GÂNDUL LIVE. Doru Dima, expert HR: „Când ai rămas fără job, trebuie să te gândești la ce știi să faci” / Sfaturi pentru șomeri, în plină pandemie

Redactor:
Silviu Bănilă

Doru Dima, expert HR, a oferit, la GÂNDUL LIVE, sfaturi utile pentru românii care și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei sau intenționează să își schimbe vocația. „Trebuie să perseverezi”, ne sfătuiește specialistul, mai ales în situațiile frustrante în care nu ne caută nimeni, deși am depus zeci, sute de CV-uri.

„Orice criză are și oportunități. Când îți dai demisia, poți face exact ce dorești în viață. Pentru mulți e însă o dramă, oameni care nu se pot susține financiar. Nu apar joburile unde ei să contribuie cu competențele profesionale. Ne punem întrebarea ce facem cu ei. Nu aș vrea să fiu chiar așa de panicat, dar este doar începutul. S-a întâmplat ca companiile să se tehnologizeze foarte mult.

S-au automatizat, o să fie tot mai mulți oameni care își vor pierde locurile de muncă. Dacă o să căutați un IT-ist, nu o să găsiți. Sunt foarte exploatați de toate companiile, foarte căutați. Nu găsesc un IT-ist cu experiență de 5-10 ani.

„Zilele trecute mi-a scris un domn de 50 de ani…”

Când ai rămas fără job, trebuie să te gândești ce știi să faci. Să vezi dacă ai potențialul necesar. Foarte multe locuri de muncă nu o să apară în perioada următoare. Nu mai sunt companii care se dezvoltă în acest moment, care au nevoie de angajați. Majoritatea sunt în curierat, retail, unde mulți nu vor să se ducă.

Ca să îți acoperi cheltuielile zilnice, trebuie să îți cauți de muncă. Zilele trecute mi-a scris un om de 50 de ani că nu îl mai angajează nimeni. Nu a căutat destul.

Colegii mei sunt entuziasmați să vadă tineri care doresc să dovedească ceva, nu mai au pretențiile de acum 6-7 luni. Pot să crească noua generație din companie. Sunt cei care muncesc de 15-20 de ani, cu experiență, unde sunt extrem de utili.

„Trebuie să perseverezi, să insiști”

O combinație între tineri și cei cu mai multă experiență este cel mai bun mix. Cei care cred că nu există companii care angajează oameni mai în vârstă. Sunt, dar nu ați găsit voi.

După ce ne-am pierdut jobul, așteptăm să ne caute cineva. Este total greșit. Până la urmă să îți faci un cont, să aplici. În momentul ăsta e foarte important că fiecare angajat trebuie să aibă rezistență mare la frustrare. E posibil să trimită 200 de CV-uri și să nu îi bage nimeni în seamă. Dar trebuie să insiste. Trebuie să perseverezi”, a recomandat Doru Dima la GÂNDUL LIVE.

×

Urmăriți Gândul LIVEAu apărut imagini noi, cutremurătoare, de la incidentul din localitatea Văcărești, de lângâ Târgoviște, acolo unde doi polițiști au fost tăiați cu coasa de doi frați scandalagii. Pe imagini se vede cum unul dintre polițiști este rănit la antebrațul stâng, iar celălalt este bandajat și primește îngrijiri până la sosirea ambulanței. Colegii lor, care au sosit, au fost sfătuiți de localnici să nu intervină și să cheme mascații. https://bit.ly/30B3uzr Printre invitații Emmei Zeicescu de astăzi se numără Marius Chirca- Asociația Kola Kariola, Răzvan Pascu, consultant turism și Cristian Barbu, vicepreședinte ALDE Bucuresti.

Publicată de Gandul pe Marţi, 11 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide