Lazăr, despre comasarea DNA și DIICOT: Ar fi o desființare mascată. Și când l-am întrebat pe Iordache dacă avea cunoștință despre proiecte de OUG de genul celui care a ieșit a negat

Lazăr, despre comasarea DNA și DIICOT: Ar fi o desființare mascată. Și când l-am întrebat pe Iordache dacă avea cunoștință despre proiecte de OUG de genul celui care a ieșit a negat
Publicat: 02/02/2017, 12:37

Întrebat cum vede informațiile apărute în presă potrivit cărora Ministerul Justiției ar pregăti reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, lucru dezmințit de Ministerul Justiției prin intermediul unui comunicat, joi dimineață, Lazăr a spus că „o asemena reorganizare ar fi o desființare mascată”.

„E clar că DNA și DIICOT ca structuri specializate ale Ministerului Public (…) Ele sunt foarte deranjante fără doar și poate pentru anumite persoane, pentru infractori. Probabil că cineva s-a gândit să facă un proiect de ordonanță și pentru acest aspect. Nu am văzut niciun proiect de ordonanță, dar vă pot spune că la întrebarea inițiala pusă în CSM dlui ministru, dacă are cunoștință despre proiecte de ordonanță de genul celui care a ieșit, a negat și a spus că probabil pe la Parlament sunt anumite proiecte care sunt vehiculate, dar nu poți în public să nu lași să se dezbată un asemena proiect. Nu poți veni cu el sub formă de OUG și să îl introduci într-o manieră care a fost sancționată de societatea civilă în mod vizibil”, a spus Lazăr.

Întrebat care este cea mai gravă încălcare a legii fundamentale prin adoptarea acestei OUG, Lazăr a explicat: „Organele judiciare au misiunea să combată criminalitatea. Pentru aceasta se realizează o strategie penală de combatere a criminalității. Vin organele judiciare și prezintă propuneri pentru combatere într-o manieră eficace (…) De asemenea, vedem că procurorul are această misiune de a apăra interesele generale ale societății, iar când ne uităm la strategia care ni se pune în față, observăm că a fost consultat punctul de vedere al unor infractori, iar strategia nu vizează combaterea criminalității, ci combate restrângerea cadrului legal de combatere a infractorilor și strângerea șurubului cu două șpire pentru răspunderea magistraților. Nu trebuie să fii jurist să simți o chestiune ca aceasta”.

„Apoi să observi că pedepsele sunt coborâte sub un minim rezonabil pentru ca procurorii să poată lua măsurile care sunrt prevăzute de lege. Spre exemplu, să poată cere o supraveghere tehnică ai nevoie de un maxim special rezonabil de pedepasă pe care ți-l cere legea penală, pentru a cere o măsură preventivă ai nevoie tot așa. Păi cu trei ani maxim la abuz în serviciu, ce o să facem? O să ne râdă în nas infractorii”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general și-a exprimat speranța că Executivul „va proceda la retragerea acestei OUG care e nu numai jenantă, ci vizibil neconstituțională”.

„E un derapaj constituțional cum în România nu a mai avut loc”, a mai afirmat Augustin Lazăr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ