DIICOT: Mihai Stan, lider al grupării de fraude bancare, se prezenta la bănci sub identități false

DIICOT: Mihai Stan, lider al grupării de fraude bancare, se prezenta la bănci sub identități false
Dragoș Diaconescu a intermediat legătura cu Aurel Șaramet, directorul FNGCIMM, pentru ca o firmă a lui Mihai Stan să obțină un credit de la CEC Bank Alba Iulia, în valoare de 3,125 milioane de lei, alte credite fiind obținute cu implicarea lui Stan sub identități false, susține DIICOT.
Publicat: 02/11/2012, 16:30
Actualizat: 04/03/2013, 17:24

Dragoș Diaconescu a intermediat legătura cu Aurel Șaramet, directorul FNGCIMM, pentru ca o firmă a lui Mihai Stan să obțină un credit de la CEC Bank Alba Iulia, în valoare de 3,125 milioane de lei, alte credite fiind obținute cu implicarea lui Stan sub identități false, susține DIICOT. În ceea ce privește creditele deja contractate de către gruparea condusă de Mihai Stan și Daniel Ruse în perioada 2010-2011, efectuându-se verificări la unitățile bancare indicate de către denunțător, DIICOT a constatat că într-adevăr aceste credite au fost obținute exact în modalitatea indicată de către acesta.

Astfel de la CEC Bank Ala Iulia s-a obținut, în 17 august 2010, un credit în valoare de 3,125 milioane lei, în numele SC Ancuta SRL cu scrisoare de garanție de la Fondul Național pentru Grantarea Creditelor pentru IMM-uri în valoare de 2,4 milioane lei.

Creditul nu a fost restituit, astfel încât banca a demarat procedura executării.

DIICOT arată că în urma audierii funcționarilor bancari din cadrul CEC Bank Alba Iulia (Cerbeanu Valentin, Costea Aura Roxana, Mihailov Florentina Daniela, Roiu Pavel Cristian, Alexandru Manuela, Botez Elena, Istrate Dumitru Constanța și Popescu Nicoleta) s-a constatat că în sediul unității în afară de denunțătorii Tudoriu Marin și Sintu Ioan, persoanele ce figurau ca asociați și administratori ai SC Ancuta SRL, s-a prezentat, sub identitatea falsă de „Mihai Stancu”, suspectul Mihai Stan, care a fost recunoscut de pe planșa foto de funcționari „ca fiind persoana ce s-a recomandat a fi director general al SC Ancuta SRL, prezentând o carte de vizită în acest sens, înscris aflat la dosarul crizei”.

„De asemenea, în sediul sucursalei s-a prezentat numitul Toma Mihai ca garant fidejusor. De întocmirea în fals a certificatelor de depozit cereale prezentate ca garanție pentru creditul de 10,7 milioane lei s-a ocupat Stanciu Iulian, zis „Alin”. În vederea garantării acestui credit (3,125 milioane lei), Diaconescu Dragoș le-a intermediat legătura cu numitul Șaramet Aurel, directorul Fondului Național pentru Garantare Creditelor pentru IMM-uri, care le-a eliberat scrisori de garanție pentru acordarea creditului”, susuțin procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea care se ocupa cu fraude bancare, obținut de MEDIAFAX.

La data de 10 februarie 2010, liderul grupării, Mihai Stan, i-a chemat pe numiții Tudoroiu Marin și Sintu Ioan să cesioneze firma către doi cetățeni din Republica Moldova. Efectuându-se verificări cu privire la acești doi cetățeni, DIICOT a constatat că nu au intrat niciodată pe teritoriul României.

„De la BCR Izvor Corporate, gruparea a obținut prin intermediul SC Valflor SRL – pe care figurează ca asociați Costea Sorina și Dumitru Tudora, persoane din anturajul lui Ruse Daniel – o linie de creditare de 7 milioane de lei (inițial, 4 milioane la data de 23 august 2011, ulterior la data de 27 decembrie 2011 fiind suplimentată până la 7 milioane de lei), prezentându-se ca garanție certificate de depozit false. Creditul a devenit scadent în luna iulie 2012, însă de la momentul acordării lui în august 2011 nu s-au achitat decât dobânzi până în luna martie 2012. În acest caz, Costea Sorina a fost însoțită la banca de suspectul Daniel Ruse, partener cu Mihai Stan în activitățile infracționale, care s-a recomandat a fi manager la SC Valflor SRL precum și de doi consultanți, Căpățână Violeta (aceasta este persoana care a recomandat grupării sucursalea BEC Izvor) și Iordache Gabriel (a cărui concubină este Jurubita Elisabeta, angajată a BCR Sediul Central). Numitul Iordache Gabriel le-a solicitat membrilor grupării sume de bani pentru a schimba garanțiile și a obține o nouă linie de creditare. Întrucât aceleași persone au solicitat un nou credit de 4,5 milioane lei pentru încă două firme, SC Andrei Modern Construct SRL și SC Yoghi Fresh SRL deși erau restanți cu plata dobânzii. Departamentul Antifraudă din cadrul băncii a demarat o anchetă internă, ocazie cu care s-au constatat nereguli majore și acte false folosite în acordarea creditelor. (…) De asemenea, inculpatul Pavel Mihail a fost recunoscut de către funcționarii bancari, ca fiind persoana care trebuia să le prezinte grâul pentru care se emiseseră certificate de depozit, precum și pe Iordache Gabriel, așazisul consultant”, notează anchetatorii în actul de acuzare.

De la BRD Sucursala Academiei (conform datelor puse la dispoziție de bancă) gruparea a obținut o linie de creditare în valoare de 4,2 milioane lei prin intermediul SC Alram Servinvest Import Export SRL, societate controlată tot de Mihai Stan, care s-a prezentat sub identitatea falsă de Teodorescu Mihai arătând o carte de identitate falsă.

În urma adresei DIICOT, BRD a pus la dispoziție dosarul de credit în copie. Printre înscrisuri se regăsește și cartea de identitate falsificată pe care figurează fotografia lui Mihai Stan. Datele însă aparțin unei alte persoane, conform verificărilor făcute la Evidența Populației. Și în acest caz creditul nu a fost restituit, astfel că banca a trecut la executarea scrisorii de garanție emisă de Fondul Național pentru Garanarea Creditelor pentru IMM-uri. În final, statul român a acoperit prejudiciul creat de grupare prin executarea scrisorii de garanție.

Contractul a fost semnat din partea SC Alram Servinvest Import Export SRL de către Piturca Georgiana, asociat unic și administrator al societății, și Teodorescu Mihai ca garant fidejusior, în fapt însă de Mihai Stan, care a folosit o carte de identitate falsificată. Denis Florentina Amuza, secretara liderului grupării, cea care se ocupă de falsificarea actelor, a avut pe parcursul procedurii drept de semnătură pentru contul societății și calitatea de director general al societății, adaugă DIICOT.

„Conform actelor de cercetare pentru acest credit există date că, prin intermediul inculpatului Diaconescu Dragoș, s-a luat legătura cu inculpatul Cercel Claudiu, angajat al BRD România, care putea influența decizia de acordare a creditului”, explică sursa citată.

De la BRD Scursala Unirii se obține în perioada septembrie 2010-martie 2011, un credit în valoare de 2 milioane de lei pe numele SC Doru Mar-Trans SRL, societate controlată de către inculpatul Ruse Daniel. Conform actelor puse la dispoziție de către BRD, învinuiții obțin la data de 15 septembrie 2010, 640.000 de lei linie de creditare majorată la data de 31 martie 2011 la 2 milioane de lei, deși au solicitat 850.000 de euro. Contractul inițial este semnat de către Moga Marilena asociat și administrator al societății, Costea Sorina în calitate de garant din partea SC Salamandra Phoenix SRL și Elena Stoian garant ipotecar. La majorarea liniei de creditare semnează că și garanți Răsuceanu Cătălin și Răsuceanu Ion, Elena Stoian cu teren, Fănel Gabriel Moga, și Ruse Iuliana din partea Garantului Salamandra cu 2 terenuri. Toate aceste personaje sunt controlate de către liderul grupării Danile Ruse, Iuliana Ruse fiind soția acestuia. Dosarul se află în faza executării silite.

De la diferite sucursale ale CEC Bank au fost contractate în cursul anului 2012 credite de nevoi personale prin diferiți interpuși, persoane ce au fost trecute ca angajați ai SC Ancuta SRL. La datele de contact ale societății se regăsesc numerele de telefon ale inculpatului Mihai Stan. De asemenea, învinuiții Mihai Stan și Amuza Denisa figurează pe adeverințele de salariu și contractele de muncă cu difeite calități (de exemplu, Mihai Stan sub identitatea falsă Mihai Stancu-director general și Amuza Denisa-director comercial). Cu privire la toate documentele prezentat de către „angajați” există date și indicii temeinice că sunt falsificate, spune DIICOT, care prezintă situația creditelor obținute de către persoane fizice având calitatea de „angajați” ai SC Ancuta SRL.

„La data de 26.09.2011 Dociu Simion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 35.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank București.

La data de 4.11.2011, Stan Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. București.

La data de 14.10.2011 Radu Gabriela Alina semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.250 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala Timpuri noi. Pe adeverința de salariu figurează pe Stancu Mihai – director geneal (în fapt Mihai Stan) și Amuza Denisa – director comercial.

La data de 28.10.2011 Niculae Gheorghe Mugurel semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Surcursala mun. București.

La data de 28.10.2011 Marin Olimpia semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 25.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. București.

La data de 04.11.2011 Niculae Cocuța semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 40.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu CEC Banl Sucursala mun București.

La data de 18.11.2011 Parici Marius semnează contract de credit de nevoi pesonale pentru suma de 60.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenția Nerva Traian. Acesta depune înscrisuri false care atestă calitatea sa de angajat al SC Ancuța SRL, societate controlată de către inculpatul Mihai Stan.

La data de 18.12.2011 Pitu Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenția Drumul Găzarului. Acesta depune înscrisuri false care atestă calitatea sa de angajat al SC Ancuța SRL, societate controlată de către inculpatul Mihai Stan ale cărui date apar la adeverința de salariat.

La data de 24.09.2012 Pitu Ion semnează contract de credit de nevoi personale pentru suma de 60.700 lei pe o perioadă de 5 ani cu BRD Agenția Unirii. Acesta depune înscrisuri false care atestă de această dată calitatea sa de angajat al SC Nasty Trade SRL societate unde calitatea de asociat o are inculpatul Nae Mihai Alexandru fiul lui Nae Florea. Din acești bani suspectul achita creditul neplătit contractat de la agenția Drumul Găzarului și retrage numerar diferența (13.600 lei).

La data de 28.05.2012 SC Salamandra Phoenix SRL obține de la Unicredit Țiriac Bank o linie de creditare în valoare de 84.000 de lei. Contractul de credit este semnat de către Popescu Roxana Nicoleta, sora numiților Moga Fănel Gabriel și Moga Marilena, și fiica lui Elena Stoian persoane ce figurează ca garanți la creditul luat de la BRD în numele SC Doru Mar Trans SRL. Suma astfel obținută este virată în conturile SC Valflor SRL a doua zi, de unde este retrasă numerar în baza unor borderouri de achiziții. Ambele societăți sunt controlate de către Ruse Dan.

La data de 27.07.2011 numita Ruse Iuliana, soția inculpatului Ruse Dan, semnează în calitate de asociat și administrator al SC Salamandra Phoenix SRL contractul de credit – descoperire cont în valoare de 200.000 de lei cu BRD Unirea”, notează DIICOT în actul citat.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Teorism (DIICOT) au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, și vicepreședintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse și frații Moga.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, este cercetat în stare de libertate.

Joi au fost aduse la audieri o sută de persoane, între care angajați ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, director adjunct în Ministerul Economiei-la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcției.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai