Ioan Sîrbu, fostul șef al Direcției Medicale din MApN: Am sesizat Comisia de Etică pentru teza de doctorat a lui Oprea. Să pună teza pe site

Ioan Sîrbu, fostul șef al Direcției Medicale din MApN: Am sesizat Comisia de Etică pentru teza de doctorat a lui Oprea. Să pună teza pe site
Publicat: 03/07/2015, 23:39
Actualizat: 21/07/2016, 09:33

„Referitor la suspiciunea de plagiat cu privire la teza de doctorat a ministrului internelor Gabriel Oprea, am sesizat în acest sens Comisia de Etică a Universității București, însă informațiile apărute pe site-ul Hotnews.ro din data de 01.07.2015 și care fac dovada plagiatului provin dintr-o sursă de care nu am cunoștință. Precizez faptul că Biblioteca Centrală București a refuzat să îmi pună la dispoziție copie de pe teza de doctorat a ministrului Gabriel Oprea”, arată generalul maior medic Ioan Sîrbu, director general al Direcției Probleme Speciale din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat transmis de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, de la Cabinet Avocat „Manuela Sîrbu”.

Precizările au fost făcute după ce Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și premier interimar, a spus că sesizarea de plagiat, ca și sesizarea depusă la Agenția Națională de Integritate pentru verificarea declarațiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum și „alte încercări” de a-l denigra îl au ca autor pe Ioan Sîrbu. Oprea a mai spus că Ioan Sîrbu a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari.

Ioan Sîrbu îi cere lui Gabriel Oprea să își afișeze lucrarea de doctorat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, „pentru a șterge orice urmă de îndoială asupra corectitudinii și autenticității conținutului acestui document”, în contextul în care ministrul de Interne a afirmat că teza este un document public și este la dispoziția oricui dorește să o analizeze în detaliu.

„Totodată, având în vedere faptul că în comunicatul de presă se menționează că declarațiile de avere sunt corecte și că subsemnatul am sesizat Agenția Națională de Integritate cu rea-credință, pentru a șterge orice urmă de îndoială cu privire la dobândirea în mod licit a averii îi solicit ministrului de interne să permită Agenției Naționale de Integritate care a clasat cercetările în cazul său, să afișeze pe site-ul instituției așa cum prevede legea, raportul care a stat la baza soluției de clasare”, a mai arătat Ioan Sîrbu.

În ce privește demiterea sa de la conducerea Direcției Medicale, Ioan Sîrbu a spus că în 2010 a fost destituit din funcție de către Gabriel Oprea, care atunci era ministru al Apărării, deoarece a refuzat să dea curs „impunerilor ilegale ale acestuia” și să pună sistemul medico-militar „în slujba nevoilor personale ale ministrului Gabriel Oprea”.

„Afirmația acestuia în sensul că subsemnatul am fost destituit pentru fapte comise în funcția pe care am deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care am arătat-o față de militari, este tendențioasă și nu are suport în realitate. Prin urmare, îi solicit public ministrului Gabriel Oprea să își retragă afirmația, în caz contrar mă voi adresa instanțelor de judecată deoarece afirmațiile sunt extreme de grave și îmi aduc un prejudiciu de imagine”, a precizat Ioan Sîrbu.

Gabriel Oprea a spus, după ce la Comisia de Etică a Universității din București a fost depusă o sesizare privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este „principala sursă de zvonuri și minciuni” îndreptate împotriva sa.

„În legătură cu încercările mai vechi și mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declarațiilor de avere și legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea București privind teza de doctorat, țin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat și respect legile țării. În privința parcursului meu academic, am cerut și am primit din partea Ministerului Educației, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât și cel de conducător de doctorat au fost obținute cu respectarea tuturor normelor legale și a exigențelor academice în vigoare la momentul respectiv”, arăta Gabriel Oprea, într-un comunicat transmis marți de Centrul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul interimar a mai spus că, prin răspunsul primit de la Ministerul Educației în 23 iunie, „este atestată fiecare etapă a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003”, când a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU – Comisia de științe militare, ordine publică și siguranță națională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Națională.

„Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naționale, pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetența de a depune plângeri și petiții, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri și minciuni îndreptate împotriva mea”, a arătat Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus că lucrarea sa de doctorat, elaborată sub îndrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este „un document public și este la dispoziția oricui dorește să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu”.

Comisia de Etică a Universității București a anunțat, joi, că va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și premier interimar, în urma unor dovezi apărute în presă.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a informat, vineri, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea este analizată, în urma unei sesizări, de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, singurul organism abilitat pentru soluționarea acestor sesizări la nivel național.

La începutul lunii aprilie, Gabriel Oprea a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, care, în numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetările.

În sesizările către ANI avocata a reclamat mai multe nereguli, precum faptul că Oprea nu și-ar fi declarat venituri din drepturi de autor, ar fi cumulat pensie și salariu, nu ar fi plătit taxe pentru mai multe imobile achiziționate și ar avea datorii la buget.

Avocata a precizat că persoana în numele căreia a depus sesizările la ANI nu este implicată în vreun proces cu Gabriel Oprea sau cu Ministerul de Interne, ci doar „are cunoștință de aceste abateri” și, „ca orice bun cetățean, a procedat la sesizarea” organelor abilitate.

La rândul său, ministrul de Interne a spus, la momentul debutului cercetărilor inspectorilor de integritate, că nu este prima oară când este verificat de ANI și că nu are niciun dubiu că agenția va constata o dată în plus că nu există neconcordanțe sau suspiciuni în ceea ce îl privește.

În octombrie 2014, Agenția Națională de Integritate anunța că a sesizat procurorii să facă verificări privind săvârșirea de către Ioan Sîrbu, fost șef al Direcției Medicale din MApN, a infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu.

Potrivit ANI, în perioada 2010-2014, Ioan Sîrbu a efectuat în timpul programului de lucru de la MApN activitate didactică la sediul Spitalului Militar Central, în baza unor contracte de colaborare. Contractele de colaborare au fost încheiate între Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” și Spitalul Militar Central, Ioan Sîrbu fiind nominalizat să desfășoare activitate didactică în spital de către conducerea Universității de Medicină, deși nu a deținut și nu deține funcții în cadrul spitalului universitar.

ANI preciza că, profitând de faptul că desfășoară activitate didactică în cadrul spitalului universitar, Ioan Sîrbu a obținut venituri în valoare de 220.089 de lei prin publicarea cursurilor de perfecționare pe care le organiza în colaborare cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar. „Cursurile au fost publicate pe pagina de Internet a Societății Române de Implantologie Orală și Biomateriale (societate la care Sîrbu deține funcția de președinte și ale cărei date de contact sunt cele ale spitalului universitar”, preciza atunci ANI.

Ioan Sîrbu a deținut funcția de șef al Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale în perioadele 15 octombrie 2009 – 4 mai 2010, 20 decembrie 2012 – 7 februarie 2013 și 20 ianuarie – 3 septembrie 2014, potrivit ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului