05/2018, 15:58

UPDATE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri, la Târgu-Jiu, că decizia procurorului general de a-i prelungi mandatul pe încă șase luni lui Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, nu blochează procedura de numire a altui procuror șef, susținând că este necesară funcționarea instituției.

Întrebat, vineri, la Târgu-Jiu, cum comentează faptul că procurorul general a prelungit mandatul șefului DIICOT cu încă șase luni, ministrul Justiției Tudorel Toader, a răspuns că „ nu poți să lași o autoritate fără conducere, fără decizie, trebuie să asiguri funcționarea”.

„Există un principiu care spune că mecanismele acestea ale statului trebuie să funcționeze, nu poți să lași o autoritate fără conducere, fără decizie, trebuie să asiguri funcționarea și atunci propunerea de revocare este una, a venit de la ministru, CSM-ul, Secția de procurori, am înțeles că va un aviz, indiferent care va fi el, consultativ, după care eu voi trimite către președintele republicii, dar nevoia de asigurare a continuității este indiscutabilă. Sigur că procurorul general a luat măsura aceasta de asigurare a continuității actului de conducere, evident că putea să numească pe altcineva, dar a dat prelungire chiar înainte ca ministrul să fi solicitat revocarea”, a spus Toader.

Potrivit acestuia, prelungirea actului de conducere nu înseamnă blocarea procedurii de numire a unui alt procuror șef.

„Prin urmare, procedura pe care am demarat-o și care e în baza legii, că a expirat mandatul de trei ani, se duce spre președintele republicii, timp în care se asigură conducerea DIICOT. Dacă președintele admite desemnarea pe care am făcut-o la conducerea DIICOT, pe 7 iunie, deși nu poate să dea un răspuns a doua zi, atunci încetează prelungirea actului de conducere pentru domnul Horodniceanu”, a mai spus Tudorel Toader.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Ministerului Public, Daniel Horodniceanu a fost delegat în funcția de procuror șef DIICOT pentru încă șase luni, până pe data de 19 noiembrie 2018.

Actualul mandat al lui Daniel Horodniceanu la conducerea structurii expiră pe 19 mai.

Delegarea a fost făcută în condițiile în care procurorul Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, urmează a fi intervievat la CSM pe 5 iunie. Pe 6 iunie Consiliul va trimite avizul către Ministerul Justiției.

În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a subliniat că procurorul-șef al DIICOT trebuie să fie și un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.

Documentul conține 37 de pagini, în care a introdus considerații generale privind managementul judiciar, scopul și competența DIICOT, obiective strategice, operaționale.

„Pentru a fi eficient în îndeplinirea atribuțiilor sale, procurorul șef al DIICOT este necesar să fie și un bun psiholog, a se cunoaște în primul rând pe sine, a-și cunoaște limitele , calitățșiloe și defectele, a fi stăpân pe sine, a fi un fin diplomat și bun comunicator pentru a putea organiza/reorganiza și distribui personalul în scopul îndeplinirii obiectivelor, eficiență și performanță. (…) În ceea ce privește DIICOT, obiectivele pe termen mediu și cele pe termen lung ale acestei instituții trebuie să se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare și Verificare definește a fi un act de justiție performant și cu respectarea unor înalte standarde de etică și profesionalism”, se arată în proiectul său de management, publicat pe site-ul CSM.

De asemenea, Felix Bănilă își propune să creeze, în cadrul DIICOT, propria structură de poliție judiciară.

„Propuneri de modificare a cadrului legislativ și instituțional de înființare în cadrul DIICOT a propriei structuri de poliție judiciară, obiectiv care presupune realizarea următoarelor tipuri de activități: identificarea resurselor necesare pentru crearea propriei structuri de poliție judiciară; analizarea indicatorilor care să ofere gradul de structurare pe competențe profesionale a ofișerilor de poliție judiciară ce vor compune acest compartiment în strânsă legătură cu competența materială a DIICOT și numărul de cauze specific pe fiecare secție, serviciu și birou specializat în parte; elaborarea de metodologii de lucru după care viitorii ofițeri de poliție judiciară ce vor funcționa în cadrul DIICOT își vor desfășura activitatea”, prevede documentul.

Pe lângă acestea, în calitate de șef al DIICOT, procurorul Bănilă intenționează să dispună metode și soluții pentru soluționarea cauzelor în termen rezonabil, cu respectarea principiului celerității, iar pentru acestea, va avea în vedere – potrivit proiectului – următoarele: instituirea managementului de caz, activitate care va permite procurorului o utilizare rațională și eficientă a timpului de lucru în efectuarea activităților de urmărire penală în cauzele repartizate; monitorizarea cauzelor în funcție de vechimea lor, în raport de cele două criterii temporale (6 luni și 1 an) și stabilirea unor planuri de măsuri concrete atunci când se constată existența unor deficiențe în activitatea de urmărire penală; urmărirea soluționării dosarelor în ordinea vechimii și importanței lor, pentru a se evita constatarea situației de intervenire a prescripției răspunderii penale.

„Proiectul reprezintă și propria viziune cu privire la ceea ce ar putea deveni DIICOT în viitor, conștient fiind și de faptul că obiectivele pe termen scurt, mediu și lung fixate for suferi unele modificări odată cu parcurgerea etapelor manageriale, dar consider că este unul viabil, realist și apt a conduce la realizartea obiectivelor propuse și la consolidarea capacității de acțiune a DIICOT, precum și la atingerea finalității pentru care a fost creată această structură specializată a MP”, își încheie Felix Bănilă proiectul.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, noul procuror-șef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcții, cu actualul șef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu. Ulterior avizului CSM, propunerea va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...