Fostul deputat William Brînză, suspectat de evaziune fiscală: DIICOT mi-a pus sechestru pe bunuri; nu mă simt vinovat, s-ar putea să fie o confuzie

Publicat: 14/05/2015, 19:51
Actualizat: 04/08/2015, 20:40

William Brînză, fost candidat la Președinție, a spus că a fost audiat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), dar că nu poate da multe detalii despre anchetă. El a precizat că procurorul care-l anchetează este echilibrat și că, în perioada următoare, va depune la acesta o serie de documente care să dovedească nevinovăția sa.Fostul deputat a adăugat că în acest dosar, din 2013, în care a fost vizată și mama sa, lui i se impută că ar fi luat legătura cu „niște persoane” pe care nu le-a cunoscut vreodată.

William Brînză a spus că i s-a pus sechestru asigurător pe toate bunurile personale, dar nu a putut preciza dacă toate aceste bunuri se ridică la suma constatată drept prejudiciu, de aproape un milion de euro.

El a precizat că, din 2004 până în prezent, nu a mai avut treabă cu nicio firmă, ci doar cu cabinetul său de avocatură, cu atât mai mult nu a avut legătură cu presupuse firme „fantomă”. William Brînză a mai arătat că firma în care era asociat cu mama sa a avut tot timpul activitate și nu putea fi încadrată în rândul firmelor „fantomă”.

William Brînză a fost dus la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), joi la prânz, în baza unui mandat de aducere emis pe numele lui.

Procurorii l-au audiat pe William Brânză, i-au prezentat acuzațiile și au luat în cazul fostului deputat măsura controlului judiciar, în dosarul în care este suspectat de evaziune fiscală și sprijinirea unui grup infracțional organizat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Aceeași măsură a fost luată de procurori și în cazul lui Daniel Brînză, fratele fostului deputat, care a fost dus la DIICOT tot în baza unui mandat de aducere.

Potrivit surselor citate, că William Brînză este suspectat în dosarul în care, în decembrie 2014, au fost făcute 36 de percheziții, între care și la Ministerul Fondurilor Europene. În acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în legătură cu livrări de produse, în special carne, precum și pentru încercarea de accesare ilegală de fonduri europene. Prejudiciul în acel moment era estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.

În urma perchezițiilor au fost duse atunci la audieri aproximativ o sută de persoane, printre care și mama lui William Brînză.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că acum în acest dosar cercetările îi vizează pe fostul deputat William Gabriel Brînză și pe fratele acestuia, Daniel Brînză, care în calitate de administratori a două societăți – SC Willis Finance SRL și Alrod Consult SRL – ar fi înregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infracțională, privind achiziții de consultanță. Ulterior, banii virați în baza facturilor false ar fi fost retrași din bancă, iar în acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de patru milioane de lei.

William Brînză a avut două mandate de deputat în perioada 2004-2012, pentru primul mandat candidând din partea PRM, iar pentru cel de-al doilea din partea PDL. De altfel, el a fost și președinte al PDL Diaspora.

William Brînză a candidat și la alegerile prezidențiale din 2014, din partea Partidului Ecologist Român.

În declarația de avere depusă cu ocazia candidaturii sale la alegerile prezidențiale, William Brînză menționa că are un teren intravilan de 1.528 de metri pătrați, cumpărat în 2001 în Câmpina și un teren extravilan de 1.075 de metri pătrați achiziționat în 2004, la Snagov. Acesta deține un apartament în Câmpina, cumpărat în 2004, și patru spații comeriale – două în București (182 metri pătrați) și două în Ploiești (1.070 metri pătrați).

El declara atunci trei conturi curente în care deținea peste 31.000 de euro, unul dintre conturi fiind deschis pe numele cabinetului său de avocatură, iar un altul fiind la o bancă din Spania.

William Brînză mai nota în declarație datorii totale de 650.000 de euro: un credit de 200.000 euro, luat de la Bancaja Europesa – Spania în 2007, scadent în 2047, un credit de 300.000 euro, luat, în 2011, de la Millenium Bank, scadent în 2026, și un împrumut de 150.000 euro luat de la o persoană fizică în 2011, pe care trebuie să îl restituie până în 2026.

În anul 2013, Brînză a realizat venituri de aproape 6.000 lei, ca lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și 30.000 euro, ca avocat. La acese venituri s-au adăugat uzufructul pentru perioada 2012-2017 de 20.000 euro pentru un imobil din Ploiești și 19.125 euro pe lună din închirierea unor spații comerciale, conform declarației sale de avere.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația