DOCUMENT. Starea de alertă a fost prelungită încă 30 de zile: Premierul Florin Cîțu anunță noi măsuri de relaxare și proiecte aprobate în ședința de Guvern – VIDEO

Publicat: 09/06/2021, 16:18
Actualizat: 09/06/2021, 18:54

Guvernul a decis miercuri, 9 iunie, să prelungească starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile începând din 12 iunie. Premierul Florin Cîțu a anunțat mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor în perioada următoare, precum și ce proiecte importante au fost aprobate în ședința de Guvern. 

Prim-ministrul Florin Cîțu a transmis faptul că au fost aprobate mai multe măsuri de relaxare, printre care și una referitoare la meciul din optimile EURO 2020 care are loc în România, conform căreia accesul publicului este permis până la 50% din capacitatea tribunelor Arenei Naţionale.

Ce proiecte s-au adoptat în ședința de Guvern

„Am aprobat astăzi, în Guvern, patru proiecte importante economic și social:

  • Printr-un proiect de lege care va fi transmis spre adoptare Parlamentului, se elimină cumulul pensiei cu salariul pentru angajații din instituțiile de stat. De asemenea, angajații pot opta pentru continuarea activității până la vârsta de 70 de ani.
  • Cu o zi înainte de Ziua Eroilor, pe care o marcăm mâine, am decis acordarea unei indemnizații de gratitudine veteranilor de război. Acest drept se va acorda lunar, va fi neimpozibil și va reprezenta 50% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă 2690 de lei, în prezent.
  • Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, am modificat ordonanța de urgență 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Am decis transferul sumelor care au fost alocate pentru Măsura 3, către Măsura 2 pentru a soluționa cererile de finanțare eligibile depuse în acest moment.
  • Am prelungit starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând cu 12 iunie 2021. De asemenea, am stabilit condițiile în care va fi permisă participarea spectatorilor la evenimentul sportiv organizat pe teritoriul României în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020 (28 iunie), precum și organizarea unor evenimente private și public, atât în interior, cât și în aer liber”, a transmis premierul miercuri. 

Noi măsuri de relaxare

  • Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană.
  • Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
  • Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
  • Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.

Declarațiile integrale ale premierului Florin Cîțu, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat, ministrului Muncii Raluca Turcan și ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

 

DOCUMENTE

HOTĂRÂRE nr 38 din 09 06 2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă

Anexă – măsuri de prevenire și control a infecțiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Telenovelă fără happy-end în Iași. Ce a făcut Valentin (53 de ani) după ce și-a...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Veste CRUNTĂ pentru români! Preţurile la produsele de BAZĂ se scumpesc CONSIDERABIL
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Vladimir Putin refuză să garanteze că Navalnîi mai iese viu din închisoare: „Nu îți place...
Telenovelă fără happy-end în Iași. Ce a făcut Valentin (53 de ani) după ce și-a...
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Alocația copiilor, dependentă de veniturile părinților: scenariul ciudat propus de vicepremierul României
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Cristi Borcea e în stare de ȘOC! Decizia care care îl îngroapă definitiv
S-au aflat toate efectele Pfizer. Un expert rupe tăcerea. Toți cei care s-au vaccinat trebuie...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....