DIICOT cere din nou aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian și Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz

DIICOT cere din nou aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian și Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz
Publicat: 02/02/2015, 15:43

Procurorii DIICOT solicită pentru a doua oară aviz la Senat, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL), respectiv la Președinție, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Interagro-Romgaz, în care omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat că a primit gaze la prețuri preferențiale.

Senatul a respins prima astfel de cerere, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală în acest dosar. În schimb, Videanu a primit avizul, fiindu-i pus și sechestru pe acțiunile de la Titanmar, pentru eliberarea cărora ar fi intervenit la fosta șefă a DIICOT Alina Bica, faptă pentru care este urmărit penal în alt dosar.

Varujan Vosganian este acuzat acum de DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare, în timp ce Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de delapidare.

Pentru a formula noi cereri de aviz de urmărire penală, procurorii DIICOT trebuie să aducă probe noi, care să susțină noi acuzații. Acuzațiile de delapidare și complicitate la această faptă sunt noi în acest dosar.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă suspiciunea, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, respectiv în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean VIdeanu, „în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul IOAN NICULAE și au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate”, arată DIICOT.

Interagro avea o datorie egală cu 70% din bugetul anual al firmei, iar principalele activități ale Romgaz au fost grav afectate „societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale”, conform DIICOT.

Prin faptele celor doi miniștri, Interagro a fost plasată într-o poziție de monopol pe piața gazelor naturale, iar securitatea națională energetică a României a fost afectată, mai arată DIICOT.

„În referate se mai reține că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producția proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD”, conform DIICOT.

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate Interagro reprezintă un procent de 51% din totalul de 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010, mai arată DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția