Dispută pe banii confiscați în cazul „Valiza”. FRF vrea cele 1,7 milioane de euro „potrivit regulamentului”

Dispută pe banii confiscați în cazul Valiza. FRF vrea cele 1,7 milioane de euro potrivit regulamentului
Regulamentul disciplinar al FRF conține un articol prin care cele 1,7 milioane de euro confiscate în dosarul "Valiza" ar trebui să revină forului de la Casa Fotbalului, însă juriștii consideră absurdă prevederea respectivă și susțin că nu poate fi aplicată nici în alte cazuri.
Publicat: 07/06/2013, 17:54
Actualizat: 03/07/2013, 22:37

Regulamentul disciplinar al FRF conține un articol prin care cele 1,7 milioane de euro confiscate în dosarul „Valiza” ar trebui să revină forului de la Casa Fotbalului, însă juriștii consideră absurdă prevederea respectivă și susțin că nu poate fi aplicată nici în alte cazuri.

Banii confiscați de DNA s-au aflat în ultimii cinci ani la sucursala BCR Unirii și, după sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție, vor ajunge la bugetul de stat, în contul Ministerului Finanțelor destinat sumelor sub sechestru, împreună cu dobânda calculată din 2008.

Regulamentul disciplinar al FRF prevede la articolul 60, care sancționează corupția în fotbal, punctul 6, următoarele: „În toate cazurile, organul jurisdicțional va decide confiscarea valorilor materiale sau financiare implicate în comiterea abaterii. Aceste valori vor fi folosite pentru programele de dezvoltare a fotbalului”.

Avocatul Tudor Chiuariu a declarat, vineri, agenției MEDIAFAX, că punctul respectiv din Regulamentul disciplinar este „puțin aiurea”. „Nu mai poate face obiectul din momentul ce este o decizie penală și a decis confiscarea, nu se mai poate aplica pe Regulamentul disciplinar al FRF, pentru că nu mai are asupra ce. Banii ăia sunt confiscați printr-o decizie a unei instanțe penale. Mi se pare puțin aiurea articolul ăsta. El poate fi aplicat doar în cazul în care este constatată o faptă penală, iar instanța nu ar dispune confiscarea banilor, ceea ce practic este imposibil. Banii ăia sunt la Bugetul de Stat, nu se mai poate întâmpla nimic altceva”, a precizat Chiuariu.

Adrian Stângaciu, juristul Federației Române de Fotbal, recunoaște că FRF nu poate intra în posesia banilor. Federația ar fi putut revendica valiza dacă instanțele sale ar fi decis primele că e vorba de o faptă de corupție. „Nicidecum nu au cum să ajungă banii din dosarul valiza la FRF. Poate dacă s-ar fi dat sancțiunea atunci, la început. Dat fiind că instanța a soluționat cazul și s-a ajuns la concluzia că este vorba de corupție și prin acea hotărâre a Înaltei Curți s-a stabilit ca banii să fie reținuți de stat, nu poate FRF să vină și să spună «dați-ni-i nouă». Ar fi fost varianta în care FRF ar fi decis că e corupție fără ca întreaga poveste să ajungă în instanță. În regulament scrie de asemenea că FRF și comisiile jurisdicționale sunt obligate să anunțe organele de urmărire penală. Dacă noi am decide primii că e vorba de o faptă de corupție s-ar putea pune problema reținerii valorilor. Altfel nu ai cum să treci peste o hotărâre de instanță. În plus, la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal s-a considerat că nu e vorba de corupție, ci de încercarea de influențare a rezultatului unui meci. Atunci nu era această prevedere”, a explicat Stângaciu, pentru MEDIAFAX.

Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, la 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanței supreme fiind definitivă. Becali se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Totodată, instanța a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată sub sechestru la BCR Unirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York