Instanța supremă: Rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, NELEGAL. Zeci de înregistrări și acte, excluse. Ce se va întâmpla cu Adriean Videanu sau Ioan Niculae

Instanța supremă: Rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, NELEGAL. Zeci de înregistrări și acte, excluse. Ce se va întâmpla cu Adriean Videanu sau Ioan Niculae
Mai multe pe gandul.info

Instanța supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului realizat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Structura Centrală, Secția de combatere a criminalității organizate, „în ceea ce privește descrierea faptelor reținute prin actul de sesizare a instanței în sarcina inculpaților Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palașcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionașcu Lucia și S.C. Interagro S.A., precum și indicarea și analiza mijloacelor de probă”.

Totodată, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au constatat nulitatea în cazul a zeci de convorbiri, înregistrări și comunicări, a mai multor acte financiar-contabile sau extrase de cont, stabilind ca acestea să fie excluse din materialul probator. Instanța a decis și excluderea din rechizitoriu a declarațiilor unor experți contabili.

În final, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să transmită încheierea motivată structurii centrale a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru ca procurorul să remedieze neregularitățile actului de sesizare și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților sau dacă solicită restituirea cauzei. Decizia instanței supreme a fost pronunțată, luni, în camera de consiliu și poate fi contestată.

Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracțiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, printre cei judecați fiind fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Niculae.

Alături de cei doi sunt judecați și Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică Interagro, acuzațiile fiind de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Potrivit DIICOT, grupul ar fi fost inițiat la începutul anului 2005 de Ioan Niculae, fost acționar majoritar la Interagro, împreună cu administratorul firmei, Marin Mirea, și cu directorul comercial al SNGN Romgaz, fiind sprijinit ulterior de Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant al SC Interagro S.A.), Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Palașcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008), Apan Ioana (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz S.A.).

„Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obține. Mecanismul infracțional presupunea ca gazele naturale să fie însușite din patrimoniul părții civile de către persoanele cu funcții de conducere, ce au calitatea de subiecți activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A”, transmitea DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii spun că grupul ar fi avut ca scop obținerea de gaze naturale „aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).”

DIICOT susține că activitatea grupului s-ar fi desfășurat în două etape. Prima etapă ar fi fost perioada 2005-2007, interval în care Ioan Niculae nu ar fi apelat la ministerul Economiei, obținerea discount-urilor realizându-se prin ,,negociereaË® cu persoanele din conducerea SNGN Romgaz S.A, procurorii spabilind că membrii din palierele de comandă din cadrul SNGN Romgaz SA, cu complicitatea SC Interagro SA, prin crearea aparenței de legalitate, au prejudiciat societatea parte civilă prin însușirea pentru altul a gazelor naturale (cele de valoarea discount-urilor).

„Este de precizat faptul că în această perioadă SC Interagro S.A. a avut debite ce au crescut în mod constant și a constituit/depus garanții neîndestulătoare valorilor gazelor naturale livrate conform contractelor. S-a încercat eludarea constituirii garanțiilor și crearea aparențelor că persoana juridică inculpată nu ar înregistra debite restante prin încheierea unor convenții privind reeșalonarea datoriilor și astfel se proroga termenul de plată nemafiind scadent, dar care în fapt cauza alte pierderi părții civile. Acțiunea de înșușire a gazelor naturale s-a realizat prin intermediul contractelor de livrare a gazelor naturale către SC INTERAGRO SA, în care au fost incluse discounturi comerciale ce au variat între 2, 9 și 17 dolari SUA la 1000 mc. (în condițiile în care societatea nu a constituit garanții suficiente și înregistra debite/datorii vechi și mari)”, explică DIICOT.

Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi în valoarea totală de 8.536.289,99 lei care nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante, arată sursa citată.

A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfășurat în perioada 2008-2010, perioadă în care Ioan Niculae ar fi folosit influența sa ca puternic om de afaceri din România și ar fi apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă ROMGAZ, spun procurorii.

Pentru perioada 2008-2010 s-au acordat discount-uri, în valoare totală de 274.094.041 lei.

Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
S-a aflat despre Lidl România: de unde vin, de fapt, legumele și fructele pe care...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
9 obiceiuri ale oamenilor extrem de productivi. Iată ce au în comun oamenii eficienți
Inchide