Inculpații din dosarul „Mafia cărnii”, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de 24,6 mil. lei

Inculpații din dosarul Mafia cărnii, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de 24,6 mil. lei
Publicat: 29/12/2014, 17:55

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată în acest dosar pe Andrei Sileanu pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, participație improprie sub forma instigării, la săvârșirea infracțiunii de transmitere fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate, în scopul săvârșirii de infracțiuni.

În același dosar vor fi judecați și Sorin Seleșiu și Bogdan-Radu Curticiu, pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, comercializarea de produse alterate și cumpărare de influență.

De asemenea, în fața judecătorilor vor ajunge și Ana Drelciuc, Daniela Georgeta Grumăzescu, Ștefan Aldulescu, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Alte patru persoane – Răzvan-Gabriel Malciu, Nicoleta-Gabriela Sileanu, Berbecaru Nicoleta-Mariana, Andrei-Valentin Calotă (fost Băceanu) – urmează să fie judecate pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și complicitate la comiterea infracțiunii spălare de bani.

Procurorii l-au trimis în judecată și pe Cristian-Mirel Ciocoiu, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, participație improprie sub forma instigării și săvârșirea infracțiunii de transmitere fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate, în scopul săvârșirii de infracțiuni.

Ștefan Păun și Cezar Lincă urmează să fie judecați pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, dar și pentru transmitere fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate, în scopul săvârșirii de infracțiuni.

În același caz, vor fi judecați și Levente Csete, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și dare de mită, Eugenia Petrița și Aron-Marin Panc, pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și dare de mită.

DIICOT i-au deferit justiției și pe Dorin-Ioan Micle și pe Nicolae-Marius Onica, ambii pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și luare de mită. Oana Chiriță urmează să fie judecată pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Pentru comercializare de produse alterate au fost trimiși în fața instanței Ioana-Doina Curticiu și Nora-Anamaria Păcurariu. De comiterea aceleiași infracțiuni este acuzat și Ionel-Călin Ghîț, acesta urmând a fi judecat și pentru abuz în serviciu. De asemenea, în caleași dosar va mai fi judecat și Olimpiu-Mircea Lucaciu, pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Alte trei firme – Michelangelo SRL, Gidacom SRL și Medasimpex SRL – urmează fie judecate pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, între 2012 și martie 2014, Andrei Sileanu, în calitate de administrator al mai multor societăți, împreună cu Sorin Seleșiu – administrator al SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, au inițiat un grup infracțional. Alături de Daniela-Georgeta Grumăzescu, administrator al firmei Gidacom SRL Iași și de Ana Drelciuc, care era administrator al societății Medasimpex SRL Dumbrava Roșie Neamț, au constituit un grup infracțional organizat pentru a comite infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, la care au aderat și celelalte persoane implicate în dosar.

În cadrul grupului, Sileanu avea rolul de a cumpăra bunuri intracomunitar prin intermediul societăților comerciale pe care le controla, urmate de livrarea acestora către societatea comercială Michelangelo SRL (principalul beneficiar al mărfurilor) care la rândul său a livrat mărfurile către SC Gidacom SRL Iași și SC Medasimpex SRL Dumbrava Roșie. Livrările erau urmate de evidențierea în contabilitatea firmelor de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale (achiziții de carne și produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului.

Procurorii îl acuză pe Sileanu că prin acțiunile sale a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 24,6 milioane de lei. Totodată Andrei Sileanu a supus unui proces de reciclare suma de 82.484.777 lei lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor achiziționate intracomunitar, prin transferuri succesive între conturile bancare ale societăților comerciale pe care le controla, operațiuni efectuate cu scopul de a ascunde proveniența ilegală.

Anchetatorii au ajuns și la concluzia că Bogdan-Radu Curticiu, între 8 și 10 ianuarie, a promis și apoi a dat unui comisar șef în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor cantitatea de opt kg carne de porc cu scopul de interveni pe lângă o altă persoană din cadrul OJPC Bistrița spre a nu aplica o amendă societății comerciale Michelangelo SRL Cluj-Napoca, pentru încălcarea unor prevederile legale privind modul de desfacere a produselor.

„Cu privire la inculpații Aldulescu Ștefan, Malciu Răzvan Gabriel, Sileanu Nicoleta Gabriela, Berbecaru Nicoleta Mariana, Calotă Andrei Valentin, Ciocoiu Cristian Mirel, Mocanu Dolores, Păun Ștefan, Lincă Cezar, Păun Mihaela, Csete Levente, Petrița Eugenia, Panc Aron-Marin, Micle Ioan-Dorin, Onica Nicolae-Marius, Chiriță Oana s-a reținut că în perioada 2012 – martie 2014 au sprijinit grupul infracțional organizat coordonat de către inculpatul Sileanu Andrei și Seleșiu Sorin, prin aceea că au ajutat membrii grupului să eludeze plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat și să evidențieze în actele contabile sau alte documente legale cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale”, conform DIICOT.

În ceea ce îl privește pe Ioan-Dorin Micle, procurorii ssuțin că în perioada noiembrie – decembrie 2013 și februarie – martie 2014, în calitate de funcționar în cadrul AJFP Bihor, a primit suma totală de 7.500 lei pentru a nu evidenția în baza de date transporturile de carne provenită din achizițiile intracomunitare efectuate de către firmele controlate de către Andrei Sileanu.

„Referitor la inculpatul Onica Nicolae-Marius, din probele administrate s-a stabilit că în luna decembrie 2013 și ianuarie 2014, în calitate de șef în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, în mod repetat a primit suma totală de 19.600 lei cu scopul de a nu evidenția în baza de date transporturile de carne provenită din achizițiile intracomunitare efectuate de către firmele controlate de către inculpatul Sileanu Andrei”, conform DIICOT.

Potrivit actului de sesizare a instanței, Ioana-Doina Curticiu și Nora-Anamaria Păcurariu au pus în vânzare produse din carne, cu privire la care știau că sunt alterate și cu perioada de valabilitate depășită, fiind vătămătoare sănătății.

„Referitor la inculpatul Ghîț Ionel-Călin, din probatoriul administrat a rezultat faptul că în calitate de medic veterinar oficial în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, la data de 12 martie 2014, contrar atribuțiilor sale de serviciu a procedat la verificarea selectivă a mărfurilor aflate în depozitul aparținând SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, cu privire la care existau suspiciuni că sunt alterate și cu termenul de valabilitate expirat și a omis sa indisponibilizeze o cantitate de marfă care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, până la verificarea integrală a acesteia, fapt ce a permis comercializarea în continuare a mărfurilor”, conform procurorilor.

În ceea ce îl privește pe Olimpiu-Mircea Lucaciu anchetatorii au indicii că în calitate de inspector în cadrul DSVSA Cluj cunoscând că, la solicitarea organelor judiciare, urmează să aibă loc un control la SC Michelangelo SRL, i-a spus acest lucru lui Radu-Bogdan Curticiu, asigurându-i acestuia timpul să ia măsuri pentru a ascunde marfa stricată.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluționat de judecătorii Curții de Apel București, anchetatorii punând sechestru pe mai multe bunuri ce aparțin inculpaților, pentru a fi recuperat prejudiciul adus statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare