METEO. Vară de coșmar, în plină epidemie de coronavirus! Ce se anunță în luna iulie și când se întorc ploile

METEO. Vară de coșmar, în plină epidemie de coronavirus! Ce se anunță în luna iulie și când se întorc ploile
METEO. Vară de coșmar, în plină epidemie de coronavirus! Ce se anunță în luna iulie și când se întorc ploile
Publicat: 02/07/2020, 10:11

Dincolo de epidemia de coronavirus, românii se vor confrunta în iulie cu o căldură sufocantă și fenomene meteo extreme, avertizează directorul ANM, Elena Mateescu. Sudul țării va fi îngenuncheat de caniculă, iar luna iulie va însemna doar căldură extremă, vijelii și căderi masive de grindină.

„Cu siguranţă vom vorbi şi de indicele de disconfort termic accentuat, pentru că valorile de temperaturi în creştere, asociate şi cu umezeală sporită în atmosferă, generează atingerea şi depăşirea acelor 80 de unităţi de care tot vorbim atunci când încep primele zile de caniculă în ţară. Nu trebuie să neglijăm nici acele furtuni de vară, pentru că în condiţiile în care vom avea temperaturi în creştere de la o zi la alta şi coroborate cu acest raport de umezeală sporit este posibil să vorbim mai des de furtuni, vijelii şi căderi de grindină. Chiar şi în perioada următoare. Iar dacă perioada 20-iunie – 6 iulie va fi caracterizată în general de temperaturi peste normalul climatologic al acestei săptămâni, cu cele mai ridicate abateri pozitive în partea de sud a ţării, următoarea săptămână, 6-13 iulie, în luna lui cuptor, aduce în atenţia noastră tendinţa spre excedent în cea mai mare parte a ţării din perspectiva regimului de precipitaţii, exceptând doar sud estul şi ţării. Adică vin ploi din nou, acele ploi de vară, cu toată gama de fenomene meteo specifice anotimpului în care ne aflăm”, a declarat Elena Mateescu la DC NEWS.

Caniculă în toată țara, începând de joi

Joi, 2 iulie, potrivit ANM, vremea va fi călduroasă în aproape toată România, local caniculară în regiunile sudice, iar disconfortul termic va fi ridicat. În regiunile vestice și nord-vestice şi în zonele montane instabilitatea atmosferică se va manifesta izolat ziua, dar pe arii extinse seara şi noaptea prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi condiţii de grindină.

În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar fenomene de uşoară instabilitate atmosferică vor fi posibile doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, dar local şi temporar şi în regiunile estice şi sud-estice, în partea de sud-vest a teritoriului, dar şi în rest, asociat averselor.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 36 de grade, iar cele minime între 12 şi 23 de grade. În Capitală se anunţă caniculă după-amiaza, când maxima termică se va situa în jurul valorii de 35 de grade şi disconfortul va fi accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 19…21 de grade.

Fenomene extreme începând de vineri în nordul țării

Vineri, spun meteorologii, în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice vor înregistra o uşoară scădere. Temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină. Local cantităţile de apă vor fi însemnate. În sud şi în sud-est, vremea se va menţine călduroasă, caniculară după-amiază, iar disconfortul termic va fi în continuare accentuat; cerul va fi variabil, iar fenomene de instabilitate atmosferică vor fi posibile pe spaţii mici.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 33 de grade, mai ridicate, până la 36…37 de grade, în Câmpia Română, în Lunca Dunării şi în Dobrogea continentală; minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 23 de grade. Şi în Capitală va fi deosebit de cald, iar disconfortul termic se va menţine accentuat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul serii, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 21…22 de grade, uşor mai scăzută în zona preorăşenească. În weekend, în regiunile sud-estice, pe tot parcursul intervalului, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară după-amiaza, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar probabilitatea de ploaie va fi redusă. În restul teritoriului valorile termice vor fi mai scăzute, iar fenomenele de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii extinse.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult