DIFICULTATE. Jumătate din angajații români întâmpină greutăți în activitatea de telemuncă. De ce ajung minorii să-și ocupe singuri timpul

Redactor:
Ionel Văduva
DIFICULTATE. Jumătate din angajații români întâmpină greutăți în activitatea de telemuncă. De ce ajung minorii să-și ocupe singuri timpul
Indemnizația pentru creșterea copilului, pentru cei cărora le expiră perioada primirii acestei indemnizații pe perioada stării de alertă, se prelungește până la 31 decembrie 2020 / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Aproape jumătate dintre angajații români care practică telemunca (46,4%) admit că le este greu să-și organizeze eficient sarcinile de serviciu și să acorde atenție și minorilor care au și ei activități tip școala online.

Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, doi din cinci respondenți și-ar dori să poată lucra de acasă, însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa și de cei mici cât timp creșele și școlile sunt închise.

Participanții la studiu recunosc însă că nu toți au susținerea angajatorului, astfel încât să-și organizeze timpul și sarcinile de lucru în funcție de situația personală.

De altfel, circa 40% dintre lucrătorii intervievați, care au participat la sondajul sursei citate, afirmă că angajatorul se arată deranjat când i se solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar acesta le acordă totuși timpul necesar.

Există însă și un procent de 28,6% dintre lucrătorii de acasă care se plâng că angajatorul nu le permite deloc acest lucru.

Românii care întâmpină dificultăți cu telemunca, lucrează mai mult de opt ore

Potrivit rezultatelor studiului, în ciuda faptului că practică telemunca, un sfert dintre angajați spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activității profesionale, mai ales că sunt adesea întrerupți de copii.

De altfel, majoritatea respondenților din acest palier susțin că, atunci când nu pot acorda atenție celor mici, îi lasă să-și ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) și numai 18% sunt ajutați de celălalt părinte.

Majoritatea părinților (71,4%) reușește să aloce mai puțin de patru ore pe zi copiilor pentru toate activitățile pe care le desfășoară împreună cu ei.

Chiar și așa, 18% dintre respondenți recunosc că depășesc 8 ore, în condițiile în care situația profesională le permite acest lucru.

Cea mai mare parte din timpul petrecut împreună este alocat temelor (43%), care sunt urmate de joacă (21,4%) și diverse activități extrașcolare (18%).

Cât timp sunt părinții alături de copii la școala de acasă

Rezultatele cercetării, transmise Gândul.ro, relevă că activitățile școlare le consumă părinților mai mult de două ore zilnic (57,1%), mai ales că învățământul online este considerat ineficient, după cum afirmă 28,6% dintre respondenți.

Nici copiilor nu le place prea mult școala online, dar s-au adaptat (50%), în timp ce 21,4% nu s-au adaptat deloc și lucrează cu dificultate.

Doar 28,6% dintre părinții respondenți afirmă că cei mici s-au reacționează destul de bine la cursurile online.

În majoritatea cazurilor, în momentul în care participă la cursurile online, copiii folosesc laptopul familiei (67,9%), dar sunt și situații în care este folosit un dispozitiv de serviciu al unui membru al familiei, pus la dispoziție temporar pentru activitatea de învățare în detrimentul activității de serviciu (3,6%).

În 2020, cei mai mulți dintre salariaţii care au copii spun că vor sărbători ziua de 1 iunie cu o ieșire în jurul locuinței (46,4%), în casă, prin diverse activități distractive (17,9%), sau în parc (17,9%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-25 mai 2020, pe un eșantion de 862 de utilizatori de internet din România.

Inchide