Dr. Beatrice Mahler, despre drama familiilor cu decese Covid: Sicriul pleacă închis, rudele nu mai pot să-l vadă pe cel drag

Dr. Beatrice Mahler, despre drama familiilor cu decese Covid: Sicriul pleacă închis, rudele nu mai pot să-l vadă pe cel drag
Beatrice Mahler cere testarea în masă: „Este obligatorie pentru a pune capăt acestor pierderi de vieţi”
Publicat: 04/10/2020, 07:02

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, spune că psihologii trebuie să ajute familiile celor care mor din cauza Covid, deoarece povara poate fi foarte grea pentru rude. Mahler subliniază că apar sentimente de vinovăție și depresii care pot duce inclusiv la simptomatologii false de Covid.

„Cele mai multe reacții negative la adresa personalului medical nu vin din partea pacienților, ci din partea aparținătorilor, care nu înțeleg dificultatea activității și a nivelului de efort care se face”, a spus dr. Beatrice Mahler, la Digi24.

„Sicriul se închide și familia nu îl mai vede pe cel drag”

„Din păcate, de COVID se moare și din păcate, procedura este extrem de strictă și de riguroasă, pentru că practic, o singură persoană din familie poate să intre să identifice persoana decedată și asta, cu echipament complet de protecție, după care sicriul se închide și practic, familia nu mai poate să îl vadă pe cel drag”, a explicat Mahler.

„Și aici intervine încă o traumă pentru familie și un moment extrem de emoționat și de dur, la care nu se așteaptă. Face parte din tabloul pe care îl trăiesc familiile celor care trec prin această experiență”, spune managerul de spital.

Sentimentul de vinovăție distruge psihic familiile

Practic, poate să vină salvarea, să-ți ia pe cineva de acasă și tu să nu-l mai vezi niciodată, pentru că nu poți să-l vizitezi la spital, iar protocolul cere ca sicriul să plece închis, a confirmat Beatrice Mahler. Ea a precizat că există și situația în care dacă o persoană din familie solicită să vadă un pacient în stare critică, acest lucru este permis, însă persoana respectivă trebuie să treacă prin toate procedurile de echipare și dezechipare.

Acolo unde întreaga familie se îmbolnăvește și cu toții trec prin această experiență, iar unii dintre ei fac forme mai ușoare, dar dau celor mai în vârstă acest virus și aceștia vor dezvolta o formă severă, drama familiei se amplifică, pentru că trăiești o lungă perioadă de timp cu sentimentul de vinovăție că cineva drag s-a îmbolnăvit din cauza ta”, a explicat Mahler.

„Ajutorul să meargă dincolo de spital”

„Avem nevoie de psihologi pentru aceste persoane, avem nevoie de ei într-un mod în care n-am avut nevoie până acum în sistemul de sănătate, dar cred că ajutorul ar trebui să meargă un pic dincolo de spital. Ei își trăiesc drama, vin să-l ia pe cel drag și merg acasă. Și acasă ar trebui ajutați și consiliați și supravegheați”, a subliniat managerul.

Simptomatologie Covid-like

„Avem tot mai multe persoane care ajung să fie pacienți cu suspiciune de infecție, care vin pentru testare pentru că au pierdut pe cineva drag. De cele mai multe ori ei sunt negativi, dar dezvoltă o simptomatologie COVID-like, aș putea să spun, adică li se pare că se îmbolnăvesc, că au probleme, că îi doare capul. Și toate aceste simptome pot să apară și pe o stare de depresie, secundară pierderii cuiva drag”, a spus medicul.

Beatrice Mahler a mai declarat că se așteaptă la o creștere a cazurilor de Covid-19, deoarece există „un val din cauza nerespectării regulilor”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult