Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim până în ultimul cătun din România

Redactor:
Clarice Dinu
Redactor:
Diana Marcu
Redactor:
Raluca Ion
Pentru al șaptelea an consecutiv, o delegație a Patriarhiei Române aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim la București, cu un avion special

Lumina de la Ierusalim trebuie apoi să ajungă în ultimul sat din țară în câteva ore. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din țară trimit delegați la Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă sâmbătă seară,  în jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, care va fi oferită apoi preoților și credincioșilor. De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu-Mare și Timișoara pentru comunitățile de credincioși ortodocși din aceste regiuni ale țării, informează Patriarhia Română într-un comunicat.

Rețeaua Bisericii Ortodoxe Române va intra în funcțiune sâmbătă seara, iar în toate eparhiile, protopopiatele și parohiile din țară fiecare are misiunea lui, clar stabilită. Ca și în ceilalți ani, în care flacăra de la Ierusalim a ajuns la majoritatea bisericilor românești, orarul e clar, preoții sunt la posturi și nicio întârziere nu este permisă. 16.000 de preoți și 20.000 de oameni fără rang bisericesc sunt angajați în bisericile din România și toți vor fi la slujbă, sâmbătă seara.

Și în acest an, în vinerea dinaintea Învierii, o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  a plecat spre Ierusalim cu un charter special, care străbate 1.612 km până la destinație. Delegații stau la Ierusalim până sâmbătă, între 12:00 și 14:00, când Lumina coboară la Biserica Sfântului Mormânt, iau flacăra Învierii și se îndreaptă spre aeroport.

Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, în care se află un combustibil considerat suficient de sigur de Autoritatea Aeronautică Română pentru a fi transportat cu avionul. Potrivit părintelui Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, avionul care aduce lumina la București aterizează, sâmbătă, în jurul orei 19:00, pe Aeroportul Internațional „Henry Coandă”.

Fețe bisericești de la toate eparhiile din țară ale Patriarhiei Române vor fi deja la Otopeni, cu felinarele pregătite, să ia flacăra Învierii și să o ducă spre protopopiatele din zona lor. Cei ce vin de departe, lasă tot în seama avioanelor minunea de a duce lumina la ei acasă, înainte de începerea slujbei. Și astfel, Lumina Sfântă mai străbate, de la Otopeni, cu avioane de mici dimensiuni,  286 km până la Bacău, 411 km până la Baia Mare, 404 km până la Timișoara, 383 km până la Iași, 432 km până la Suceava, 274 km până la Sibiu, 639 km până la Satu -Mare ori 322 km până la Cluj. Cei din județele mai apropiate fac drumul până la eparhie cu mașina, unde îi așteaptă reprezentanții protopopiatelor.

Fără întârziere, aceștia iau lumina și se urcă în mașină. Sosesc la protopopiate, unde-i așteaptă preoții, și ei cu felinare, care duc flacăra spre bisericile lor și spre cele aflate în drum. 80-90 de biserici se află în fiecare protopopiat, iar reprezentanții Patriarhiei spun că lumina de la Biserica Sfântului Mormânt va ajunge la majoritatea lor, cu excepția parohiilor extrem de izolate. „Structura piramidală a Bisericii Ortodoxe Române ne permite să aducem Lumina Sfântă de la Ierusalim în majoritatea parohiilor din țară în câteva ore”, spune părintele Constantin Stoica.

Cele două lămpi în care a fost adusă lumina de la Ierusalim ajung, sâmbătă seara, la Catedrala Patriarhală, unde slujba este oficiată de Patriarhul Daniel. „Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la slujba de  Înviere oficiată la Catedrala Patriarhală de la ora 00.00”, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide