DIICOT cere din nou aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian și Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz

DIICOT cere din nou aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian și Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz
DIICOT cere din nou aviz de la Senat și, respectiv, președintele Klaus Iohannis, pentru urmărirea penală a foștilor miniștri ai Economiei Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii DIICOT solicită pentru a doua oară aviz la Senat, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL), respectiv la Președinție, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz, în care omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat că a primit gaze la prețuri preferențiale.

Senatul a respins prima astfel de cerere, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală în acest dosar. În schimb, Videanu a primit avizul, fiindu-i pus și sechestru pe acțiunile de la Titanmar, pentru eliberarea cărora ar fi intervenit la fosta șefă a DIICOT Alina Bica, faptă pentru care este urmărit penal în alt dosar.

Varujan Vosganian este acuzat acum de DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare, în timp ce Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de delapidare.

Pentru a formula noi cereri de aviz de urmărire penală, procurorii DIICOT trebuie să aducă probe noi, care să susțină noi acuzații. Acuzațiile de delapidare și complicitate la această faptă sunt noi în acest dosar.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă suspiciunea, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, respectiv în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean VIdeanu, „în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul IOAN NICULAE și au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate”, arată DIICOT.

Interagro avea o datorie egală cu 70% din bugetul anual al firmei, iar principalele activități ale Romgaz au fost grav afectate „societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale”, conform DIICOT.

Prin faptele celor doi miniștri, Interagro a fost plasată într-o poziție de monopol pe piața gazelor naturale, iar securitatea națională energetică a României a fost afectată, mai arată DIICOT.

„În referate se mai reține că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producția proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD”, conform DIICOT.

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate Interagro reprezintă un procent de 51% din totalul de 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010, mai arată DIICOT.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide