Foști șefi ai IPJ Timiș, trimiși în judecată de DNA pentru că au protejat un interlop. Cum funcționa „afacerea” pusă la cale de Iulian „Viscol” Boț

Foști șefi ai IPJ Timiș, trimiși în judecată de DNA pentru că au protejat un interlop. Cum funcționa afacerea pusă la cale de Iulian Viscol Boț
Publicat: 13/03/2018, 17:55
Actualizat: 13/03/2018, 21:14

Petru Sorin Muntean, fostul inspector șef al IPJ Timiș, este acuzat de abuz în serviciu, constiuirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită și favorizarea fătpuitorului, iar cel care îi era adjunct, Florin Mircea Bolbos, este cercetat pentru abuz în serviciu. Fostul șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Timiș, Dumitru Pavel, va fi judecat pentru constituirea unui grup infracțional, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită și favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și Nicușor Crăciunescu, la data faptelor șef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, din cadrul IPJ Timiș, Marian Temu, fost șef al Poliției Orașului Recaș, Doru Brezescu, fost șef al Poliției Locale Recaș, Teodor Pavel, fost prima al orașului Recaș, Marin Bîlc, avocat în Baroul Timiș. În aceeași cauză vor fi judecate și alte persoane, între care omul de afaceri Eugen Milutinovici și ofiței și agenți de poliție de la IPJ Timiș.

„În cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Boț Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpații Toader Nicolae și Bejan Petrea, au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat,având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale administrate de aceștia din urmă. Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”, potrivit DNA.

Din noiembrie 2013 până în februarie 2016, gruparea ar fi beneficiat de ajutorul unui avocat și al unor funcționari publici din IPJ, inclusiv cu funcții de conducere.

„În contextul în care, la I.P.J. Timiș, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracțională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. În cadrul grupului infracțional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea „strategiilor” care să-l favorizeze pe inculpatul Boț Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin. În același context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă”, explică DNA.

Astfel, în perioada menționată, Petru Muntean și Pavel Dumitru ar fi primit câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane 5.500 euro.

De asemenea, în octombrie 2014, „pentru a satisface interesele economice, personale și de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaș, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolboș Florin Mircea, în calitate de inspector șef al I.P.J. Timiș, respectiv de adjunct al inspectorului șef, prin încălcarea normelor legale, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu constând în coordonarea și controlul structurii din subordine”, arată DNA, precizând că „aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administrației și Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție (care își îndeplinea în mod legal atribuțiile de serviciu) din statele de funcții ale Poliției orașului Recaș și apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiș de desființare a funcției respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui polițist în cadrul altei formațiuni de poliție”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.