Două dintre cele 19 persoane din Pungești, care au intrat în greva foamei, au avut nevoie de ambulanță

Două dintre cele 19 persoane din Pungești, care au intrat în greva foamei, au avut nevoie de ambulanță
Publicat: 27/12/2013, 18:11
Actualizat: 06/02/2016, 04:00

Două din cele 19 persoane care marți au intrat în greva foamei la Pungești (Vaslui), spunând că vor protesta astfel până când Chevron va opri activitățile de explorare a gazelor de șist, au avut nevoie de intervenția Ambulanței, în timp ce alți șase protestatari au renunțat la grevă.

Un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui a intervenit, vineri, în localitatea Siliștea-Pungești, pentru a acorda îngrijiri medicale în cazul a două persoane în vârstă de 59, respectiv 80 de ani, aflate de trei zile în greva foamei.

„Una dintre cele două persoane pentru care s-a solicitat ambulanța (persoana de 59 de ani – n.r.) era cu antecedente de hipertensiune arterială, afirmând că nu și-a luat medicația prescrisă. Inițial a zis că merge la spital, însă a renunțat, la fel ca și pacientul de 80 de ani. Toate persoanele aflate în greva foamei au fost monitorizate din punct de vedere medical, fiindu-le luate inclusiv tensiunea și glicemia. Trei dintre acestea au acceptat să li se administreze glucoză prin perfuzie, fiindu-le echilibrată astfel glicemia”, a declarat, vineri, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, Aurora Popa.

Tot vineri, șase din cele 19 persoane aflate în greva foamei au renunțat la această formă de protest. Cele 13 persoane care au mai rămas în greva foamei se află într-o tabără pe care au improvizat-o în altă zonă față de cea inițială, la ieșirea din localitatea Siliștea.

„După a treia zi de protest, a început să ne treacă și senzația de foame. Suntem hotărâți să nu renunțăm la această formă de protest până când Chevron nu va opri activitatea în zonă, iar Poliția nu va ridica măsura de restricționare a traficului”, a susținut Alexandru Lupe, una dintre persoanele aflate în greva foamei.

Un număr de 19 persoane – cinci activiști de mediu și 14 localnici din comuna Pungești – au intrat în greva foamei, marți, spunând că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activitățile de explorare a gazelor de șist în zonă, dar și până când va fi ridicată interdicția de circulație pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui declarau, marți, că protestatarii au anunțat instituția că au intrat în greva foamei pe perioadă nedeterminată.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

În urma incidentelor între protestatari și jandarmi, Poliția Vaslui a instituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase