Heroina și cocaina, de acum, legale în Vancouver! Care este scopul acestui experiment

Heroina și cocaina, de acum, legale în Vancouver! Care este scopul acestui experiment
Sursă Foto - TheTelegraph
Publicat: 01/02/2023, 14:53
Actualizat: 01/02/2023, 15:04

În Vancouver heroina devine legală! În centrul orașului, în afară de cocaina cu care oamenii se plimbă în mâini, acum, aceștia pot consuma heroină fără nicio frică. Începând de marți, cetățenii își pot lua doza zilnică fără a se feri de nimeni, scrie Telegraph.

Pe strada East Hastings Street din Vancouver, bărbații și-au pus cagulele pe cap și se bucură de noile legi de care au parte, fără nicio reținere, aceștia își introduc heroină în brațe și adorm pe trotuare sau sprijiniți de magazine.

Pe cealaltă parte a străzii, femeile stau învelite în pături și folosesc brichete pentru a topi cocaina și a o fuma prin diferite metode.

Sursă Foto – TheTelegraph

Ziarele locale descriu această stradă ca fiind ”iadul”. Polițiștii vin, se uită și pleacă mai departe.

În ochii legii, începând de marți, acești oameni nu fac rău nimănui și nu sunt considerați un pericol public.

Datorită unei noi politici radicale introduse de Columbia Britanică, una dintre cele mai liberale provincii canadiene, adulții care dețin 2,5 g de heroină, fentanil, cocaină, metamfetamină sau ecstasy nu vor fi arestați și nici măcar nu li se vor confisca drogurile.

Peste 11.000 de britanici din British Columbi au murit din cauza supradozelor de droguri de când a fost declarată o urgență de sănătate publică în 2016.

Asta înseamnă șase persoane pe zi, timp de șase ani, în această provincie cu doar cinci milioane de locuitori.

Este timpul pentru „o schimbare monumentală în politica în domeniul drogurilor”, a declarat luni Carolyn Bennett, ministrul canadian al dependențelor.

„Consumul de substanțe este o problemă de sănătate publică, nu una penală”, a spus omologul provincial, Sheila Malcolmson.

„Prin dezincriminarea persoanelor care consumă droguri, vom elimina stigmatul care îi împiedică pe oameni să acceseze sprijin și servicii care le salvează viața”, a mai spus ea.

Noul rol al poliției în această parte a vestului Canadei este „de a redirecționa persoanele care dețin cantități mici de anumite droguri ilegale, îndepărtându-le de sistemul de justiție penală și îndreptându-le spre serviciile sociale și de sănătate”, a declarat sergentul-major Kris Clark.

Scopul final „este de a salva vieți”

„Scopul final este de a salva vieți”, susține ministrul canadian al dependențelor.

În pregătire, bugetul din 2021 al Columbiei Britanice a promis 500 de milioane de dolari  pentru serviciile de sănătate mintală și de consum de substanțe.

Din această sumă, 152 de milioane de dolari sunt alocate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de opioide în mod specific, 133 de milioane de dolari pentru servicii de tratament și recuperare, iar 45 de milioane de dolari pentru prevenirea supradozelor.

Acest experiment radical, care se bucură de sprijinul premierului Justin Trudeau, va dura trei ani.

Liderul Partidului Liberal a declarat că un program similar ar putea fi implementat și în alte orașe mari.

„La fiecare pas trebuie să ne asigurăm că urmăm știința și datele, iar asta facem. Nu vrei să faci asta fără sistemul și sprijinul necesar.

Bineînțeles că am auzit de orașe precum Toronto și Edmonton care doresc să se ocupe de acest lucru și vom lucra cu ei la fiecare pas pe măsură ce, sau dacă, vom merge mai departe”, a spus Justin Trudeau.

Legea nu a venit fără critici și acuzații de standarde duble.

De asemenea, în această lună, Canada și-a actualizat ghidul de sănătate pentru a recomanda nu mai mult de două băuturi alcoolice pe săptămână, iar până în 2026, orice aliment cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sodiu trebuie să aibă o etichetă de avertizare pe partea din față a ambalajului, potrivit Telegraph.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase