Mă aștept ca România să urmeze RECOMANDĂRILE MCV! Comisarul european pentru Justiție, VÄ›ra Jourová, înainte de întâlnirea cu Tudorel Toader

Mă aștept ca România să urmeze RECOMANDĂRILE MCV! Comisarul european pentru Justiție, VÄ›ra Jourová, înainte de întâlnirea cu Tudorel Toader
Publicat: 20/11/2018, 13:59
Actualizat: 26/03/2019, 00:50

„Pentru România există foarte multe lucruri utile: securitatea, justiția se află pe listă. Dacă mă întrebați pe mine de priorități, vreau să văd finalizarea documentelor mele cât mai curând posibil, am propuneri pentru a permite poliției și procurorilor să primească informații de peste hotare, dovezi privind activitățile criminale. Am nevoie (…) să fie adoptată și multe alte lucruri”, a declarat VÄ›ra Jourová, comisarul european pentru justiție, înainte de discuția cu ministrul Tudorel Toader.

Deși a refuzat să comenteze dacă România trebuie să oprească procedurile de revocare ale procurorilor de rang înalt, comisarul a subliniat că se așteaptă ca țara noastră să urmeze recomandările din raportul MCV.

„Mă aștept ca România să urmeze recomandările MCV. (…) Susțin ce este menționat în MCV. Îngrijorarea mea este Parchetul European, care va începe să funcționeze în 2020 și mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo”, a mai spusVÄ›ra Jourová.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, așa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene și procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu și m-aș bucura dacă ați reține – faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aș vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieșit public. (…) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Mecanismului de Cooperare și Verificare nu a fost conceput pentru a pedepsi, ci pentru A AJUTA, a reamintit joia trecută Comisia Europeană, care asigură autoritățile de la București că nu ia decizii influențate politic. Observațiile din rapoartele MCV sunt sprijinite și de concluziile celorlalte instituții europene, iar toate arată în aceeași direcție.

„În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreședintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul și motivația este, bineînțeles, de a realiza progrese, pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată și obiectivă a situației în cele două state membre (România și Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanții CE adaugă că observațiile din rapoartele MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc și de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) și de către Comisia de la Veneția.

„Observațiile făcute în rapoartele noastre au fost susținute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteți vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneția – toate acestea arată înspre aceeași direcție. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredințați la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a precizat sursa citată.

La începutul ședinței de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a demonstrat că „e un partener loial și corect al UE”.

„Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condițiile în care România a dovedit că e un partener loial și corect al UE. Guvernl a fost în permanență în contact cu experții CE și a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur și simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli și să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului și deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru țara mea. Cred într-o Europă unită în care toți cetățenii se bucură de respect, dar și de drepturi egale”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunțat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache (PSD) a anunțat că Guvernul va contesta MCV la Curtea de Justiție a UE. Parlamentul și ministrul Justiției urmează să analizeze argumentele juridice și politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.

Deocamdată, Tudorel Toader nu a discutat cu nimeni în privința contestării raportului MCV la CJUE, dar după ce va vedea motivele acestui demers, nu va pregeta să reprezinte guvernul în fața Curții de Justiție, dacă va fi nevoie.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului