INTERVIU INTEGRAL „Marius Tucă Show”. Gelu Voican Voiculescu: În timp ce pregăteam lucrurile, s-a auzit rafala de pistol mitralieră. Am înțeles că ne-au luat-o înainte. Urma să facem o execuție altfel aranjată (Partea a II-a)

Publicat: 03/12/2019, 22:22

Gelu Voican Voiculescu: Și el asistase și văzuse rechizitoriul care s-a cerut, pe toate punctele erau pentru pedeapsa cu moartea, rechizitoriul făcut de Dan Voinea, Dan Voinea fiind procuror n-a participat la deliberarea completului de judecată, care v-am spus a fost într-o sală aparte, noi suntem filmați cum așteptăm rezultatul.

Marius Tucă: Săracii, cum erați filmați când hotărâserăți înainte execuția lor.

Gelu Voican Voiculescu: N-am hotărât.

Marius Tucă: Vorbeați ca să vă aflați în treabă.

Gelu Voican Voiculescu: Cu cine am hotărât-o?

Marius Tucă: În baie, pe rând cu toți ceilalți de care am vorbit.

Gelu Voican Voiculescu: Cei de acasă, dar aici am vorbit de completul de judecată completului de judecată nu i s-a spus omorâți-i, i s-a spus judecați-i și așa i-a judecat completul respectiv.

Marius Tucă: Am mărturiile avocaților, da, avocatul Lucescu.

Gelu Voican Voiculescu: Așa. Și ce i s-a spus avocatului Lucescu

Marius Tucă: Nu, dar a înțeles omul, că nu trebuia să i se spună.

Gelu Voican Voiculescu: Atât el, cât și Teodorescu și-au depășit calitatea de avocați și au fost mai rău decât procurorii cerând… Pentru că i-a luat revolta și ura lor pe dinainte.

Marius Tucă: Pe dumneavoastră de ce nu v-a luat? Ați fi vrut să participați la execuție să trageți?

Gelu Voican Voiculescu: Nu.

Marius Tucă: De ce?

Gelu Voican Voiculescu: Că într-un regiment dublu de antiaeriană e ridicol ca un civil să facă o execuție.

Ion Iliescu tot timpul s-a opus acestei suprimări și Dumitru Mazilu a propus o chestiune aparent legală

Marius Tucă: Având în vedere faptul că erați un anticomunist convins că îi urați pe Ceaușești din tot sufletul.

Gelu Voican Voiculescu: Dacă ar fi trebuit să o fac, o făceam, dar e aberant ca într-un regiment de cel puțin 1500 de militari să vin eu, să facă un civil care…

Marius Tucă: Aveați figură de revoluționar, erați îmbrăcat în militar.

Gelu Voican Voiculescu: Nici nu m-am antrenat pentru tir.

Marius Tucă: Domnule dar haideți… pe bune, deci în prima fază ați spus că n-ați hotărât să îi executați, v-am citit acuma ce spuneți dumneavoastră că intrați câte doi în baie și ați hotărât execuția.

Gelu Voican Voiculescu: E mult mai… am hotărât procesul.

Marius Tucă: A, nu, nu.

Gelu Voican Voiculescu: Cum să-i suprimăm. Ion Iliescu tot timpul s-a opus acestei suprimări și Mazilu a propus o chestiune aparent legală.

Marius Tucă: Și atunci parcă Mazilu a spus nu știu ce.. că-i va judeca și îi condamnăm la moarte că faptele există pentru această condamnare, domnule Gelu Voican.

Gelu Voican Voiculescu: Asta a fost forma…

Marius Tucă: Dar ce ne furăm noi doi, ne cunoaștem de 30 de ani, ne furăm căciula unul altuia?

Gelu Voican Voiculescu: Am recunoscut cu toată sinceritatea și la comisie și în emisiunea dumneavoastră.

Marius Tucă: Cine s-a mai opus, Iliescu și cine s-a mai opus execuției?

Gelu Voican Voiculescu: În principal el, nu-mi amintesc de alții.

Marius Tucă: De ce?

Gelu Voican Voiculescu: Pentru că Ion Iliescu în primul rând este un om lipsit de o pornire sângeroasă, violentă…

Marius Tucă: Cum dumneavoastră sunteți, adică nu duceți lipsă de pornirea asta?

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Eu da. Eu am susținut…

Marius Tucă: Mâine, poimâine faceți 80 de ani și îmi țineți că sunteți cu pornirile sângeroase.

Gelu Voican Voiculescu: Eu am susținut ideea actului justițiar al revoluționarilor.

Marius Tucă: Atunci. Acum nu mai sunteți. Bun. Ne întoarcem în timp. Ați face exact la fel?

Gelu Voican Voiculescu: Da. Da. Absolut pentru că aici nu judeci ca individ, aici judeci de pe o poziție de principiul necesității.

Marius Tucă: E adevărat.

Gelu Voican Voiculescu: Necesitatea obliga asemenea chestii. Sunt situații în care gândești la nivel individual, sunt situații în care gândești la nivel general.

Marius Tucă: Cum ar fi ironia sorții să vă condamne la închisoare.

Gelu Voican Voiculescu: Eu aveam o gândire impersonală.

Marius Tucă: Am înțeles. Cum ar fi ironia sorții să vă condamne acum la ani grei de pușcărie după ce dumneavoastră ați participat efectiv la luarea deciziei de a executa cuplul Ceaușescu, ați fost cu elicopterul, ați participat, ați luat…

Gelu Voican Voiculescu: Dacă poporul român consideră că merită să fiu condamnat pentru că i-am scăpat de opresorii care i-au…

Marius Tucă: Dar nu poporul român consideră, ci judecătorii.

Gelu Voican Voiculescu: Atunci sunt mândru să fac această pușcărie. Pentru că am reușit să înlătur o dictatură totalitară și un sistem opresiv. Dacă pentru asta merit să fiu condamnat, sunt dispus să execut această pedeapsă, dar știu totodată că ingratitudinea e forma supremă de recunoștință.

Marius Tucă: E adevărat. În acele zile de când s-a aflat că soții Ceaușescu au fost prinși, și s-au dus în cazarma colonelului Kemenici de la Târgoviște ce ați făcut? Cum ați gândit să faceți cu ei?

Gelu Voican Voiculescu: Nu știam nimic precis, erau atâtea versiuni că nu știam că printre ele se află și cea reală. Abia în discuția cu generalul Stănculescu, care nu știam că e generalul Stănculescu, pentru mine era un general înalt.

Marius Tucă: Nu știați cine e.

Gelu Voican Voiculescu: Da. Și cu care am discutat și văzându-mă mai pe lângă Ion Iliescu mi-a acordat o oarecare atenție suplimentară. Și el mi-a spus, eu cu scepticismul meu din momentele alea, că eram lucid și perfect, cum să vă spun eu…

Marius Tucă: Și într-o stare de transă totuși.

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Eram extrem de lucid și de rațional, calculat.

Marius Tucă: Pragmatic până la urmă.

Gelu Voican Voiculescu: Și de pragmatic. Și vorbeam despre faptul că plutim în incertitudine până nu știm unde sunt. Și el mi-a precizat și mi-a spus „vai de mine, dar se află la regimentul…” și atunci am spus imediat trebuie suprimați.

Marius Tucă: În ce dată era când v-a spus unde sunt, 22, 23?

Gelu Voican Voiculescu: 22, înainte de a ne întruni ca să facem Comunicatul pentru țară. Și el mi-a spus că poate face legătura, a vorbit cu Kemenici într-un limbaj destul de…

Marius Tucă: Milităros.

Gelu Voican Voiculescu: Nu, destul de cifrat și mi-a dat numărul lui pe scurt și mi-a spus când îmi comunicați luăm această măsură. Am stabilit parola Recurgeți la metodă” pentru că în prealabil eu, ca să fac pe deșteptul, l-am evocat pe Descartes cu discursul asupra metodei, el făcea și el pe omul mai cultivat și era ceva mai răsărit decât ceilalți generali.

Marius Tucă: Vreau să lămurim acum o dată pentru totdeauna, apropo de metafizică, expresia dumneavoastră care a făcut furori și care va urmărit 30 de ani, vă urmărește și astăzi. Ce-ați spus și ce a fost? Și vă cred pe cuvânt.

E o confuzie legată de transliterare. Eu am vorbit de metafizică și catharsis, nu de clitoris.

Gelu Voican Voiculescu: E o confuzie legată de transliterare. Eu am vorbit de metafizică și catharsis.

Marius Tucă: Nu clitoris.

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Însă în plină înregistrare, vorbind cu reportera franceză, franțuzoaică, am întrerupt și am spus „Îl știți pe Paul Barbăneagră de la Paris” care era tot un guenonian ca și mine, pe care nu-l cunoșteam încă personal.

Marius Tucă: Guenonian, adică?

Gelu Voican Voiculescu: Da. Adept al lui Rene Guenon. Și despre care auzisem că el se definea așa că a trăit între metafizică și clitoris.

Marius Tucă: A, ați făcut o trimitere la…

Gelu Voican Voiculescu: Am făcut o trimitere la el care s-a înregistrat și aia și au făcut la Paris…

Marius Tucă: Dar ce vă întrebase reporterița?

Gelu Voican Voiculescu: Nu m-a întrebat nimic.

Marius Tucă: Nu, de catharsis? Ce v-a întrebat de ați ajuns la…

Gelu Voican Voiculescu: Nu m-a întrebat nimic. Dacă luați reportajul acela, și este în Le Figaro magazin, deci el există

Marius Tucă: Scris, scris nu vorbit.

Gelu Voican Voiculescu: Nu vorbit.

Marius Tucă: O să-i rog pe colegii mei să-l caute.

Gelu Voican Voiculescu: Eu acolo vorbesc cu foarte mare seriozitate exact de opțiunea și apartenența mea la acest curent de gândire care nu poate fi numit guenonism pentru că nu a fost o școală, n-a fost o mișcare și i-am zis guenonian, pentru că omul ăsta a stat izolat la Cairo, era sufist, trecuse la islam, mă rog, o poveste întreagă, vă documentați despre el. Și defineam în cuvinte foarte succinte toată povestea mea.

Marius Tucă: Vorbind despre dumneavoastră.

Gelu Voican Voiculescu: Vorbind despre mine și spun fraza „Pot spune că am trăit între metafizică și catharsis”. Catharsis este idea de purificare, deci metafizica e partea teoretică, catharsisul e partea concretă…

Marius Tucă: Bun. Și ați făcut referire la un alt guenonian care trăiește la Paris.

Gelu Voican Voiculescu: Da. Și fac o paranteză și spun îl știți pe Paul Barbăneagră pe care nu-l cunoșteam personal, care zice așa…

Marius Tucă: Paul…?

Gelu Voican Voiculescu: Paul Barbăneagră. Celebru cineast, fusese cândva la Sahia și a fugit încă prin anii 62, 60 și ceva și la Paris a făcut niște filme remarcabile, printre care i-a luat și ultimul interviu al lui Mircea Eliade, în care Mircea Eliade își arată adevărata profesiune de credință și vorbește și el de Rene Guenon spunând „Nu puteam să spun ceea ce spun acum pentru că m-aș fi pus rău cu toate mediile universitare”.

Marius Tucă: Și atunci faceți trimitere la…

Gelu Voican Voiculescu: Și atunci am făcut chestiunea asta. Dacă raportați seriozitatea discursului meu pe paragraful ăsta teoretico-filosofic dacă vreți cu noțiunea de clitoris vă dați seama că nu mergea chestia asta să spun așa ceva.

Marius Tucă: Că e ca nuca în perete. Bun, dar ați făcut trimitere la regizorul român, da? Și ce-ați spus despre regizorul român.

Gelu Voican Voiculescu: Ca o paranteză, că eu am zis metafizica și catharsis, am făcut o paranteză „nu-l cunoașteți pe Paul Barbăneagră, ăsta e unul care zice că trăiește între metafizică și clitoris” și am închis paranteza și am continuat mai departe. Ce-au făcut ăia, eu cred că în mod deliberat, și peste capul reporteriței, li s-a părut că e mai spectaculos să bage așa. Consecința a fost că Figaro este un ziar de dreapta foarte muți oameni au reziliat contractul de abonament din cauza acestei apariții din Figaro magazin care e un supliment de duminică al ziarului Figaro ultra cunoscut.

Marius Tucă: De ce au renunțat la abonament?

Gelu Voican Voiculescu: De indignare că în revista pe care ei o admiră și… poate apărea o asemenea declarație care a fost șocantă și este, cum să vă spun, acum cum să dovedesc eu că nu m-aș fi pretat la o asemenea, cum să spun, ruptură într-un discurs foarte serios să bag o poveste complet inadecvată și, oricum, eu voiam să câștig simpatia publicului, francezilor, nu cu porcării și cu referințe din astea…

Marius Tucă: Bine, până la urmă ce mare porcărie?

Gelu Voican Voiculescu: Nu porcărie, dar…

Marius Tucă: O chestie să spunem superficială.

Gelu Voican Voiculescu: Era trivială și inadecvată, adică nu poți într-un discurs la un anumit nivel să vorbești…

Am insistat și Iliescu a fost chiar contrariat de cinismul cu care susțineam suprimarea lor ca act revoluționar justițiar. Asta era formula

Marius Tucă: Am închis paranteza, că uite, acum, știm exact ce-ați spus. Ne întoarcem la acele zile, ați vorbit despre suprimarea soților Ceaușescu, cum ați vorbit cu Stănculescu, ați luat legătura cu Kemenici.

Gelu Voican Voiculescu: Da, dar în mașină, plecând de acolo

Marius Tucă: De unde?

Gelu Voican Voiculescu: Din CC. I-am spus lui Iliescu „uite, ăla este la Târgoviște” și am vorbit cu generalul ăla înalt și a zis că oricând putem să-i mierlim, ăsta e termenul meu. Și Iliescu a sărit în sus „vai, nu se poate, poporul trebuie să-și condamne opresorii într-un proces, proces de durată” și nu știu ce. Și am insistat și Iliescu a fost chiar contrariat de cinismul cu care susțineam suprimarea lor ca act revoluționar justițiar. Asta era formula. Și mă refeream la moartea lui Mussolini, de exemplu, care n-a stat nimeni să-l mai judece și știm cum a pierit.

Marius Tucă: Ați propus la un moment dat chiar să-i lăsați să fugă și să-i execute.

Gelu Voican Voiculescu: Nu.

Marius Tucă: A, nu-i adevărat asta. Așa cum s-a întâmplat cu Corneliu Zelea Codreanu.

Gelu Voican Voiculescu: Eu am spus altceva, am spus „gândiți-vă că am putea să-i facem scăpați de sub escortă” și s-a uitat oripilat la mine și zic „a, înțeleg, considerați că-s prea bătrâni ca să facem asta” și…

Marius Tucă: Câți ani aveau Ceaușeștii atunci, aveau… 70?

Gelu Voican Voiculescu: Născuți în 18 și 19.

Marius Tucă: 60-70 amândoi.

Gelu Voican Voiculescu: Și atunci mi-am dat seama ce grav ar fi fost dacă eu unul singur vorbeam cu Stănculescu și spuneam recursul la metodă și… Dar aș fi scutit moartea tuturor ăstora până în 25.

Marius Tucă: Adică să faceți asta din 22.

Gelu Voican Voiculescu: Pe cont propriu.

Marius Tucă: Noaptea de 22. Noaptea de 22 spre 23 ați aflat.

Gelu Voican Voiculescu: Și spuneam uite ce înseamnă un om politic cum e Iliescu cu gândire de perspectivă, că nu merg lucrurile așa…

Marius Tucă: Păi nu ziceați că și dumneavoastră ați fi dorit să fiți politician?

Gelu Voican Voiculescu: Eu știu, eu nu aveam experiență. Una e dorința și alta e… Omul ăsta avea…

Marius Tucă: Păi poate că era mai bine să-i fi executat atunci.

Gelu Voican Voiculescu: Și eu consider așa, dar am dat curs rezervei lui.

Marius Tucă: Bun și din 22 până în 25 ce-ați făcut?

Gelu Voican Voiculescu: De atunci am încercat să-l convingem mereu sub diferite forme și abia soluția asta cu procesul l-a înduplecat să…

Marius Tucă: În ce dată?

Gelu Voican Voiculescu: În 24.

Marius Tucă: În 24 și în 25 v-ați deplasat în teritoriu. N-ați văzut când i-a executat, nu? Nu regretați?

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Mie nu-mi plac spectacolele sângeroase.

Marius Tucă: Ion Iliescu ce? Păi până adineauri ați susținut contrariul, că sunteți sângeros, hotărâți-vă.

Gelu Voican Voiculescu: E vorba de o gândire și nu de o practică.

Marius Tucă: Și nu de execuție.

Gelu Voican Voiculescu: Da. Dar la nevoie, fiind un om care am făcut armata și știu să țin o armă în mână chiar dacă nu aveam pregătire pentru tir.

Marius Tucă: Ați tras la revoluție?

Gelu Voican Voiculescu: Nu. N-aveam cu ce să trag. Și vă spun sincer…

Marius Tucă: Păi toată lumea a avut cu ce să tragă, numai dumneavoastră erați sărac.

Luați cele zece puncte ale Comunicatului către țară și, cu excepția momentului Băsescu când era cât pe aci să ne întoarcem din nou la autoritarism, nu ne-am abătut de la acest program

Gelu Voican Voiculescu: Dacă eu aș fi fost prins cu armă asupra mea în toate filtrele alea încrucișate mă linșau, pentru că nu puteam să le spun „știți eu sunt ăla de la televiziune cu barbă” că ăia nu se uitau la televizor, atunci sub niciun caz nu m-aș fi expus să fi purtat o armă…

Marius Tucă: Ce s-a ales din idealurile revoluției? Au trecut 30 de ani.

Gelu Voican Voiculescu: Au trecut 30 de ani dar luați cele zece puncte ale Comunicatului către țară și, cu excepția momentului Băsescu când era cât pe aci să ne întoarcem din nou la autoritarism, nu ne-am abătut de la acest program, în linii mari. Deci suntem consecvenți și acum cu programul. Singura parte care a funcționat mai greu a fost partea economică cu trecerea la economia de piață și nu știu ce.

Marius Tucă: Din multe puncte de vedere a fost vorba de o lovitură de stat și un asasinat politic, de asta am spus.

Gelu Voican Voiculescu: Nu, nu, nu cunoașteți ce înseamnă lovitură de stat.

Marius Tucă: Ba știu foarte bine.

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Nu cunoașteți efectiv și am pregătit aici o definiție care nu e a mea este dicționar…

Marius Tucă: Ce înseamnă?

Gelu Voican Voiculescu: Vă citesc ca să nu ziceți că… „Lovitura de stat, sintagmă ce traduce din franceză expresia coup d’état este o schimbare a regimului politic din inițiativa unuia sau mai multor membri din echipa aflată soldându-se cu înlăturarea celorlalți. Totul se petrece discret, la nivelul statului, în intimitatea instituțiilor centrale ale puterii, într-un interval relativ scurt de timp, fără participarea populației care e pusă în fața faptului împlinit. În general, asemenea schimbări sunt operate de cei ce se află la conducerea structurilor de forță ale statului.” Deci confundați cu acțiunea antistatală. Una e acțiunea antistatală alta e lovitura de stat. Lovitura de stat Verdeț putea să o dea, de exemplu.

Marius Tucă: Lasă că a dat-o Stănculescu, e vorba participarea populației, în rest sunt îndeplinite toate condițiile. Iliescu era din Partidul Comunist, da, chiar dacă fusese…

Gelu Voican Voiculescu: De 19 ani dat la o parte.

Marius Tucă: Domnule, dar putea să fie o zi.

Gelu Voican Voiculescu: N-avea funcție, n-avea exercițiu.

Marius Tucă: Stănculescu avea funcție.

Gelu Voican Voiculescu: Ce, departamentul de înzestrare a armatei.

Marius Tucă: Nu, fusese trimis la Timișoara. Și mulți alții care au fost.

Gelu Voican Voiculescu: era la departamentul de înzestrare a armatei.

Marius Tucă: Domnule Gelu Voican Voiculescu, pot să fiu de acord cu dumneavoastră și să nuanțez… Ce faceți? Să nu vă prăvăliți pe aici pe sub foile astea…

Gelu Voican Voiculescu: Lasă că le strâng după aia.

Marius Tucă: A, în timpul emisiunii, nu, abia am început.

Gelu Voican Voiculescu: Să mă prăvălesc ar fi numai dacă ar trage cineva în mine.

Marius Tucă: Sunteți la primele întrebări, abia acum începe emisiunea. Pot să fiu de acord după definiția dată… terminăm imediat.

Gelu Voican Voiculescu: Nu, e bine.

Marius Tucă: Acum începem, v-ați încălzit un pic, da? eu încă nici nu m-am încălzit, sunt în faza în care aș putea să ies la joc de glezne. Ciocul mic la alții. Ascultați-mă!

Gelu Voican Voiculescu: Vă rog.

Marius Tucă: Aș putea fi de acord că definiția așa după cum ați citit dumneavoastră nu acoperă ceea ce s-a întâmplat. Dar puteți fi de acord că a fost cumva un melanj, o coroborare între revoltă spontană, pentru că din punctul meu de vedere întotdeauna în România în decembrie a avut loc o revoluție, de ce, pentru că revoluția asta s-a aflat în toți oamenii care au protestat. Eu cred datorită oamenilor care au ieșit în stradă, datorită tinerilor care au murit atunci și s-a luptat că în România, în decembrie 89, a fost o Revoluție cu r mare.

Gelu Voican Voiculescu: A fost, a fost.

Marius Tucă: Dar în același timp a avut loc și un asasinat politic și cam atât. Și după aceea s-a instalat…

Gelu Voican Voiculescu: Vă referiți la soții Ceaușescu?

Marius Tucă: Da.

Gelu Voican Voiculescu: Orice proces politic este un asasinat politic.

Marius Tucă: Dați-mi exemplu în Europa centrală și de est unde a avut loc un astfel de asasinat politic. De ce noi? De ce numai noi? De ce doar noi?

Gelu Voican Voiculescu: Mareșalul Petain de exemplu. A fost condamnat cu totul abuziv chiar de cei, la 92 de ani, chiar de cei pe care îi numise în funcție și i-au jurat credință. În al doilea rând, Masaryk în Cehoslovacia a fost aruncat pe fereastră.

Marius Tucă: După căderea cortinei de fier un exemplu în care conducătorii să fie executați în felul în care au fost executați Ceaușeștii. Da sau nu?

Gelu Voican Voiculescu: Tocmai asta a dat credibilitate procesului revoluționar din 1989.

Marius Tucă: Asta e adevărat. Singura revoluție sângeroasă a fost cea din România. Și asta e adevărat.

Gelu Voican Voiculescu: Pentru că nu a fost organizată de KGB, că n-aveau…

Marius Tucă: Dar cine a organizat revoluțiile?

Gelu Voican Voiculescu: Revoluțiile catifelate toate au fost…

Marius Tucă: Ale KGB-ului. Și la noi nu și-au băgat coada KGB-ul?

Gelu Voican Voiculescu: N-avea cum să și-o bage pentru că nu mai aveau agentura activă, avea numai conserve vechi.

Marius Tucă: Militaru?

Gelu Voican Voiculescu: Și ce reprezenta Militaru?

Marius Tucă: Păi era… a apărut la televizor, făcea parte din Frontul Salvării Naționale.

Gelu Voican Voiculescu: Nu.

Marius Tucă: A sunat la Moscova vreunul dintre dumneavoastră să cereți acordul pentru ceva?

Gelu Voican Voiculescu: Nu. Nu.

Marius Tucă: Să cereți lumină? Vodcă? Icre negre?

Gelu Voican Voiculescu: Iliescu spune la televizor că a vorbit la Moscova să spună cine suntem și…

Marius Tucă: Dumneavoastră erați lângă el, a vorbit de asta sau nu?

Gelu Voican Voiculescu: A vorbit public la televizor.

Marius Tucă: Și de ce a sunat la Moscova să spună cine e? Întreb.

Gelu Voican Voiculescu: Ca să informeze.

Marius Tucă: Dar de ce nu a sunat la Washington?

Gelu Voican Voiculescu: Nu știu.

Marius Tucă: N-avea numărul de la Washington. Costa mai mult interurbanul cu Washington.

Gelu Voican Voiculescu: Dar Militaru nu a făcut parte din CFSN și Militaru nu avea nicio putere în momentul ăla. Relațiile lui cu Rusia erau de mult perimate, oamenii de atunci din Uniunea Sovietică habar n-aveau, nu-și mai aminteau de Militaru și de alții. Nu exista o agentură tânără activă în România pentru că Securitatea a avut grijă prin unitatea 120 și toate formațiunile anti-KGB și partidelor frățești să neutralizeze și să împiedice orice fel de activitate informativă prezentă atunci, de actualitate. Erau foștii, oameni care au fost tratați cu mănuși n-au fost suprimați cum erau generalul Kostial, generalul Logofătu și mulți alții pentru că Militaru și-a adus 28 de generali care toți fuseseră marginalizați de către contrainformațiile militare conduse de securitate.

Regret foarte mult felul în care a fost condusă politica externă a României și modul absolut nefiresc în care ne-am aruncat în brațele Occidentului, întorcând spatele Rusiei

Marius Tucă: Un regret după acești 30 de ani?

Gelu Voican Voiculescu: Mi-e foarte greu să vă formulez așa pe neașteptate.

Marius Tucă: Unul care vă urmărește, la care v-ați gândit.

Gelu Voican Voiculescu: Vă referiți la un regret personal sau general?

Marius Tucă: Un regret personal care e legat de România până la urmă, care ține de România până la urmă. Că așa cum spuneați că în acele zile erați foarte lucid, foarte practic, cu toată tensiunea și cu toată starea de transă, pentru că eu cred că România a fost într-o stare de transă atunci, bănuiesc că și în acești 30 de ani ați avut multe momente de luciditate extremă în care să vă întrebați oare de ce?

Gelu Voican Voiculescu: Regret foarte mult felul în care a fost condusă politica externă a României și modul absolut nefiresc în care ne-am aruncat în brațele Occidentului, întorcând spatele Rusiei care, cel puțin după Elțîn, a avut o cu totul altă orientare și este păgubitor să sfidăm o viitoare mare putere mondială. Pentru că Rusia va deveni, ceea ce este încă de pe acum, va reveni în poziția de putere mondială. Vom trăi o multipolaritate, nu va mai putea fi posibil un jandarm al lumii Statele Unite au trecut practic pe locul trei și vor exista

Marius Tucă: Pe locul trei după cine?

Gelu Voican Voiculescu: China, Rusia, poate și India și așa mai departe.

Marius Tucă: Eu nu cred absolut de loc asta.

Gelu Voican Voiculescu: Adică nu ne mai putem întoarce la un sistem monopolar.

Marius Tucă: Dar asta nu înseamnă că Rusia va fi o mare putere.

Gelu Voican Voiculescu: E deja în recuperare, din putere regională va deveni o putere mondială.

Marius Tucă: Mă rog. Intrăm într-o altă discuție, nu cred asta și nu simt asta.

Gelu Voican Voiculescu: Deci m-ați întrebat regretul, ăsta este regretul, felul în care…

Marius Tucă: Ați căpătat curaj în două ore, mai aveți un pic și mă luați bătaie, mă pălmuiți în fața plutonului de execuție.

Gelu Voican Voiculescu: De ce?

Marius Tucă: Pentru că ăsta este stilul și ne cunoaștem. Spuneți-mi vă rog ce le-ați spune judecătorilor dar și celor care ne urmăresc în legătură cu procesul în care sunteți acuzat de crime împotriva umanității? Și lucrul acesta se întâmplă acum, la 30 de ani de la Revoluție.

Gelu Voican Voiculescu: Tentația mea că într-un asemenea proces să nu răspund nimic pentru că ar însemna să recunosc legitimitatea acestor judecători.

Marius Tucă: Știți ce faceți acum? Semănați exact cu Elena și Nicolae Ceaușescu.

Gelu Voican Voiculescu: E o fatalitate.

O revoluție nu poate fi dată în judecată tocmai de cei care au beneficiat de pe urma ei

Marius Tucă: Exact, ne întoarcem o lume care se închide cu aceeași atitudine…

Gelu Voican Voiculescu: Ironia sorții. În orice caz nu mi-am luat avocat în toate procesele astea și îmi voi construi singur apărarea.

Marius Tucă: Ați pledat singur nevinovat.

Gelu Voican Voiculescu: Pentru că procesul în sine este o rușine juridică. Înțelegeți?

Marius Tucă: Am înțeles.

Gelu Voican Voiculescu: Adică sunt acuzat că am făcut niște lucruri fără să fi apărut public.

Marius Tucă: Eu aș mai spune ceva și cumva, mai e o chestiune, cumva faptul că se judecă istoria de fapt. Și istoria nu prea se judecă, de obicei istoria ne judecă pe noi.

Gelu Voican Voiculescu: O revoluție nu poate fi dată în judecată tocmai de cei care au beneficiat de pe urma ei. Pentru că acești oameni sunt beneficiarii riscului meu și al sângelui vărsat de eroii care au murit și acum ei ajung să ne judece? Este o rușine.

Marius Tucă: Mulțumesc mult domnul Gelu Voican Voiculescu pentru participarea la această ediție specială la Marius Tucă Show la Smart TV. Țineți aproape.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...