Ediție specială GÂNDUL LIVE. Răspunsurile medicilor la întrebările care îi macină pe români: Când vom avea un vaccin eficient contra coronavirusului?

Ediție specială GÂNDUL LIVE. Răspunsurile medicilor la întrebările care îi macină pe români: Când vom avea un vaccin eficient contra coronavirusului?
Publicat: 09/09/2020, 10:56
Actualizat: 09/09/2020, 13:21

Webinarul „COVID-19-CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII VOM AVEA UN VACCIN?” (prima ediție) a ajuns la final. Medicii au răspuns întrebărilor românilor – adresate pe Facebook – în ultima parte a talkshow-ului moderat de Beatrice Oșanu, redactor-șef CSID.RO, alături de Alexandru Costache, Președintele Asociației „Medici pentru România”.

Dr. Adrian Marinescu, Dr. Valeriu Gheorghiță și Dr. Andrei Tudor Rogoz au răspuns întrebărilor românilor, adresate pe rețeaua de socializare.

Despre imunizarea colectivă

Dr. Adrian Marinescu: În teorie sună foarte bine. E foarte greu să realizezi într-un timp scurt. O să ai foarte multe infectări. E greu de realizat. Imunizarea într-un timp scurt nu este posibilă.

Dr. Adrian Tudor Rogoz: Imunizarea nu se poate produce în termen scurt. Din câte știu eu, suedezii nu au dorit imunitate de masă. Numărul, procentul care se atinge e calculat în funcție de indice, care nu e cunoscut la momentul ăsta. Nici nu poate fi evaluat, pentru că testele serologice nu sunt suficient de sensibile.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Sună foarte bine în teorie. Două treimi ar trebui să facă infecția. Răspunsul imunologic e de scurtă durată. Din păcate, conceptul de imunizare naturală strict pentru Covid nu stă în picioare. Ceea ce vine în plus, vaccinul ar fi acest beneficiu vizavi de stimularea limfocitelor. Lucru important de luat în calcul, una din principalele măsuri de limitare a infecției la nivel mondial – vaccinarea. Conceptul nu este fezabil, ar însemna o supraîncărcare a sistemelor medicale pe o perioadă scurtă de timp, cu consecințe dramatice.

În ce măsură virusul a suferit mutații?

Marinescu: Există date despre 38 de mutații. Există și alți factori care influențează. E clar că e în funcție de regiune. Partea bună e că totuși stabilitatea pentru coronavirus e clar mai mare decât în cazul virusurilor gripale. Ceea ce ne ajută destul de mult. E un avantaj.

Gheorghiță: Virusurile ARN sunt destul de instabile, de la un ciclu de replicare la altul există erori de copiere. Apar tulpini virale, sălbatice, care reprezintă un proces adaptativ al virusului. Se va selecta acea clonă virală, cu cea mai bună capacitate de a se transmite. Într-adevăr se observă acea mutație la nivelul proteinei S. Se pare că acesta e mult mai stabilă, ceea ce dă speranța unui vaccin.

Rogoz: Sunt de acord cu ce au spus colegii mei. Au fost mai multe teorii despre virulență, cele mai recente analize nu par să confirme lucrul ăsta.

Cât de realist e termenul de obținere a vaccinului la finalul anului?

Marinescu: S-a discutat destul de mult pe tema asta. Cu siguranță că un vaccin, chiar dacă ne dorim să apară mai repede, el trebuie să fie eficient, durabil. Cred că varianta de a-l avea la finalul acestui an sau în ianuarie-februarie sunt mai puțin probabile. Să sperăm că în 2021 vom avea un asemenea vaccin. Atunci va trebui produs pe scară largă, va fi termosensibil, va avea nevoie de condiții speciale de transport. În 2021, nu știm exact când, este cea mai credibilă variantă.

Gheorghiță: În infecția cu Sars-Cov-2 am observat o intensificare a cercetării. Probabil că este un efort fără precedent. Există și o competiție, o presiune care ține de orgoliul țărilor respective, dar trebuie să ținem cont de două aspecte foarte importante: să fie sigur și să fie eficient. Așa cum spunea și dr. Marinescu bineînțeles că datele de siguranță necesită studii serioase, pe subiecți umani. Să fie expuși la virus o perioadă pentru a vedea ce fel de boală dezvoltă. În perioada imediat următoare nu prevăd apariția unui vaccin pe care să-l folosim. Un moment realist: primăvara anului 2021, un vaccin pe care să-l putem folosi și în România. Până nu avem un vaccin aprobat de organismele internaționale, trebuie să fim extrem de circumspecți. Nici nu cred că trebuie accelerat cu orice preț acest proces de dezvoltare fără să avem certitudinea unui profil de siguranță foarte bun. Au mai fost situații în care vaccinurile au avut un efect sever. Cred că în momentul de față cele mai importante centre de cercetare acordă o prioritate deosebită acestui segment de siguranță. Când un vaccin va fi pus la dispoziție va fi și sigur și eficient.

Rogoz: Nu cred că va ieși foarte repede. Dar va ieși mai repede. Cred că din punct de vedere al comunicării publice, ar trebui să nu se repete eroarea legată de măști. S-a vehiculat că va dura 2-3 ani pentru a apărea vaccinul. Nu știu dacă va fi până la sfârșitul anului sau nu, dar până la sfârșitul următorului sezon va fi cu siguranță disponibil.

Urmăriți webinar Gândul.ro & Asociația Medici pentru România, în parteneriat cu Sanador. „COVID-19 – Când și în ce condiții vom avea un vaccin?”Cei mai buni specialiști vor oferi răspunsul la întrebările momentului legate de criza Covid-19

Publicată de Gandul pe Marţi, 8 septembrie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația