Livia Stanciu: Se impune menținerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate

Livia Stanciu: Se impune menținerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate
Publicat: 06/01/2015, 23:52
Actualizat: 07/01/2015, 11:22

„Din punctul meu de vedere, încă se impune menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur că tindem, și sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus președintele statului, că tindem pentru ridicarea acestui mecanism, dar el încă se impune a fi menținut, pentru ca toate obiectivele sunt stabilite și au fost stabilite de comun acord, pentru că eu îl socotesc în principal și l-am socotit mecanism de cooperare și subsidiar doar de verificare, iar reprezentanții Comisiei Europene, cel puțin în ceea ce privește activitatea instanțelor, au demonstrat acest lucru, de aceea cred că se impune a fi menținut”, a spus președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), după ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Președintele Klaus Iohannis a spus, la ședința plenului CSM, că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în fața membrilor CSM, faptul că „a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită și să se constate că acele condiționalități, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

„Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, a spus Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, „toate instituțiile din justiție, dar și Parlamentul și puterea executivă trebuie să își dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM și actualul Parlament își termină mandatele, să poată bifa această reușită”.

Potrivit șefului statului, „2015 este al optulea an în care România se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

„De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justiție și sunt convins că experiența României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă» instituțională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituțiile din justiție și, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare”, a mai spus președintele Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase