Dosarul Microsoft | Gabriel Sandu, trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani

Dosarul Microsoft | Gabriel Sandu, trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani
Publicat: 28/11/2019, 16:23

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru spălare de bani, într-un nou dosar Microsoft.

„În cursul anului 2009, inculpatul Sandu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României. La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta”, informează DNA.

În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, pentru a ascunde originea ilicită a banilor primiți, Sandu Gabriel i-ar fi transferat prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România.

„Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru. Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus (de condamnare a lui Sandu, n.r.), s-a dispus confiscarea aceleiași sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv)”, mai transmit procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți De Casație și Justiție.

Gabriel Sandu a fost condamnat, în 3 octombrie 2016, în alt dosar Microsoft, la trei ani de închisoare.