• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Gruia Stoica: Am fost chemat la DIICOT într-un dosar din 2005, în care n-am fost întrebat nimic 8 ani. „Nu am comis nicio evaziune fiscală”

Gruia Stoica: Am fost chemat la DIICOT într-un dosar din 2005, în care n-am fost întrebat nimic 8 ani. „Nu am comis nicio evaziune fiscală”
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, companie desemnată câștigătoare a licitației pentru preluarea CFR Marfă, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost chemat la DIICOT pentru clarificări privind un dosar din 2005.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, companie desemnată câștigătoare a licitației pentru preluarea CFR Marfă, a declarat pentru Mediafax că a fost chemat la DIICOT pentru clarificări privind un dosar din 2005, cu NUP în 2006, după 8 ani în care nu i s-a solicitat nicio declarație.

„Nu am comis nicio evaziune fiscală. Suspiciunile sunt în legătură cu fapte ce fac obiectul unui dosar de pe rolul DIICOT din 2005 care a primit deja NUP în 2006, subsemnatul fiind acționar cu un procent de 0,00015%, adică 2 acțiuni, și fără a avea vreo calitate de administrator la acea firmă. Mai mult, nu-i cunosc nici pe directorul general, nici pe directorul financiar de la acea societate, și nu aveam cunoștiință nici măcar de locul unde se afla sediul firmei. Am acceptat să am o participațiune infimă în acea societate, de 2 acțiuni, doar pentru că acea firmă să-și păstreze statutul de societate pe acțiuni”, a afirmat Stoica.

Presa a relatat că Stoica este cercetat de DIICOT Iași pentru evaziune fiscală, privatizarea frauduloasă a firmei Transbordare Vagoane Marfă (TVM) și implicare în activități de crimă organizată, procurorii având indicii că Stoica a preluat TVM cu banii firmei.

Stoica a menționat că de mai mulți ani nu mai este acționar la firma respectivă.
„Doar în urmă cu 2 săptămâni am fost invitat pentru niște clarificări la DIICOT, după ce vreme de 8 ani de zile nu mi s-a luat nici o declarație în acest caz, deși am fost și sunt la dispoziția oricăror instituții ale statului”, a mai spus Stoica.

Premierul Victor Ponta susține că din datele de până în prezent nu rezultă nimic în neregulă cu vânzarea CFR Marfă, dar că nu este exclus să fie întocmit un dosar penal la sugestia televizată a președintelui Băsescu pentru câștigătorul licitației, deoarece așa se întâmplă cu cine îl „supără” pe acesta.
„Președintele să își vadă de treaba lui, nu cred că intră în atribuțiile președintelui României să controleze ce fac firmele din România. faptul că are o gândire antiromânească, că spune tot timpul că nu vrea să câștige o companie din România, ci una din străinătate….de ce Băsescu își bagă nasul prin conturile firmelor ? Ca să apară la televizor, are legătură cu partidul ăla politic de doi bani pe care îl face la Cotroceni”, a declarat marți Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câștigat licitația pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită și caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiții pentru modernizarea CFR Marfă.
În replică, Stoica a arătat că Grup Feroviar Român discută cu instituții financiare din top 5 mondial finanțarea preluării CFR Marfă și este sigur că va putea face plățile în condițiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă și fără datorii.

GFR a fost declarat câștigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acțiuni și asumându-și investiții de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiții de mediu.
 

Inchide