Klaus Iohannis, implicat în conflictul dintre cluburi în isolvență și fotbaliști

Klaus Iohannis, implicat în conflictul dintre cluburi în isolvență și fotbaliști
Publicat: 17/03/2015, 17:27
Actualizat: 18/03/2015, 09:19

„Domnule Președinte, Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România – AFAN, că unică organizație care apară drepturile și interesele jucătorilor de fotbal din România, constituită în baza Legii nr.62/2011, afiliată la Blocul Național Sindical (confederație reprezentativă) și la FIFPro (singură organizație care apară pe plan internațional drepturile jucătorilor de fotbal recunoscută de FIFA și UEFA), dorim să va aducem la cunoștință situația gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc și care afectează, așa cum vom detalia mai jos, drepturile și libertățile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar și, în egală măsură, integritatea competiției. În egală măsură apreciem că modul în care sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale sportivilor, ca și cetățeni în primul rând, într-un stat democratic membru al Uniunii Europene, care a adoptat Carta Social Europeană a Drepturilor Omului, se impune a fi adus la cunoștință Președintelui României, având în vedere calitatea să de a veghea la respectarea Constituției și la bună funcționare a autorităților publice”, se arată în scrisoarea AFAN, remisă agenției MEDIAFAX.

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori precizează că prin interpretarea legii insolvenței, cluburile încalcă „în mod grav” prevederi constituționale precum egalitatea în drepturi și dreptul la muncă.

Sindicatul fotbaliștilor a explicat în detaliu situația unor fotbaliști din Liga I, cărora cluburile aflate în perioada de reorganizare le-a reziliat unilateral contractele, folosindu-se de prevederile din Legea insolvenței pentru a se eschiva de la aplicarea sancțiunilor sportive de către comisiile FRF pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

„Gravitatea situației apare în urma faptului că, deși neplătit, jucătorul nu poate avea inițiativa și dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancțiunea sportivă de a nu mai participa la competiție pentru o perioada dată. Așadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenței, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu și-a mai primit drepturile contractuale și indiferent de cât a durat această perioadă”, se mai arată în documentul amintit.

Din situația descrisă de AFAN se desprinde ideea că „jucătorii care evoluează la cluburile în insolvență sunt «legați de glie» (dacă demisionează plătesc despăgubiri contractuale și își pierd dreptul de a se mai legitima la un alt club și participa la competiție), iar clubul poate însă înceta oricând contractul cu jucătorul în mod unilateral, fără justa cauză și fără nici o penalizare sportivă sau contractuală”.

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori îi solicită președintelui Klaus Iohannis să medieze situația creată între jucători și cluburile aflate în insolvență. „Față de toate acestea va adresăm rugămintea, Domnule Președinte, de a analiza toate cele aduse la cunoștință dumneavoastră prin prezența adresă și a avea o poziție publică prin care să solicitați autorităților publice îndreptățite să facă o corectă aplicare a legii și principiilor acesteia, astfel încât interpretarea prevederilor normative să nu părăsească cadrul constituțional institutit de articolele suscitate. În egală măsură apreciem că se impun a fi susținute modificări în Legea insolvenței nr. 85/2014, dar și în regulamentele federațiilor sportive naționale prin care să se înlăture în mod explicit orice interpretări ale prevederilor acestora, care să pună în pericol afectarea drepturilor constituționale ale sportivilor reglementate de art.16 și art.41 din Constituția României. În virtutea rolului activ conferit Președintelui de art. 80 alin. 2 din Constituție, va solicităm să interveniți în medierea situației existente la acest moment, ținând cont de faptul că aceste anomalii au fost semnalate Guvernului României, în vederea implementării soluțiilor în Legea insolvenței, în perioada cât această s-a aflat în dezbatere”, se mai arată în scrisoarea trasnmisă de AFAN.

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori a trimis la sfârșitul săptămânii trecute o sesizare la FIFA și la UEFA, prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvență, în timpul desfășurării campionatului, fotbaliștilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, șapte se află în insolvență, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oțelul Galați, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploiești și FC Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern