DOCUMENT. Starea de alertă a fost prelungită încă 30 de zile: Premierul Florin Cîțu anunță noi măsuri de relaxare și proiecte aprobate în ședința de Guvern – VIDEO

Publicat: 09/06/2021, 16:18
Actualizat: 09/06/2021, 18:54

Guvernul a decis miercuri, 9 iunie, să prelungească starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile începând din 12 iunie. Premierul Florin Cîțu a anunțat mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor în perioada următoare, precum și ce proiecte importante au fost aprobate în ședința de Guvern. 

Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis faptul că au fost aprobate mai multe măsuri de relaxare, printre care și una referitoare la meciul din optimile EURO 2020 care are loc în România, conform căreia accesul publicului este permis până la 50% din capacitatea tribunelor Arenei Naţionale.

Ce proiecte s-au adoptat în ședința de Guvern

„Am aprobat astăzi, în Guvern, patru proiecte importante economic și social:

  • Printr-un proiect de lege care va fi transmis spre adoptare Parlamentului, se elimină cumulul pensiei cu salariul pentru angajații din instituțiile de stat. De asemenea, angajații pot opta pentru continuarea activității până la vârsta de 70 de ani.
  • Cu o zi înainte de Ziua Eroilor, pe care o marcăm mâine, am decis acordarea unei indemnizații de gratitudine veteranilor de război. Acest drept se va acorda lunar, va fi neimpozibil și va reprezenta 50% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă 2690 de lei, în prezent.
  • Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, am modificat ordonanța de urgență 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Am decis transferul sumelor care au fost alocate pentru Măsura 3, către Măsura 2 pentru a soluționa cererile de finanțare eligibile depuse în acest moment.
  • Am prelungit starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând cu 12 iunie 2021. De asemenea, am stabilit condițiile în care va fi permisă participarea spectatorilor la evenimentul sportiv organizat pe teritoriul României în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020 (28 iunie), precum și organizarea unor evenimente private și public, atât în interior, cât și în aer liber”, a transmis premierul miercuri. 

Noi măsuri de relaxare

  • Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană.
  • Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
  • Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
  • Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.

Declarațiile integrale ale premierului Florin Cîțu, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat, ministrului Muncii Raluca Turcan și ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

 

DOCUMENTE

HOTĂRÂRE nr 38 din 09 06 2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă

Anexă – măsuri de prevenire și control a infecțiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun