Federația Sindicatelor din Penitenciare: Mandatul lui Toader, marcat de incompetență. Câți deținuți s-au bucurat de reducerea cu 1/5 a pedepselor

Federația Sindicatelor din Penitenciare: Mandatul lui Toader, marcat de incompetență. Câți deținuți s-au bucurat de reducerea cu 1/5 a pedepselor
Publicat: 30/04/2019, 12:50

,,După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul. Moștenirea Toader: Lucrări de investiții blocate, deficit sever de personal, subfinanțarea sistemului penitenciar, lipsă de transparență și proteste ale angajaților din penitenciare”, informeaza Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Totodată, Federația Sindicatelor din Penitenciare salută pe această cale debarcarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, spunând că măsura este tardivă și a fost luată din motive greșite, deoarece Tudorel Toader ar fi trebuit să fie demis pentru incompetență și indolență, nu pentru că nu a îndeplinit anumite obiective politice izvorâte din interese penale.

,,Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investițiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate și deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanțarea sistemului penitenciar și ignorarea deficitului sever de personal si a nevoii de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar partial”, se mai arată în document.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a penitenciarelor reclamă deopotrivă abuzuri și incompetență în gestionarea sistemului penitenciar.

,,În pofida declarațiilor publice și a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiție, volumul investițiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situație criticată de altfel deschis de către reprezentanți ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât și modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declarații, după ce planurile de investiții au fost ținute la sertar cu lunile”, completează reprezentanții Federației.

De asemenea, aceștia îi reproșează lui Tudorel că a blocat orice concurs pentru funcții de director, deși s-a arătat critic împuternicirile la alte instituții ale sistemului penitenciar și că și-a vasalizat aceste funcții prin împuterniciri repetate și deseori ilegale, depășind termenul de un an. Deși au fost anunțate concursuri și au fost derulate probe, acestea n-au fost finalizate, unele timp de doi ani.

,,Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în fața instanțelor civile și penale. Instanțele civile deja s-au pronunțat anulând ordine și decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuțiilor organizațiilor sindicale. Mai rămâne ca și instanțele penale să demonstreze că și miniștrii justiției trebuie să respecte legea”, mai spune același document.

Reprezentanții Sindicatului mai arată că în mandatul Tudorel Toader la Justiție au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor și că datorită legii recursului compensatoriu, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, subliind că infractorii au fost trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni. De asemenea, aceștia întăresc faptul că totodată și personalul din penitenciare a avut de suferit, din cauza deficitului sever de resurse umane, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției. Numărul de angajați fiind cu aproape 8.000 mai mic față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Peste un milion de ore suplimentare au rămas neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

,,La acest moment, după ce Ministerul Justiției a anunțat suspendarea plății unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaților din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situație ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”, conchid reprezentanții Federației Sindicatului din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu