Ministrul Curaj NU lasă universitățile să retragă titlurile de doctor. „Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea acestui drept”

Ministrul Curaj NU lasă universitățile să retragă titlurile de doctor. „Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea acestui drept
Publicat: 02/03/2016, 21:32
Actualizat: 12/10/2016, 19:27

Adrian Curaj a declarat că după lansarea propunerilor în dezbatere publică a primit foarte multe sugestii și că varianta care a fost adoptată astăzi este una satisfăcătoare mai degrabă pe termen scurt.

„Încă o dată, așa cum am promis, avem acest cadru. După propunerile din dezbatere publică, am primit foarte multe sugestii. Cred că varianta adoptată astăzi răspunde nevoilor pe termen scurt în ceea ce privește cadrul legal. (…) Repet, dacă această claritate legislativă era până în momentul acesta, fiți siguri că în ultimii patru ani erau soluții la problemele apărute”, a spus ministrul Educației.

Curaj a adăugat și că deocamdată s-a decis ca dreptul exclusiv al universităților de a emite și de a retrage titluri de doctorat să fie amânat până când se va realiza evaluarea și analiza internațională a școlilor doctorale, ceea ce înseamnă că în intervalul următor ministrul va fi cel care va acorda titlul.

„În urma discuțiilor din Guvern, am ales ca pentru moment să amânăm acordarea drepturilor pentru universități de a emite și a retrage titlurile de doctor, până după evaluarea internțaională a școlilor doctorale. În intervalul următor ministrul va continua să acorde titlul, ceea ce eu nu cred că este bine, iar universitățile vor continua să nu fie responsabilizate. În același timp știu că nu toate universitățile ar fi putut să-și exercite autonomia potrivit”, a explicat Adrian Curaj, care a ținut să menționeze că mesajul potrivit căruia universitățile vor putea pierde școlile doctorale în cazul în care nu își exercită așa cum trebuie autonomia este foarte clar.

Despre abrogarea articolelor din lege referitoare la caracterul public al tezelor de doctorat și la procesul de susținere al acestora, care a fost extrem de contestată, Curaj a spus că ordonanța de urgență nu va anula aceste prevederi și că, în urma criticilor, s-a decis ca legea să rămână așa cum este, chiar dacă e greoaie și dificil de interpretat. Mai mult, aceste mențiuni vor fi dublate și de hotărârea de guvern.

„Ordonanța de urgență nu mai abrogă acele articole care fac referire la caracterul public al tezei de doctorat și la modalitatea de susținere a acesteia. (…) OK, lăsăm legea așa cum este, cu multe pagini, greu de citit, și mai greu de interpretat, dublăm și în HG, astfel încât să nu eliminăm nimic din ce e bun”, a completat ministrul Educației.

Cadrul legislativ prevede și că plagiatele nu vor mai fi gestionate de Consiliul Național de Etică, acesta având alte atribuții, mai puțin acelea de a retrage titlul. Curaj a menționat și că statutul de document public al lucrării nu va fi retras, ci, dimpotrivă, este întărit. Ministrul Educației a mai spus și că procesul real va fi început atunci când responsabilitatea asociată autonomiei și întreg procesul de acordare a titlurilor se va face de universitate. „E o miză mare”, a completat Curaj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...