Marea Britanie în cel mai ridicat grad de alertă antiteroristă: aproape 4.000 de soldați pe străzi. Ce a vorbit Salman Abedi cu familia cu cinci zile înainte de atac

Publicat: 25/05/2017, 10:28

Abedi, care avea cel puțin trei frați, locuia la diferite adrese din Manchester, inclusiv la una din Elsmore Road, Fallowfield, care a fost percheziționată mai devreme de poliție.

Abedi s-a născut în 1994 la Manchester și era al doilea cel mai tânăr copil dintre cei 4 ai unei familii de refugiați libieni, care veniseră în Marea Britanie pentru a scăpa de regimul Gaddafi, conform The Telegraph. Ambii părinți sunt născuți în Libia și au venit la Londra, apoi s-au mutat în Manchester, unde trăiau de cel puțin 10 ani. Există informații că familia s-ar fi întors între timp în Libia.

Potrivit The Time, Abedi fusese în urmă cu trei săptămâni în Libia și se întorsese cu câteva zile înaintea atacului de pe Manchester Arena.

Guardian a publicat și o primă imagine cu atacatorul.

A apărut și o a doua imagine, publicată de The Sun.

Poliția și serviciile de informații încearcă să stabilească dacă Salman Abedi, atacatorul din Manchester, a fost instruit într-o tabără teroristă islamistă din Libia, unde SI și al-Qaida s-au afiliat pentru a lupta împotriva forțelor guvernamentale.

Un prieten a declarat presei că Abedi, de descendență libiană dar născut în Manchester, se întorsese din Libia săptămâna trecută: „El a plecat în Libia în urmă cu trei săptămâni și se întorsese în urmă cu câteva zile”.

Abedi a fost student la Univeristatea Salford, a treia cea mai mare din Manchester, unde a studiat business și management în anul universitar 2015-2016. S-a înscris și pentru al doilea an, dar nu a mai ajuns la cursuri, spun cei care-l cunoșteau. Abedi nu locuia în campusul din Salford, ci în sudul Manchesterului.

Se pare însă că Abedi era cunoscut serviciilor de securitate, dar nu făcea parte din vreo investigație în derulare sau vreuna considerată de risc înalt. Era văzut ca o figură periferică la fel ca atacatorul de la Westminister, Khalid Masood.

Apropiații spun ca acesta era un tânăr respectuos. „Salman? Sunt șocat „, spune unul dintre membrii comunitătii libiene din Manchester. „Era un băiat atât de liniștit, întotdeauna respectuos. O persoană despre care nu ți-ai putea imagina că ar face așa ceva.”

Sunt însă și persoane cu păreri opuse despre. Mohammed Saeed, o figură importantă de la Didsbury Mosque și Islamic Centre, spune că Salman Abedi îl privea cu ură ori de câte ori critica ISIS .

Abediera cunoscut serviciilor de informații care vor trebui să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.

Tatăl lui Salman Abedi spune că fiul său e nevinovat

Tatăl lui Salman Abedi neagă că fiul său ar fi avut legături cu miltanții islamiști. Ramadan Abedi a declarat că a vorbit cu fiul său în urmă cu cinci zile, iar acesta era pregătit să plece în Arabia Saudită și se comporta normal. El a precizat că Salman a vizitat Libia în urmă cu o lună și jumătate și plănuia să se întoarcă să petreacă Ramadam. „Noi nu credem în uciderea nevinovaților. Nu suntem așa”, a spus tatăl lui Salman, adăugând că un alt fiu al său, Ismail a fost arestat în Marea Britanie, marți.

Grad „critic” de alertă antiteroristă

Premierul britanic Theresa May a anunțat că a fost ridicat nivelul de alertă teroristă la pragul „critic”, însemnând că „atacurile ulterioare pot fi iminente”.

Decizia a fost luată după ce investigatorii nu au putut să excludă faptul că suspectul Salman Abedi a acționat singur. Urmează ca forțe militare să fie dislocate în puncte-cheie. Aceștia vor fi prezenți la evenimente precum concerte și vor acționa șa îndrumarea ofițerilor de poliție.

Poliția a anunțat că va suplimenta numărul de agenți desfășurați pe străzile Londrei, iar forțe militare vor păzi o serie de obiective majore aflate în capitala britanică, inclusiv ambasade, Palatul Buckingham și reședința prim-ministrului, informează agenția de știri Reuters.

„Forțele militare vor opera sub comanda Serviciului de Poliție Metropolitană pentru a asigura paza statică la o serie de obiective cheie”, potrivit unui comunicat dat publicității, miercuri, de poliție.

Printre obiectivele care urmează să fie păzite de militari se numără Palatul Buckingham, ambasade, Palatul Westminster și Downing Street 10, reședința prim-ministrului.

Aceste măsuri au fost luate ca urmare a atacului terorist petrecut luni seară la un concert desfășurat la Manchester. Atentatul s-a soldat cu cel puțin 22 de morți și 119 răniți.

Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, anunțat că până la 3.800 de militari ar putea fi desfășurați pe străzile orașelor dinMareaBritanie, în urma atacului terorist de la Manchester.

Șeful poliției din Machester:Este foarte clar că investigăm o rețea

Șeful poliției din orașul Manchester, Ian Hopkins, a declarat miercuri că este investigată „o rețea” în legătură cu atacul terorist din sala de concerte Manchester Arena, în urma căruia 22 de oameni au murit, iar 119 au fost răniți.

„Este foarte clar că investigăm o rețea în legătură cu atacul cu bombă și sunt în derulare o serie de percheziții în acest sens. Pot să confirm și că una dintre victime este un ofițer de poliție, dar nu voi spune despre cine este vorba, în semn de respect față de familia victimei. Am contactat doar familiile persoanelor ucise și rănite în atacul din Manchester”, a declarat Ian Hopkins.

Șeful poliției din Manchester a precizat că forțe militare vor păzi o serie de obiective majore din Marea Britanie, dar această măsură nu vizează și centrul orașului Manchester.

„Nivelul de activitate în această investigație este intens. Oamenii din comitatul Greater Manchester vor observa o creștere semnificativă a numărului de forțe armate. Armata va păzi zone importante din Londra și din nordul Angliei, în condițiile creșterii nivelului de securitate la >. Totuși, personalul militar nu patrulează în zona Greater Manchester și nici nu există planuri în acest sens”, a mai spus Ian Hopkins

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA